RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iran je udario silovito, kopirao pakleni ruski recept iz Ukrajine, ali nisu uspjeli: Evo koje su sve zemlje pomogle Izraelu

U sveobuhvatni napad protiv Izraela bile su uključene sve pripadnice tzv. Osovine otpora

Šef Iranske revolucionarne garde Hossein Salami, Željezna kupola, ostaci projektila u Jordanu, američki avion F-35 (arhiva)

 AFP

Iranska revolucionarna garda pokrenula je tri vala napada na Izrael koji su trajali oko pet sati, s lokacija na zapadu Irana. U smjeru Izraela, prema u nedjelju dostupnim podacima, poletjelo je 331 raketa i dronova.

Obrana Izraela, u kojoj su morali sudjelovati i saveznici zbog jačine iranskog udara, srušila je sve dronove i krstareće projektile, ali ne i najopasnije balističke rakete.

Objavljeno je da je srušeno 185 dronova kamikaza, koliko ih je lansirano. Protuzračna obrana srušila je i svih 36 krstarećih raketa. Od 110 lansiranih balističkih raketa presreteno ih je 103, u velikoj akciji u kojoj su sudjelovali Jordan, SAD i Ujedinjena Kraljevina, a prema izraelskim izvorima, i Francuska.

Sedam raketa dosegnulo je izraelski teritorij, no srećom, šteta je bila materijalna ili nikakva za one rakete koje su završile u nenaseljenim područjima. Jedina žrtva napada bila je beduinska djevojčica na jugu Izraela, koja je, srećom, samo ranjena.

image

Hossein Salami, šef Iranske revolucionarne garde

Hossein Beris/Middle East Images Via AFP

Izraelski mediji objavili su da su dronovi i projektili stigli iz Kermanšaha, Dokuha i provincije Hormozgan, što su lokacije na zapadu Irana. Među oružjem koje je upotrebljeno sigurno je dron Šahid-136.

Prema pisanju Instituta za proučavanje rata, čini se da su u napad protiv Izraela bile uključene sve pripadnice tzv. Osovine otpora. Libanonski Hezbolah ustvrdio je da je ispalio desetke kaćuša na Izrael, na područje Golanske visoravni.

Izraelske obrambene snage (IDF) evakuirale su nekoliko baza, rasporedile zrakoplove i podigle pripravnost protuzračne obrane, piše ISW.

Iran je upozorio izraelske partnere, posebice Sjedinjene Države i Jordan, da ne interveniraju u iranskom napadu na Izrael uoči napada. Teheran je zaprijetio da je rasporedio rakete koje mogu doseći američke ciljeve u regiji. Međutim, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo presrele su preko 100 dronova izvan izraelskog zračnog prostora.

Jordan je sudjelovao u obrani Izraela, iako su mediji povezani s Iranskom revolucionarnom gardom upozorili i Jordan da će biti "sljedeća meta" ako to učini. Izraelski mediji izvijestili su da su jordanski zrakoplovi oborili iranske bespilotne letjelice koje su išle prema Izraelu iznad sjevernog i središnjeg Jordana i da nije samo riječ o tome da su jordanske vlasti dopustile Amerikancima da koriste njihove teritorij da pomognu Izraelu.

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je u svojoj analizi da je kompozicija iranskog napada na Izrael bila slična onoj ruskih napada na Ukrajinu. Ruski udari pokušali su odrediti koja je optimalna kombinacija za probijanje zapadne zračne i raketne obrane. Rusija je eksperimentirala s kombinacijama balističkih i krstarećih projektila, uz iranske bespilotne letjelice u Ukrajini.

image

Rakete iznad džamije Al-Aqsa u Jeruzalemu

-/Afp

Iransko korištenje bespilotnih letjelica i projektila pokazuje da Iran uči od Rusa kako razviti sve opasnije i učinkovitije kombinacije udara protiv Izraela, piše ISW. Iran je također iskoristio napade hutista u Crvenom moru, kako bi poboljšao taktiku iranskih bespilotnih letjelica, testirajući protuzračnu obranu američke mornarice.

Iranski napadi Iranu pružaju priliku da procijeni učinkovitost različitih kombinacija udara, da bi razumio kako mogu učinkovitije izbjeći i nadvladati američku zračnu i pomorsku obranu, smatraju u institutu.

image

Dim iznad libanonskih sela

Kawnat Haju/AFP
image

Joe Biden sa suradnicima na izvanrednom sastanku u Washingtonu

AFP

CNN je u međuvremenu javio da je američka mornarica oborila najmanje tri balističke rakete koristeći obrambeni sustav protiv projektila Aegis na dva razarača s navođenim projektilima u istočnom Sredozemlju.

Američki ratni zrakoplovi također su sudjelovali u obaranju iranskih raketa, izvijestio je CNN pozivajući se na izvore iz Pentagona. Iako nije otkriveno odakle su djelovali ti američki mlažnjaci, u dometu regije nalaze se nosači zrakoplova američke mornarice i kopneni zrakoplovi.

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da su SAD dobro pripremljene za pomoć u obrani Izraela od iranskog napada.

"Kako bi podržala obranu Izraela, američka vojska premjestila je zrakoplove i obrambene razarače tijekom prošlog tjedna", rekao je američki predsjednik u izjavi.

"Zahvaljujući ovim promjenama i izvanrednoj vještini naših ljudi, pomogli smo Izraelu da obori gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile", rekao je Biden.

image

Prazne plaže u izraleskom gradu Netanya

Jack Guez/Afp
image

Sjednica izraelskog ratnog kabineta

-/Afp

Britanija je također rekla da je spremna intervenirati koristeći zrakoplove Kraljevskog ratnog zrakoplovstva koje ima u regiji. "Britanski zrakoplovi presrest će sve zračne napade u dometu naših postojećih misija, kako bude potrebno", navodi se u priopćenju Ministarstva obrane, koje je prenio CNN.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je Francuska bila uključena u blokiranje iranskih napada.

"Blisko surađujemo sa SAD-om, Velikom Britanijom i Francuskom koji su svi djelovali večeras. Ovo je partnerstvo oduvijek bilo blisko, no večeras se očitovalo na neobičan način", rekao je glasnogovornik. Komentatori ističu da je operacija obrane izraela od iranskog napada bila izuzetno komplicirana akcija te da je bilo potrebno sudjelovanje više aktera kako bi se izbjegla tragedija u Izraelu i smanjila mogućnost za rasplamsavanje sukoba u regiji.

Iranski mediji objavili su da je jako oštećena izraelska zračna baza Nevetim u pustinji Negev na jugu zemlje. Iranska novinska agencija tvrdi da je 15 projektila srednjeg dometa dosegnulo bazu, izazivajući štetu na infrastrukturi i avionima. Tvrde da je baza izvan funkcije. IDF je objavio da je baza pretrpjela lagano oštećenje.

image

Ostaci rakete koju su presrele jordanske snage, a koji su pali kod Amana

Ahmad Shoura/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:18