PRIJETNJA INVAZIJOM

I Velika Britanija povlači dio osoblja iz veleposlanstva u Ukrajini, Kijev to smatra preuranjenim

Britansko veleposlanstvo i dalje ostaje otvoreno i nastavit će obavljati osnovne poslove, stoji u priopćenju Foreign Officea
 StrNurPhoto/NurPhoto via AFP

Dok vojne napetosti između Ukrajine i Rusije rastu, britansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je priopćilo da je Britanija počela smanjivati broj osoblja u veleposlanstvu u Kijevu i članova njihovih obitelji.

Potez Britanije uslijedio je nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država da povuku iz Ukrajine sve članove obitelji diplomata i dio osoblja koje ne mora nužno biti u američkom veleposlanstvu u Kijevu. Taj korak SAD-a je odgovor na prijetnju ruske invazije.

- Dio osoblja veleposlanstva i članovi obitelji povlače se iz Kijeva kao odgovor na rastuće prijetnje ruske invazije. Britansko veleposlanstvo i dalje ostaje otvoreno i nastavit će obavljati osnovne poslove - stoji u priopćenju Foreign Officea.

Zamjenik britanskog premijera, Dominic Raab, u nedjelju je za BBC izjavio kako postoji "vrlo značajan" rizik da će doći do invazije Rusije na Ukrajinu.

Zapadne zemlje navode da je na granici s Ukrajinom raspoređeno više od 100.000 ruskih vojnika te da bi moglo doći do napada u bilo kojem trenutku.

Tjedni intenzivne diplomacije nisu donijeli rješenje za nastalu krizu, a Moskva je u međuvremenu više puta odbacila optužbe da priprema invaziju.

Korake koje su poduzele vlasti Britanije i SAD, vezane uz povlačenje osoblja iz veleposlanstava, Kijev je komentirao kao pretjerano oprezne i "preuranjene".

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da Europska unija zasad ne planira povući obitelji svojih diplomata iz Ukrajine.

- Mi nećemo to učiniti jer ne znamo nikakve posebne razloge. No američki državni tajnik Antony Blinken će nas informirati o tome - rekao je europski predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku uoči sastanka s europskim šefovima diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:58