DRAMATIČAN APEL

IAEA traži da se oko nuklearke Zaporižje kreira sigurnosna zona: ‘Moguće su ljudske pogreške‘

Inspektori kažu da su unutar postrojenja pronašli ruske vojnike i opremu, kao i vojna vozila koja su parkirana u turbinskim halama

Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane Zaporižje

 Andrey Borodulin/Afp/Profimedia/Andrey Borodulin/Afp/Profimedia

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je u utorak da se oko najveće europske nuklearne elektrane napravi sigurnosna zona, podsjećajući na veliku štetu koju su u postrojenju otkrili inspektori.

Dugo očekivanim izvješćem nije se nikome imputirala krivnja za štetu nastalu na nuklearnoj elektrani Zaporižja, za čije se granatiranje Rusija i Ukrajina međusobno optužuju.

Tvornica je pod kontrolom ruskih vojnih snaga, ali njome upravljaju ukrajinski tehničari.

Inspektori su rekli da su unutar postrojenja našli ruske vojnike i opremu, kao i vojna vozila koja su parkirana u turbinskim halama.

No rekli su i da bi trebalo poboljšati uvjete rada za ukrajinsko osoblje koje upravlja postrojenjem da bi se smanjila vjerojatnost pogrešaka.

"Ukrajinsko osoblje koje upravlja postrojenjem pod ruskom vojnom okupacijom, pod stalnim je i golemim pritiskom i stresom, osobito s obzirom na ograničen broj raspoloživog osoblja", stoji u izvješću IAEA-e.

"Ovakvo stanje nije održivo i moglo bi rezultirati povećanim ljudskim pogreškama koje bi mogle utjecati na nuklearnu sigurnost."

Inspektori IAEA-e, na čelu sa šefom agencije Rafaelom Grossijem, u petak su hrabro izdržali granatiranje da bi prešli liniju bojišnice i stigli do postrojenja. Dvojica stručnjaka ostala su ondje do daljnjega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:01