POSLJEDICE MOBILIZACIJE

I Rusi se smrzavaju jer Putin u rat masovno šalje - majstore za centralno! ‘Pa nemamo koga pozvati za radijatore...‘

Institut Gajdar u Moskvi objavio je studiju u kojoj stoji da trećini svih industrija u Rusiji nedostaje radnika

Vladimir Putin; vrijeme u Rusiji

 /Profimedia/afp

Dok ruska vojska uništava ukrajinsku infrastrukturu i milijune ostavlja bez struje i grijanja, mnogi se Rusi suočavaju sa sličnim problemima jer su majstori za centralno grijanje trenutno na fronti u Ukrajini, piše The Telegraph.

Žitelji grada Astrahana u Astrahanskoj oblasti kod Kaspijskog mora požalili su se preko društvenih mreža da su majstori iz njihova grada u Ukrajinu poslani iako ih građanima tijekom zime prijeko potrebni.

"Obratili smo se vojnim dužnosnicima i objasnili ima da stiže sezona grijanja te da nam trebaju ljudi, no nismo dobili jasan odgovor", rekao je jedan stanovnik Astrahana za "Možemo objasniti", kanal na komunikacijskoj platformi Telegram.

Temperature u Sibiru znaju pasti i do -40 stupnjeva Celzija, što znači da neispravni sustavi centralnog grijanja mogu biti vrlo opasni.

Naredbu za mobilizaciju rezervista predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izdao je u rujnu i ruska je vojska nakon toga dobila 320 tisuća novih vojnika. Međutim, kako piše Telegraph, blizu milijun Rusa, a možda čak i 1,2 milijuna pobjeglo je u inozemstvo kako ne bi morali ići u rat. Rusija je tada ostala bez brojnih radnika.

Institut Gajdar u Moskvi objavio je studiju u kojoj stoji da trećini svih industrija u Rusiji nedostaje radnika. Moskva taj problem planira riješiti dovođenjem radnika iz središnje Azije, no oni neće doći odmah. Dok ne dođu, mnoga će se kućanstva suočiti s temperaturama na kojima se ledi voda u cijevima.

Vijest o nadolazećoj krizi centralnog grijanja u Rusiji dolazi nakon što su ruske snage ukrajinskoj elektroenergetskoj mreži nanijele veliku štetu. Mnogi bi ukrajinski gradova do ožujka 2023. godine mogli imati problema sa strujom. Procjenjuje se da je Ukrajina nakon ruskih napada ostala bez 70 posto kapaciteta za proizvodnju električne energije.

A zimski uvjeti na fronti trenutačno izgledaju ovako:

Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da 10 milijuna Ukrajinaca trenutno živi bez struje.

Ukrajinska je vlada bogatije Ukrajince zamoljela da privremeno presele u druge europske zemlje. Uz to, upogonila je i tisuće agregata koji njihovi sugrađanima omogućavaju da napune baterije na svojim mobitelima, ugriju se te pojedu topli obrok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 15:42