NA UDARU HAKERA

Intenzivirali se napadi na europske energetske mreže: ‘Kriminalci napreduju iz dana u dan‘

Jasno je da ti napadi dolaze s Istoka, iz Ruske Federacije i nedemokratskih zemalja, kaže zamjenik poljskog ministra energetike

Ilustrativna fotografija

 Ina Fassbender/AFP

Europska elektroenergetska mreža izložena je teškim hakerskim napadima, uz relativno slabu zaštitu. Od ruske invazije na Ukrajinu cyber napadi na europsku električnu mrežu su se intenzivirali, prenosi Politico.

Pritom je ulaganje u sigurnost nedostatno: nedavno izvješće Europske agencije za kibernetičku sigurnost (ENISA) pokazalo je da energetski sektor ulaže manje u zaštitu od drugih sektora poput transporta, zdravstva i bankarstva.

Kriminalci iz dana u dan napreduju tako da moramo i mi, upozorava Leonhard Birnbaum, direktor E.ON-a, jedne od najvećih europskih energetskih tvrtki. Jako je zabrinut jer se europske energetske mreže sve više digitaliziraju i tako stvaraju više prilika za hakere. Najbolja zaštita od kibernetičkih napada je biti analogan, ali to nije opcija, s obzirom na to da se novim mrežama može upravljati samo na potpuno digitalan način, tumači Birnbaum.

Nedavno izvješće Međunarodne agencije za energiju pokazalo je da se prosječan broj tjednih kibernetičkih napada na energetske i komunalne tvrtke više nego udvostručio između 2020. i 2022. u cijelom svijetu: lani je zabilježen u prosjeku 1101 napad svaki tjedan. Jasno je da ti napadi dolaze s Istoka, iz Ruske Federacije i nedemokratskih zemalja, ističe zamjenik poljskog ministra energetike Ireneusz Zyska. Oni imaju posebne timove koji rade na kibernetičkim napadima na zemlje EU kako bi izazvali kaos. Operativno mrežno središte u Poljskoj ukopano je tri kata ispod zemlje kako bi se zaštitilo od nuklearnih napada.

Od napada Rusije na Ukrajinu, europske mreže ulažu dodatne napore da se zaštite od hakerskih napada. Istraživači Googleove tvrtke za kibernetičku sigurnost Mandiant utvrdili su da je ruska obavještajna hakerska skupina Sandworm povezana s velikim napadom na električnu mrežu Ukrajine krajem prošle godine te s napadom koji je u svibnju pogodio nekoliko energetskih tvrtki u Danskoj.

Poziv na uzbunu stigao je 2021. kad se američki energetski operater Colonial Pipeline našao pod napadom ransomwarea. Riječ je o hakerskom napadu radi otkupnine, zbog čega je došlo do višetjednih poremećaja u opskrbi energijom. Bruxelles je ove godine donio Direktivu NIS2 kojom nameće novu razinu kibernetičke sigurnosti ključnim tvrtkama, među ostalim i onima u energetskom sektoru. Počet će se primjenjivati u listopadu 2024. godine. Problem je što su operativni sustavi europskih mreža stari i do 40 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:37