POSTAVLJENI ZAHTJEVI

Iza kulisa najnovije Putinove ponude od četiri točke za ‘trenutni‘ prekid invazije: Krije li ona njegov stvarni cilj?

Kako god bilo, Putin, koji je natjerao Zapad da nagađa o ciljevima svoje invazije, odnijet će pirovu pobjedu

Muškarac u Prištini drži karikaturu koja prikazuje Adolfa Hitlera i ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom prosvjeda protiv ruske invazije na Ukrajinu

 Armend Nimani/AFP

Rusija je možda dala najjasnije objašnjenje dosad o svojim ciljevima invazije na Ukrajinu. Naime, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak da će rat biti gotov 'u trenu' ako se ispune njihovi zahtjevi, a naveli su ih četiri: prekid svih ukrajinskih vojnih djelovanja, promjena ukrajinskog ustava u koji bi se uveo pojam neutralnosti, priznanje Krima kao dijela Rusije i priznanje Luganska i Donjecka kao nezavisnih republika.

Sporazum, koji bi Ukrajincima zasigurno bio neprihvatljiv, značio bi kraj ambicija njihove zemlje da se pridruži EU i NATO-u.

Ali to bi moglo dati djelić uvida u to kakav je bio plan Vladimira Putina kada je naredio invaziju na zemlju za koju tvrdi da je vode 'nacisti'.

Putin je nedavno izjavio da su Rusija i Ukrajina 'jedan narod' i rekao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da planira osvojiti cijelu zemlju.

Peskovljevi komentari sugeriraju da bi ruski čelnik mogao biti zadovoljan i dijelom zemlje - barem za sada - i da možda neće inzistirati na postavljanju marionetskog režima u Kijevu.

No, pitanje je je li to cijelo vrijeme i bio dio Putinovog plana ili on tek oportunistički prilagođava svoju strategiju okolnostima, analizira Telegraph.

Kako god bilo, Putin, koji je natjerao Zapad da nagađa o stvarnim ciljevima njegove invazije, odnijet će Pirovu pobjedu, ocjenjuje britanski list.

Treći krug mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine započeo je u 15 sati, nakon što je Putin okrivio Kijev za neuspjeli prekid vatre dogovoren kako bi se omogućila evakuacija opkoljenog Mariupolja.

Za sada se primirje čini malo vjerojatnim čak i ako se pokaže kao iskrena ponuda od strane Rusije.

Je li ponuda konačna najvjerojatnije zna samo Putin, koji ni mnogim svojim suradnicima nije rekao da planira invaziju na Ukrajinu do posljednjeg trenutka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:14