SUSRET U DOHI

Iran tvrdi da se nuklearni pregovori s Amerikancima vode u "ozbiljnoj" atmosferi

Pregovorima se nastoje premostiti razlike oko oživljavanja nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015.

Rob Malley

 Brendan Smialowski/Afp

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu priopćilo da se neizravni pregovori između Teherana i Washingtona, u kojima posreduje EU, odvijaju u katarskoj prijestolnici Dohi u "ozbiljnoj" atmosferi, opovrgavši ranije informacije da su pregovori prekinuti.

Pregovorima se nastoje premostiti razlike oko oživljavanja nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila iz 2015. iz kojeg se SAD povukao 2018.

Tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz dogovora kojime je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za uklanjanje ekonomskih sankcija, što je potaknulo Iran da oko godinu dana kasnije počne kršiti odredbe dogovore koji se tiču nuklearne energije.

Ranije danas je iranska agencija Tasnim izvijestila da su pregovori prekinuti bez rezultata, no iranska strana je to opovrgla.

"Dvodnevni pregovori još nisu gotovi i kasnije danas će se ponovo sastati glavni iranski pregovarač i izaslanik EU-a Enrique Mora", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva Naser Kanani.

"Razgovori se nastavljaju u ozbiljnoj, poslovnoj atmosferi", dodao je.

Iranski pregovarač Ali Bagheri Kani i posebni izaslanik SAD-a za Iran Rob Malley žele nakon više mjeseci izaći iz slijepe ulice i nastaviti napore da se obnovi nuklearni sporazum Teherana sa svjetskim silama iz 2015., a u tome im pomaže Mora koji u ulozi koordinatora cijeli dan trči od jednog do drugog.

Nuklearni sporazum skoro je bio obnovljen u ožujku, no pregovori su propali, većinom zbog inzistiranja Teherana na tome da Washington ukloni Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC), svoje elitne snage sigurnosti, sa SAD-ova popisa stranih terorističkih organizacija (FTO).

Prošli su tjedan jedan iranski i jedan europski dužnosnik za Reuters kazali da je Iran odustao od zahtjeva da se uklone sankcije FTO-a s IRGC-a, no još dva problema, među kojima i jedan koji se tiče sankcija, nisu riješena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:56