BIDENOV TRIJUMF

Inoslav Bešker analizirao je pobjednički govor Joea Bidena, ovo su glavne poruke

Govor je koncipirao mudro, bez izričitih kritika na račun Donalda Trumpa i uz isticanje vlastite kampanje
Joe i Jill Biden s Kamalom Harris i Dougom Emhoffom
 
 Jim WATSON/AFP/Profimedia

Joe Biden je prvi svoj govor kao izabrani predsjednik održao u Wilmingtonu u subotu uvečer (u 2 u nedjelju po našem vremenu). Ondje s obitelji ustrajno stanuje u kontaktu s "malim ljudima", i kad je radio u Washingtonu. Biden je govor koncipirao mudro. Bez izričitih kritika na račun Donalda Trumpa, koga je spomenuo samo u kontekstu njegovih glasača, Bez rekriminacija. Domišljato i dojmljivo on je isticao vodilje svoje kampanje, ostavivši slušateljima da uoče kako je to svaki put dijametralno suprotno od onoga što čini i proklamira predsjednik Trump.

● Počašćen sam povjerenjem koje ste mi dali. Obećavam da ću biti predsjednik koji ne dijeli, nego sjedinjuje. Koji ne vidi crvene ni modre države, nego samo Sjedinjene Države. „Koji ne dijeli nego sjedinjuje“ - prvi oštar odmak od Trumpa.

● Natjecao sam se za ovu službu da oporavim dušu Amerike. Da se obnovi okosnica, srednja klasa, i da Amerika ponovno stekne poštovanje širom svijeta. Bidenov cilj, dakle, nije Ameriku „ponovno učiniti velikom“, nego ponovno poštovanom. Tu je ključna razlika.

● Kako sam mnogoput rekao, ja sam Jillin suprug. Ne bih bio tu bez ljubavi i neumorne podrške Jill, Huntera, Ashley, naše unučadi, i njihovih supružnika. Biden tu, u uobičajenoj formuli, nudi još jedan odmak: oslonac u svojoj tradicionalnoj familiji, kakvu je Trump sebi višeput razbucao.

● [Zahvaljujem i] svima koji su nas podržali: ponosan sam na kampanju koju smo zasnovali i proveli. Ponosan sam na koaliciju koju smo sastavili, najširu i najrazličitiju u povijesti. Demokrate, republikance i neovisne. Naprednjake, umjerene i konzervativne. Mlade i stare. Iz gradova, iz predgrađa i sa sela. Homoseksualne, heteroseksualne i transrodne. Bijele, Latince, Azijce, Nativne Amerikance. I osobito Afroameričku zajednicu koja je - u trenucima kad je kampanja bila na najnižoj točki - opet stajala uza me.

Tu je još jedna ključna točka razlike spram Trumpa i ključan pokazatelj predsjednika koji kaže da sjedinjuje: inzistiranje na podatku da ga je podržala Amerika različita, raznobojna, multikulturalna. Amerika sviju. Taj podatak je naglašen i sastavom njegova pobjedničkog dvojca: uz Bidena, starog bijelca s decenijima provedenima u vrhu establishmenta - u Senatu, pa u Bijeloj kući dok je bio potpredsjednik uz predsjednika Obamu - tu je bila i izabrana potpredsjednica Kamala Harris, u sufražetski bijelom kostimu, po roditeljima prva Afroamerikanka i Azijamerikanka, a i prva žena uopće na jednome od vodećih mjesta. U svom govoru ona je insistirala na ženama i razlozima da se one bore za šansu. Ženska komponenta, uz to afroamerička i azijamerička, osnažila je vjerodostojnost Bidenova zauzimanja za inkluzivnu multikulturalnu domovinu.

● Razumijem noćašnje razočaranje onih koji su glasali za predsjednika Trumpa. I ja sam izgubio nekoliko puta. Ali sad pružimo jedni drugima priliku. Doba je da odložimo zlovolju, da snizimo temperaturu, ponovno pogledamo jedni druge, ponovno poslušamo jedni druge, da prestanemo tretirati svoje suparnike kao neprijatelje. Oni nisu naši neprijatelji. Oni su Amerikanci. […] Biblija nam kaže da za sve postoji doba - doba gradnje, doba žetve, doba sjetve, doba vidanja rana, a ovo je doba da vidamo rane Americi.

Biden, drugi katolik na čelu nacije (poslije Kennedyja), uistinu pobožan, za razliku od sablažnjiva Trumpa, koristi starozavjetnog Propovjednika („Eklezijasta“) za implicitnu, ali strašnu optužbu: da je Amerika u mandatu njegova prethodnika ne samo duboko podijeljena, nego i teško ranjena, da njezine rane treba vidati da bi zacijelile. To nije rekao nitko nakon Lincolna.

● Amerikanci su nas pozvali da ustrojimo snage dostojnosti i snage poštenja, da ustrojimo snage znanosti i snage nade u velikim bitkama našeg doba. U bitci da kontroliramo virus. U bitci za izgradnju prosperiteta, u bitci da vašoj obitelji osiguramo zdravstveno osiguranje. U bitci da postignemo zbiljsku pravdu i iskorijenimo sistemski rasizam u ovoj zemlji. U bitci da spasimo klimu. U bitci da oporavimo pristojnost, obranimo demokraciju i damo svakome u ovoj zemlji prikladan prihod. Naš rad počinje stavljanjem covida pod nadzor. Ne možemo oporaviti privredu, vratiti našu vitalnost, niti uživati u najdragocjenijim životnim trenutcima […] dok taj virus ne podvrgnemo nadzoru.

Nabrajanje prioriteta sadrži sve što Trump nije htio, ni znao. Opet je u pozitivnu pristupu sadržana porazna kritika: poštenje, pristojna zarada, spas od covida - to su neke od točaka gdje je Trump povijesno podbacio.

● Neka ova tmurna era demonizacije u Americi počne završavati tu i sad. […] Ako smo odlučili da ne surađujemo, možemo odlučiti da surađujemo. […] Moramo obnoviti dušu Amerike. Naša se nacija oblikovala u stalnoj borbi između naših boljih anđela i naših najmračnijih impulsa. Doba je da prevladaju naši bolji anđeli. […] Sad se zajedno - na orlovskim krilima - bacamo na posao na koji nas je pozvao Bog i povijest. […] Punim srcima i čvrstim rukama, s vjerom u Ameriku i jedni u druge, s ljubavlju za zemlju, sa žudnjom za pravdom, budimo nacija kakva znamo da možemo biti: nacija sjedinjena, nacija ojačana, nacija zacijeljena, Sjedinjene Države Amerike.

I u finalu apoteoza glavne teme: umjesto demonske podjele, koja je Ameriku ranila, povratak Bogu i anđelima, u zacjeljenje, u pravdu, u jedinstvo u razlikama:

● Noćas sav svijet gleda Ameriku. Amerika je svjetionik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:02