PUNO UPITNIKA

Insajderi nakon razgovora Xija i Bidena: ‘U Pekingu su se odlučili na taktiku koju SAD neće prihvatiti‘

Wall Street Journal navodi kako sastanak u petak nije doveo do napretka

Biden, Putin i Xi

Američki predsjednik Joe Biden i kineski Xi Jinping nisu uspjeli premostiti svoje razlike oko rata u Ukrajini - piše Financial Times, osvrćući se na dvosatni sastanak koji su u petak putem video linka održala dvojica čelnika. Biden je na sastanku upozorio na posljedice ako Peking pruži vojnu pomoć Kremlju, dok je kineski čelnik kritizirao oštre i neselektivne sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

Bijela kuća, piše Financial Times, priopćila je da je Biden tijekom razgovora izrazio bojazan kako će Kina pomoći ruskoj vojsci, te da je opisao implikacije i posljedice ako se to dogodi. U izvještajima kineskih medija, pak, navodi se, kako je kineski predsjednik kritizirao sankcije uvedene Rusiji, a koje bi se mogle proširiti i na druge zemlje, uključujući Kinu ako se pridruži Moskvi. Naveo je kako bi sankcije, ako eskaliraju mogle izazvati ozbiljne krize u globalnom gospodarstvu i trgovini, financijama, energetici...

- Ukrajinska kriza je nešto što ne želimo vidjeti...Sukob i konfrontacija nisu nikome u interesu - kazao je kako prenose kineski mediji, Xi Jinping, koji je dodao i kako SAD i Kina moraju preuzeti svoj dio međunarodne odgovornosti, te raditi za mir u svijetu.

I Wall Street Journal navodi kako sastanak u petak nije doveo do napretka, niti je dao naznake oko toga razmišlja li kineski predsjednik o ponovnoj procjeni veza s Moskvom. Američki dužnosnici nakon sastanka su komentirali kako Biden nije postavljao nikakve posebne zahtjeve Xiju, a na upit zašto, glasnogovrnica Bijele kuće Jen Psaki je odgovorila:

- Zato što Kina sama mora donijeti odluku o tome gdje želi stajati i kako želi da na njih i njihove postupke gledaju povijesni udžbenici. To je odluka koju moraju donijeti predsjednik Xi i Kinezi.

Američka strana ističe kako je na Pekingu odgovornost da iskoristi svoj utjecaj na Vladimira Putina kako bi došlo do prekida rata. Wall Street Yornal navodi kako je, međutim, kineski predsjednik Kinu nastojao predstaviti kao neutralnu stranu.

Peking je do sada odbijao kritizirati Rusiju, pa čak i akcije u Ukrajini nazivati invazijom, a kritizirali su i ozbiljne sankcije koje su SAD i njihovi saveznici uveli protiv Rusije. Također su optuživali NATO i EU za pritisak na Putina uoči rata. No, neki vanjskopolitički sručnjaci bliski kineskoj vladi kažu da se Peking sada odlučio na strategiju - neće se suprostavljati Rusiji, a podržat će Ukrajinu što je u Kini opisano kao "dobronamjerna neutralnost". No, analitičari za međunarodne odnose komentirali su kako je malo vjerojatno da bi takav stav Pekinga, bez značajnijih akcija, mogao zadovoljiti Bidenovu administraciju i zaustaviti pogoršanje odnosa SAD-a i Kine.

- Xi se ne želi distancirati od Moskve, ali ne želi ni kolaps odnosa između SAD-a i Kine, pogotovo jer je Zapad daleko važniji za kinesko gospodarstvo od Rusije. Može li Xi balansirati između Bidena i Putina veliki je test za njegovo vodstvo - kazao je analitičar Neil Thomas, piše Wall Street Journal.

Odnosi SAD-a i Kine zadnjih su se godina pogoršali zbog niza pitanja, kao i dugotrajnih žarišta poput Tajvana. Xi je na sastanku, istaknuo njihovu zabrinutost oko Tajvana, dok je Biden ponovio da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila. Kineski Global Times navodi kako će uz ukrajinsko, visoko na dnevnom redu biti i pitanje Tajvana.

Anonimni kineski dužnosnik u intervjuu za Global Times kazao je kako Kina nikada neće prihvatiti američke prijetnje i prisilu, te da ako SAD poduzmu mjere koje štete kineskim legitimnim interesima i interesima kineskih tvrtki i pojedinaca, Kina sigurno neće sjediti prekriženih ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:27