ŽESTOKE KRITIKE

Isplivao dosad nepoznati intervju Alekseja Navaljnog: ‘Zapad ne čini baš ništa! Pa pogledajte tko vam živi u Londonu!‘

U dosad neviđenom intervjuu, preminuli ruski oporbeni vođa govorio je o nadi u bolju budućnost Rusije

Diljem svijeta građani odaju počast Alekseju Navaljnom

 -/Afp

Aleksej Navaljni jednom prilikom obrušio se na ‘korumpirane dužnosnike‘ koji žive u Londonu i koji navodno pomažu režimu Vladimira Putina u skrivanju prljavog novca, tvrdi Sky News.

U dosad neviđenom intervjuu do kojega je došao Sky News, preminuli ruski oporbeni vođa govorio je o nadi u bolju budućnost Rusije i rizicima za koje je znao da ih preuzima.

- Ja sam optimist. Nadam se da ovih 20 godina Putinova režima nije uklesano u kamenu, da nam to nije sudbina, rekao je.

Ove riječi izgovorio je četiri godine prije smrti. Podsjetimo, Navaljni (47) je umro u sibirskoj kažnjeničkoj koloniji 16. veljače. Srušio se tijekom šetnje dvorištem i umro unatoč pokušajima da ga se oživi. Glavni ukrajinski obavještajac tvrdi da je Navaljni umro prirodnom smrću od krvnog ugruška.

Intervju je objavljen u veljači 2020. godine i vjeruje se da je jedan od posljednjih koje je Navaljni dao dok je još bio potpuno zdrav. U kolovozu iste godine otrovan je na letu za Moskvu. U opsežnom intervjuu govorio je o budućnosti Rusije u Europi, osobnoj sigurnosti te kritikama na račun Velike Britanije i Zapada zbog odnosa prema Putinovim suradnicima.

- Zapad ne čini baš ništa, rekao bih. Postoje neki ritualni plesovi, ali zapravo se ništa događa. Zašto korumpirani dužnosnici još uvijek žive u Londonu? Zato što još uvijek hrane ogroman broj izvrsnih londonskih odvjetnika, zgroženo je govorio.

- Ti ljudi, činit će vam se da su vrlo civilizirani, bit će vam drago sjesti s njima i porazgovarati, nosit će kravatu i lijepo se ponašati, a u isto vrijeme služe interesima totalnih bandita, rekao je prije četiri godine.

U istom intervjuu Navaljni je govorio kako je Rusija europska zemlja i da svi ljudi koji u njoj žive žele biti dio Europe.

- Nadam se da ću vam za 10 godina, ako ćemo opet razgovarati, moći reći kako smo uspjeli pobijediti korupciju, rekao je.

Intervju do kojega je došao Sky News i prikazan po prvi puta, snimljen je za potrebe dokumentarne serije After The Fall (Nakon pada), koju je režirao Matthew Torne, a producirao Andrew Duncan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 04:46