TROŠKOVI RASTU...

IKEA srezala naknadu za bolovanje necijepljenim zaposlenicima: ‘Osoblje masovno izostaje...‘

Necijepljeni radnici u samoizolaciji sada primaju oko 870 kuna tjedno, što je minimalna naknada za bolovanje
 Jakub Porzycki/AFP

Robna kuća IKEA smanjila je naknadu za bolovanje necijepljenim zaposlenicima u Velikoj Britaniji koji moraju u samoizolaciju zbog izloženosti koronavirusu, piše BBC.

Ova popularna švedska kompanija time se pridružila sve većem broju tvrtki koje su uslijed pandemije promijenile pravila svog poslovanja. Iz IKEA-e su priznali kako je to emotivna tema, ali da se njihova politika mora razvijati u sladu s promjenjivim okolnostima.

Svaki zaposlenik bez barem jednog cijepljenja protiv Covida-19 – koji nema valjani medicinski razlog – ili nema potvrđen termin za cijepljenje, dobit će samo propisanu naknadu za bolovanje ako se mora samoizolirati zbog bliskog kontakta s nekim tko je pozitivan.

Na ovaj potez odlučili su se, poput brojih drugih kompanija, zbog rastućih troškova i masovnih izostanaka osoblja uslijed naglog širenja omikrona.

Promjena pravila o plaćanju bolovanja stupila je na snagu ovog tjedna, pa tako u Ikei necijepljeni radnici u samoizolaciji sada primaju samo 96,35 funti tjedno (oko 870 kuna tjedno), što je minimalna naknada za bolovanje.

Prosječna tjedna plaća u Ikei, ovisno o lokaciji, iznosi između oko 400 i 450 funti (oko 3600 i 4000 kn), a u Velikoj Britaniji je u toj kompaniji zaposleno oko 10.000 ljudi.

- Potpuno cijepljeni zaposlenici ili oni s olakotnim okolnostima dobit će punu plaću tijekom trajanja samoizolacije. Necijepljeni će biti plaćeni za samoizolaciju u skladu s našom politikom odsutnosti, s tim da se izolacija vezana uz bliski kontakt isplaćuje na temelju zakonske naknade za bolovanje. Ovo je emotivna tema i sve okolnosti će se razmatrati od slučaja do slučaja, stoga se svi zabrinuti zbog svoje situacije ohrabruju da razgovaraju sa svojim menadžerom - izvijestili su iz IKEA-e.

Inače, u Engleskoj se ljudi koji su cijepljeni s najmanje dvije doze ne moraju samoizolirati ako su bili u bliskom kontaktu s nekim zaraženim Covidom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:39