NAJTEŽA BITKA

‘Ima ih 100 tisuća s 900 tenkova, situacija je komplicirana, ali držimo ih pod kontrolom...‘

Na jugu Ukrajinci postižu određene uspjehe, ali na istoku silna se ruska armada okomila na njihove položaje

Ukrajinska vojska

 Fredrik Sandberg/Tt News Agency Via Afp

Kijev je u utorak izvijestio o "kompliciranoj" situaciji u borbama u istočnoj Ukrajini i uspjehu u južnim dijelovima dok je nastavio s protuofenzivom protiv okupacijskih ruskih snaga.

"Situacija je komplicirana, ali pod kontrolom (na istoku)", rekao je general Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Rekao je da je Rusija koncentrirala snage u smjeru Kupjanska u sjeveroistočnoj regiji Harkiva, ali da ih ukrajinske trupe zadržavaju.

Otkako je Kijev pokrenuo svoju protuofenzivu početkom lipnja, potpomognut oružjem koje su mu isporučili zapadni saveznici, vratio je više od 210 četvornih kilometara zemlje, rekla je u ponedjeljak zamjenica ministra obrane Hana Maljar.

Ali Rusija još uvijek drži goleme dijelove teritorija nakon invazije u veljači 2022., a ukrajinske snage naišle su na snažnu obranu položaja i minska polja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da protuofenziva "ne uspijeva", a Moskva također izvodi česte zračne napade diljem Ukrajine.

Ukrajinski dužnosnici ukazuju na intenziviranje ruske vojne aktivnosti u blizini Kupjanska i obližnjeg Limana na sjeveroistoku. Oba grada Ukrajina je ponovno zauzela krajem prošle godine.

U ponedjeljak je glasnogovornik ukrajinskih istočnih snaga rekao da je ruska vojska okupila više od 100.000 vojnika i više od 900 tenkova u tom području.

Sirski je dodao da ruske snage povlače rezerve u sektoru Bahmut u istočnoj Ukrajini kako bi pokušale zaustaviti napredovanje ukrajinskih snaga.

Vojni glasnogovornik Andrij Kovaljov rekao je da ukrajinske snage nastavljaju ofenzivne operacije južno i sjeverno od Bahmuta, malog grada koji su zauzele ruske snage u svibnju. Na jugu, nakon što su istjerale ruske snage iz sela, ukrajinske su snage imale uspjeha u smjeru Mala Tokmačka-Novopokrovka i Velika Novosilka-Urožajne, rekao je Kovaljov, ne navodeći detalje.

"Neprijatelj pruža snažan otpor i vode se teške borbe", rekao je u izjavi koju je prenio ukrajinski vojni medijski centar. Maljar je u utorak rekla da je situacija na jugu stabilna, ali u korist Ukrajine. Glasnogovornik zapovjedništva Tavrije također je izvijestio o nekim uspjesima, rekavši da se ukrajinske snage učvršćuju nakon napretka na jugu.

Rekao je da su se ruske snage usredotočile na borbu u smjeru Avdiivka i Marinka u regiji Doneck, ali ukrajinske snage koče ruski napredak u blizini Marinke i Krasnohorivke, zapadno od grada Donecka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:49