MILITANTI BOKO HARAMA

Islamska država preuzela odgovornost za napad na zatvor u Abuji, kažu da im je cilj bio osloboditi svoje pripadnike

Od ukupno 879 odbjeglih zatvorenika, njih 440 još uvijek je u bijegu, navodi se u zatvorskom priopćenju

zatvor u Abuji

 Adam Abu-bashal/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Teroristička organizacija Islamska država preuzela je u srijedu odgovornost za napad na zatvor u glavnom gradu NIgerije, Abuji, u utorak navečer, nakon kojeg je došlo do masovnog bijega zatvorenika.

Oko 440 zatvorenika i dalje se nalazi u bijegu nakon što su islamistički militanti Boko Harama napali zatvor, objavio je ranije dužnosnik nigerijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Tajnik ministarstva Shuaib Belgore rekao je da je tijekom napada na zatvor, koji ima 900 zatvorenika, ubijen jedan dužnosnik sigurnosti, a trojica su ranjena.

Po njegovim riječima, napadači iz Boko Harama došli su osloboditi svoje pripadnike koji su bili u zatvoru.

Od ukupno 879 odbjeglih zatvorenika, njih 440 još uvijek je u bijegu, navodi se u zatvorskom priopćenju, koje dodaje da su četvorica zatvorenika poginula, a 16 ih je ranjeno.

Neki zatvorenici sami su se prijavili policiji, a neke su policajci uspjeli uhititi u pokušaju bijega.

Odvojeno od ovoga u srijedu, dogodio se napad i na konvoj predsjednika Muhamadua Buharija, koji je prevozio tim zaštitara, službenike za protokol i medije prema predsjednikovu rodnom gradu u sjevernoj državi Katsina, no sam Buhari nije bio u konvoju.

Nigerijske snage sigurnosti bore se protiv džihadista Boko Harama i skupine Islamska država u zapadnoj Africi (Iswap) na sjeveroistoku zemlje, gdje je 13-godišnji sukob odnio 40.000 života, a 2,2 milijuna ljudi je raseljeno.

Vojska je također raspoređena u borbi protiv teško naoružanih kriminalnih skupina, koje teroriziraju sjeverozapad i središte, napadajući sela i vršeći masovne otmice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:09