U SJENI RATA U UKRAJINI

Indija jedva dočekala moćni ruski S-400: ‘U pravo vrijeme, pogledajte što Kinezi rade na granici‘

Ovo je prva isporuka sustava S-400 koji je Rusija realizirala nakon što je 24. veljače ove godine izvršila invaziju na Ukrajinu

Ilustracija: lanseri ruskog raketnog sustava S-400 Trijumf, koje koristi i Indija

 Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia/Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia

Indija će tijekom naredna dva do tri mjeseca duž svoje granice s Kinom rasporediti novi raketni bataljun ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 Trijumf, čime će značajno poboljšati svoje obrambene sposobnosti, piše Times of India.

Indija već posjeduje najmanje jedan raketni bataljun sustava S-400, a sada im Rusija već dostavlja i komponente za drugi.

Ovo je inače prva isporuka sustava S-400 koju je Rusija realizirala nakon što je 24. veljače izvršila invaziju na Ukrajinu.

Indiji će S-400 stići u trenutku kada Kina povećava letačke aktivnosti svojih borbenih aviona na istoku Ladaka, dijela Kašmira oko koje se spore Indija, Pakistan i Kina.

Kineski borbeni zrakoplovi često lete blizu Crte stvarne kontrole (CSK), linije demarkacije koja odvaja teritorije unutar Kašmira koje kontroliraju Indija i Kina, čime, prema New Delhiju, krše dogovor oko zone zabrane letenja.

Prvi bataljun već je stigao

Prvi bataljun sustava S-400 u Indiju je iz Rusije stigao u prosincu 2021. godine i već se nalazi na sjeverozapadu zemlje gdje bi trebala štititi Indiju od zračnih prijetnji iz Pakistana i Kine.

Indijsko je ratno zrakoplovstvo u travnju i svibnju ove godine dobilo i simulatore te drugu opremu koja je potrebna za obučavanje vojnika koji će rukovati sustavom S-400.

Drugi bataljun sustava S-400 bit će pozicioniran tako da Indija može odgovoriti na potencijalne prijetnje koje bi mogle doći baš iz Kine.

"Kineski borbeni avioni od sredine lipnja ove godine lete duž CSK-a, ulaze u Ladak te druge sektore poput Arunačal Pradeša. U jednom danu do CSK-a dođu dva do tri kineska borbena aviona", rekao je izvor za Times of India.

Kineski je borbeni zrakoplov 28. lipnja preletio preko indijskih vojnika koji su bili stacionirani na istoku Ladaka. Indija je na to odgovorila tako što je podigla vlastite borbene avione.

Kina je tijekom protekle dvije godine nadogradila sve svoje veće zrakoplovne baze koje su okrenute ka Indiji poput Hotana, Kašgara, Gargunse i Šigace. Produžila im je uzletno-sletna staze, ojačala hangare i povećala spremnike za gorivo kako bi mogli opslužiti veći broj borbenih zrakoplova, bombardera i izviđačkih letjelica. Uz to, Kina je neke obrambene pozicije također ojačala ruskim sustavima S-400 te drugim sustavima za protuzračnu obranu.

Zaobišli sankcije

Indija je inače kupovinom ruskih raketnih sustava uspjela izbjeći sankcije koje Sjedinjene Američke Države od 2017. godine nameću državama koje kupuju rusku vojnu opremu. Naime, naručili su ih prije nego je u SAD-u izglasan zakon kojim se ta sankcije uvode.

No, Indija je ipak odustala od kupovine dodatnih 48 ruskih helikoptera Mil Mi-17 te odgodila kupovinu 21 MiG-a 29 te 12 višenamjenskih borbenih aviona Suhoj Su-30MKI.

Rusija bi Indiji komponente svih pet bataljuna sustava S-400 trebala isporučiti do kraja 2023. godine, a New Delhi će ih platiti 5,4 milijardi američkih dolara.

Kako navodi Times of India, u konfiguraciji u kojoj Indija koristi S-400, svaki raketni bataljun sadržava dvije baterije, od kojih svaka raspolaže sa 128 projektila čiji domet varira od 120 do 380 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:19