NAPAD NA KOSOVU

Iz Bruxellesa stigla bijesna poruka Srbiji: ‘Dan žalosti?! Ti teroristi će odgovarati pred licem pravde‘

Diplomati u EU-u smatraju da Srbija proglašenjem dana žalosti daje do znanja da se ne želi distancirati od takvih napada

Oružani sukob na Kosovu

 Twitter

Europska unija ustraje u stavu da je ono što se događalo na sjeveru Kosova u nedjelju bio "gnusni teroristički napad" i kao takav se treba tretirati i istražiti. EU se isto tako protivi veličanju zločinaca ili terorista. Ponovio je to Peter Stano, glasnogovornik Europske unije za pitanja vanjske politike i sigurnosti, povodom izjava koje dolaze iz Srbije da ubijeni napadači "nisu teroristi, već su se borili protiv terora", kojima je odana počast u Srbiji u srijedu proglašenjem dana žalosti od strane države.

- Dopustite da ponovim vrlo, vrlo jasno stav Europske unije o onome što se dogodilo u nedjelju. To je bio teroristički napad i kao teroristički napad se treba istražiti. Oni koji su za to odgovorni trebaju odgovarati pred licem pravde. Pravda mora biti zadovoljena i moraju odgovarati oni koji su planirali, izvršili i stoje iza ovog napada. To je vrlo jasno - rekao je glasnogovornik Europske unije.

On je poručio da EU čeka okončanje istrage i jasnu sliku onoga što se dogodilo kako bi u skladu s tim bile usvojene potrebne odluke.

Mnoge zemlje Europske unije su tražile sankcije protiv Srbije ukoliko se utvrdi veza Srbije s ovim terorističkim napadima i slanjem velike količine oružja koje je pronađeno u i oko srpskog manastira, gdje su se napadači sklonili.

Diplomati u EU smatraju da je Srbija proglašenjem dana žalosti za ubijene pripadnike oružane skupine koja je napada kosovsku policiju, što je EU označilo kao teroristički napad, "dala do znanja da se ne želi distancirati od takvih napada".

Glasnogovornik Europske unije Stano je rekao kako se nikako ne smije izjednačavati teroriste i žrtve terorističkih napada, da je EU odala počast kosovskom policajcu ubijenom u terorističkom napadu, ali se protivila proglašenju dana žalosti od strane Srbije za ubijene napadače.

- Vidjeli smo da je Srbija proglasila dan žalosti. U ponedjeljak ured EU u Prištini je spustio zastavu na pola koplja kako bi odala počast ubijenom i ranjenom kosovskom policajcu, žrtvama gnjusnog terorističkog napada. A napadače se ne smije nikada izjednačavati sa žrtvama. Stoga EU delegacija u Beogradu u srijedu nije spustila zastavu na pola koplja - rekao je glasnogovornik EU.

On je dodao da se EU "općenito temeljito protivi veličanju zločinaca i terorista i žaljenju istih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:33