IDU PREMA DELHIJU

Indijska policija zaustavila kolonu poljoprivrednika, zasuli ih suzavcem, koristili čak i dronove

Ne odlazimo dok se naši zahtjevi ne prihvate jer je naše povjerenje već jednom izigrano, rekao je 53-godišnji Harinder Singh

Policija blokira cestu kako bi zaustavila prosvjed poljoprivrednika

 Sajjad Hussain/AFP

Indijske snage sigurnosti u srijedu su koristile suzavac protiv poljoprivrednika kako bi zaustavile desetke tisuća njih koji su u utorak krenuli na prosvjed u New Delhiju.

Poljoprivrednici, putujući na kamionima i traktorima punima hrane, posteljine i drugih potrepština, započeli su marš prema prijestolnici u utorak ujutro, nakon propasti pregovora njihovih sindikata i vlade o minimalnim cijenama žitarica.

Prosvjednici su zaustavljeni na prijelazu Shambu koji odvaja Pandžab i Harjanu. Iz dvije sjeverne savezne države, smještene gotovo 200 kilometara od Delhija, dolazi većina prosvjednika.

Glasnogovornik policije Harjane rekao je kako je pritom korišten suzavac te da će se to nastaviti dok se situacija "ne stavi pod kontrolu".

Fotografije indijske novinske agencije ANI pokazuju da se suzavac na prosvjednike bacao i dronovima.

Sindikati istovremeno naglašavaju da "nisu došli kako bi se sukobili s policijom".

"Ili će vlada prihvatiti naše zahtjeve ili će nam omogućiti demokratsko pravo da idemo u Delhi, no ona ne čini nijedno", rekao je Sarwan Singh Pandher, glavni tajnik jednog od sindikata iz Pandžaba.

Vlada poziva poljoprivrednike na nastavak pregovora o njihovim zahtjevima, a ministar poljoprivrede Ardžun Munda dodao je da će razgovarati na "konstruktivan i pozitivan način".

Sličan prosvjed iz 2021. natjerao je premijera Narendru Modija da odbaci dio zakona i obeća da će pronaći načine postizanja dobrih cijena za sve poljoprivredne proizvode.

Seljaci ističu da je vlada spora u ispunjavanju tog obećanja.

"Ne odlazimo dok se naši zahtjevi ne prihvate jer je naše povjerenje već jednom izigrano. Čekajte i vidite, ovaj prosvjed bit će na puno većoj razini nego onaj prošli", rekao je 53-godišnji prosvjednik Harinder Singh.

Njegove riječi dolaze samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora na kojima će Modi tražiti treći mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:38