TREND U JAPANU

Istraživanje otkrilo zapanjujuću statistiku, vlast zabrinuta: ‘Ovdje se nitko se seksa, a tek broj djevica...‘

Japan se bori i sa zapanjujućim brojem djevica - među mladima od 18 do 34 godine, značajan dio nikad se nije upustio u spolne odnose

Gotovo četvrtina muškaraca izjavila je da njihove partnerice jednostavno nisu zainteresirane

 Blue Jean Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Blue Jean Images/alamy/alamy/profimedia

U zemlji poznatoj po cvjetovima trešnje, sushiju i brzim vlakovima, postoji egzistencijalni problem koji postaje sve teže premostiti. Naime, istraživanje Japanske udruge za planiranje obitelji (JFPA) otkrilo je zapanjujuću statistiku: gotovo polovina bračnih parova u spavaćoj sobi ne radi ništa osim - spavanja. Točnije, njih 48 posto nije se prepustilo intimnosti sa supružnikom u prethodnih mjesec dana, što je novi rekord u naciji koja se već desetljećima bori s padom nataliteta.

Kunio Kitamura, predsjednik JFPA-a, opisao je situaciju kao "ozbiljan trend". Tijekom posljednja dva desetljeća ovo je istraživanje provedeno osam puta i svaki je put pokazalo povećanje broja ‘’bespolnih brakova’’ - definiranih kao parovi koji se nisu seksali u prethodnih mjesec dana. U 2004. godini istraživanje je provedeno prvi put i udio je bio 32 posto.

Koji su razlozi ovog trenda? Pa, prema anketi, čini se da je za neke seksualna intimnost sa supružnikom jednostavno prevelika gnjavaža. Gotovo četvrtina muškaraca izjavila je da njihove partnerice jednostavno nisu zainteresirane.

Otprilike 12 posto muževa i nevjerojatnih 23 posto žena smatra da je zaokupljanje intimnošću svojevrsna tegoba i zadaća. Postnatalni problemi i iscrpljenost nakon posla još su neke od često navođenih prepreka.

Ipak, usred ovog mora seksualne stagnacije događa se zanimljiva promjena. Dok je umor prije bio glavna briga za muškarce, čini se da žene sada preuzimaju vodstvo u osjećaju iscrpljenosti od posla.

Podaci JFPA-a pokazuju da se Japan ne bori samo s bespolnim brakovima nego i sa zapanjujućim brojem djevica. Među nevjenčanim ljudima u dobi od 18 do 34 godine značajan dio priznaje da se nikada nisu upustili u spolne odnose.

Što sve ovo znači za budućnost Japana? Uz stopu plodnosti koja pada ispod razine zamjene - broj djece koju će prosječna žena roditi tijekom života je 1,26, daleko ispod stope od 2,1 - i stanovništvo koje brzo stari, izgledi su loši. Nacionalni institut za istraživanje stanovništva i socijalne sigurnosti predviđa da će populacija Japana pasti s današnjih 126 milijuna na 88 milijuna do 2065. godine. Računi za mirovine i medicinsku skrb se gomilaju, a možda neće biti dovoljno zaposlenih da te troškove pokriju.

Tražeći uzroke ovog trenda neki upiru prstom u loše stanje spolnog odgoja ili pad tradicionalnih vrijednosti. Drugi za to krive porast društvenih samotnjaka, koji žive kod kuće i nikad ne izlaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:36