SVE PO ZAKONU

Imperij uzvraća udarac: Neposlušni ruski zastupnici koji su tražili Putinovu ostavku ostaju bez političkih fotelja

Šefa države su prozvali za uništavanje ruske vojske, smrt i ranjavanje mladih, nanošenje štete gospodarstvu, pa čak i za širenje NATO-a

Vladimir Putin

 Gavriil Grigorov/Afp

Prije nekoliko dana u rodnom gradu Vladimira Putina, Sankt Peterburgu, zbila se do prije koji tjedan nezamisliva situacija: vijećnici u gradskoj općini Smolninskoje optužili su predsjednika države za veleizdaju, izglasali tekst peticije za njegovu smjenu i poslali ruskom parlamentu, državnoj Dumi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na glasanju o ovom apelu nije doduše bila prisutna polovica od dvadeset članova Općinskog vijeća, uključujući predsjednika Putinove vladajuće stranke „Jedinstvena Rusija“, no prisutni oporbenjaci imali su kvorum. Sve je napravljeno legalno i legitimno uz poštivanje ruskih zakona.

Prozvali šefa države

Šefa države su prozvali za uništavanje borbeno sposobnih jedinica ruske vojske, smrt i ranjavanje mladih i radno sposobnih građana Rusije, nanošenje štete ruskom gospodarstvu, pa čak i za širenje NATO-a s početkom rata u Ukrajini. Putinu predbacuju i dobro naoružavanje susjedne zemlje suvremenim zapadnim naoružanjem, a što je u suprotnosti s njegovom obećanom „demilitarizacijom" Ukrajine. Nakon izglasavanja zastupnici su pozvani u policiju i sačinjeni su protokoli o tobožnjoj diskreditaciji vojske. Peticiju koja je objavljena 12. rujna potpisalo je i 60 općinskih zastupnika iz različitih gradova Rusije.

Nije ovo prvi put da se oporbeni vijećnici iz Sankt Peterburga protive Putinu. Na sam dan ruske agresije na Ukrajinu prijavili su antiratni miting, ali nisu dobili dozvolu da ga održe. Potom su pozvali građane na sastanak Općinskog vijeća otvoren za javnost na temu rata na koji se odazvalo puno ljudi, ali je došla i policija s maricama zastrašivati okupljene.

Sud naglo iz ladice izvadio stari predmet

Informaciju da vijećnici traže smjenu Putina prenijeli su svjetski mediji radeći dubinske analize kako i sama pojava ovakve inicijative definitivno svjedoči o brzom propadanju autoriteta ruskog predsjednika.

A onda je imperij uzvratio udarac, također poštujući zakonsku proceduru i vadeći iz ladica stari slučaj.

Okružni sud u Sankt Peterburgu jučer je, naime dao guverneru Sankt Peterburga priliku da raspusti neposlušne općinske političare.

Kako piše neovisni ruski portal Meduza, Sanktpeterburško tužiteljstvo podnijelo je tužbu tražeći raspuštanje vijeća zastupnika još 2021. godine, pod izlikom da se vijeće nije sastalo više od tri mjeseca. Cijelu tu godinu postupak praktički nije bio ni pokrenut, ali čim su vijećnici odlučili zatražiti od Državne dume opoziv predsjednika, slučaj se nanovo zakotrljao.

Sad, kad je Sud zaključio da Općinsko vijeće nije bilo aktivno tri mjeseca guverner će ih raspustiti.

Jedan od inicijatora, vijećnik Nikita Juferev istaknuo je da zastupnici namjeravaju osporiti ovu odluku i tvrdi kako su sve radili po zakonskoj proceduri.

Sud je takođe, prema administrativnom članku o "diskreditaciji" vojske, s 47.000 rubalja kaznio vijećnika Dmitrija Paljugu, koji je bio autor inicijative za smjenu Putina.

U normalnoj demokraciji, ovakve peticije su svakodnevna pojava, ali ne i u Rusiji gdje ovakva politička igra sanktpeteburških političara nije nimalo bezazlena. Prije mjesec dana moskovski zastupnik Aleksej Gorinov osuđen je na sedam godina zatvora zbog „širenja lažnih informacija“ o ruskoj vojsci, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 06:09