‘NIŠTA NORMALNO‘

Institut za rat analizirao Putinovo novogodišnje obraćanje, prvi put u ovom izdanju: ‘On ne želi mir‘

Obraćanje je iskoristio kako bi promovirao alternativnu stvarnost Kremlja: da je u ovom sukobu Rusija heroj, a Ukrajina i Zapad negativci

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/Afp

Sat na Spaskom tornju u Kremlju otkucao je ponoć i zasvirala je ruska državna himna, a potom je u eteru ruske nacionalne TV Pervij kanal zasvirala pop pjesma "Ja sam Rus i ići ću do kraja… Ja sam Rus, za inat svijeta."

Iduća u redu domoljubnih pjesama zaorila se: "Rođen sam u Sovjetskom Savezu, nastao sam u SSSR-u!"

Na kanalu Rusija-1, jedan od najpoznatijih ratnih dopisnika postaje držao je čašu šampanjca, nazdravljao 2023. i zaželio "više dobrih nego loših vijesti s prve crte".

S njim su sjedili ljudi u vojničkim odorama. Dužnosnik iz Ukrajine pod ruskom okupacijom postavljen od Moskve izjavio je: "Želim nam svima mir. Ali mir će doći tek nakon naše pobjede."

Ovo nije bila uobičajena novogodišnja večer na ruskoj televiziji. No, nije bila ni normalna novogodišnja noć. "Normalno" je nestalo prije 10 mjeseci kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Nije bilo ničeg "normalnog" ni u novogodišnjem obraćanju Vladimira Putina ruskom narodu. Za svoj novogodišnji govor inače stoji sam ispred Kremlja.

Ove godine Putin je održao obraćanje iz zapovjedništva Južnog vojnog okruga, s uniformiranim vojnim osobljem iza njega, "u sklopu stalnih napora da se prikaže kao učinkovit ratni vođa koji aktivno kontrolira ratne napore", napisao je u svom najnovijem izvješću američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Ruski predsjednik nije iskoristio govor da objavi bilo kakvu najavu o tome kako ruske snage namjeravaju preokrenuti neuspjehe u Ukrajini i postići svoje ciljeve, navodi se u izvješću. "Banalnost većeg dijela govora u skladu je s prethodnim procjenama ISW-a da je Vladimir Putin možda odgodio svoje godišnje obraćanje Skupštini Ruske Federacije jer nije bio siguran u svoju sposobnost oblikovanja ruskog informacijskog prostora usred sve veće kritike njegovog vođenja rata", ističe se u izvješću ISW-a.

U svom lanjskom govoru čelnik Kremlja je istaknuo da je "novogodišnja noć ispunjena dobrim raspoloženjem i sretnim mislima" -onime čega je ovoga puta bilo vrlo malo.

Alternativna stvarnost Kremlja

Sada je obraćanje iskoristio kako bi promovirao alternativnu stvarnost Kremlja: da je u ovom sukobu Rusija heroj, a Ukrajina i Zapad negativci.

"Godinama su nas zapadne elite licemjerno uvjeravale u svoje miroljubive namjere... ali zapravo su ohrabrivale neonaciste na sve moguće načine", rekao je Putin.

"Obrana naše domovine sveta je dužnost koju imamo prema našim precima i potomcima. Kada Kremlj govori o "obrani naše domovine", imajte na umu da je Ukrajina napala Rusiju. Ne obrnuto", kazao je, a potom ustvrdio kako njegova zemlja ima ogromne koristi od dramatičnih događaja 2022.: "Bila je to godina... važnih koraka prema punom suverenitetu Rusije."

"Mi postavljamo temelje za našu zajedničku budućnost, našu istinsku neovisnost", kazao je pa podijelio Ruse na one koji podržavaju njegovu "specijalnu vojnu operaciju" i one koji ne podržavaju.

"Bila je to godina koja je mnoge stvari postavila na svoje mjesto", rekao je čelnik Kremlja, "i povukla jasnu granicu između hrabrosti i junaštva, s jedne strane, i izdaje i kukavičluka, s druge..."

Ne želi mir

Novogodišnje obraćanje ruskog predsjednika pokazalo je da on "i dalje nije voljan" razmotriti mirno rješenje rata u Ukrajini, piše u svom najnovijem izvješću ISW.

U devetominutnom videu prikazanom na televiziji dok je svaka regija ruske vremenske zone u subotu odbrojavala posljednje minute 2022. godine, Putin je osudio Zapad za agresiju i optužio zemlje da pokušavaju iskoristiti sukob u Ukrajini za potkopavanje Rusije.

Putinovo godišnje obraćanje ilustriralo je da on "nije siguran u svoju sposobnost oblikovanja ruskog informacijskog prostora i ostaje usredotočen na opravdavanje rata i njegove cijene za svoj narod" 10 mjeseci nakon što je naredio invaziju na Ukrajinu, navodi ISW.

Putin je govor nastavio s "retoričkim tvrdnjama ne samo da Rusija ima povijesna prava na Ukrajinu, već i da neovisnost i suverenitet Rusije ovise o ponovnom preuzimanju kontrole nad Ukrajinom". Putin "na taj način pokušava pobjedu u ratu smatrati ključnom za nastavak postojanja Rusije kao neovisne države", ističe ISW i napominje kako su takvi komentari vjerojatno trebali opravdati skupi rat, kao i apelirati na ultranacionalističku proratnu zajednicu. "Ali oni također pokazuju da Putin "i dalje nije voljan razmišljati o smislenom mirnom rješenju rata koji je započeo osim pod uvjetima koje diktira Ukrajini i Zapadu".

U izvješću se dodaje da je malo vjerojatno da će ruski čelnik prihvatiti bilo kakav manji ishod: osim ako Ukrajina, uz pomoć zapadnih saveznika, ne uspije nanijeti daljnje poraze velikih razmjera ruskim snagama i osloboditi mnogo više svog teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:13