METEO REKORDI

Iza nas je mjesec ekstrema: U Kaliforniji srušeni kišni rekordi, na Sibiru opet hladno kao prije 20 godina

Izuzetno hladnih -62,1 Celzijevaca zabilježenih u udaljenoj Dzhalindi u Sibiru u utorak 10. siječnja.

Ilustracija (na slici Krasnojarsk u Sibiru)

 Alexander Manzyuk/Anadolu Agency Via Afp

U proteklih nekoliko tjedana diljem svijeta svjedočimo ekstremnim vremenskim prilikama. Snažna "atmosferska rijeka", kakva nije viđena od 2005., pogodila je Kaliforniju. Uzrokovala je jake vjetrove, obilne kuće, poplave i klizišta diljem Kalifornije.

Nacionalne meteorološke službe objavile su podatke ukupne količine kiše koja je na nekim područjima Kalifornije pala između 26. prosinca 2022. do 11. siječnja 2023. godine, prenosi Guardian.

Tako je u 16 dana u centru San Francisca palo 345 mm kiše, a u obližnjem Oaklandu rekordnih 327 mm kiše. Značaj poplava pojačan je zbog vrlo isušenog tla nakon izuzetno sušnog ljeta i jeseni, zbog čega zemlja nije mogla s lakoćom upiti intenzivne kiše koje su padale zadnjih tjedana.

Tropski ciklon Hale pogodio je Sjeverni otok Novog Zelanda od 9. do 12. siječnja. Jake grmljavinske oluje donijele su 156,5 mm u Hikuwai u Gisbourneu u razdoblju od 12 sati, te više od 100 mm drugim područjima u okolici Gisbourne u istom periodu.

Tijekom 18 sati, 219 mm kiše palo je u Pinnaclesu u gorju Coromandel i u zračnoj luci Whitianga 10. siječnja, što ga čini petim najkišovitijim danom u siječnju u povijesti.

image

Poplave u Kaliforniji

Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Istodobno, ekstremne hladnoće zahvatile su Rusiju, s vrlo hladnih -62,1 Celzijevaca zabilježenih u udaljenoj Dzhalindi u Sibiru u utorak 10. siječnja.

Ovo je prvi put da su temperature pale na -62°C u Sibiru od 2002. godine.

Ovako niske temperature postale su rijetkost zadnjih desetljeća, ali to ne znači da više nisu nemoguće. Najniža ikad izmjerena temperatura u Rusiji iznosi -67,8°C i izmjerena je 1933. godine u Jakutiji.

Ekstremne hladnoće trebale bi se u istočnoj Rusiji zadržati do sljedećeg tjedna. Postoji šansa da se sruše novi rekordi s temperaturama koje su 15-20°C stupnjeva ispod sezonskog prosjeka.

Neki dijelovi središnje i jugozapadne Azije također su prošloga tjedna iskusile neuobičajeno hladne vremenske uvjete.

Srušen je mjesečni rekord za najnižu temperaturu u Nurati u Uzbekistanu u četvrtak 12. siječnja, dosegnuvši -29,2 Celzijevca.

Hladni vremeni uvjeti i idućeg tjedna vladat će jugozapadnom Azijom, ali vjerojatno smanjenim intenzitetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:14