NOVI DETALJI

I Osama je bespravno gradio! Srušit će njegovu kuću kako ne bi postala svetište ekstremista

Cure novi detalji koji pobijaju službenu verziju Bijele kuće o smrti vođe al-Qa’ide Osame bin Ladena
---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / FILES" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS(FILES) This file photo taken in 1988 shows Osama bin Laden smiling as he sits in a cave in the Jalalabad region of Afghanistan. Al-Qaeda mastermind Osama bin Laden was killed late on May 1, 2011 in a firefight with covert US forces deep inside Pakistan, prompting President Barack Obama to declare "justice has been done" a decade after the September 11 attacks. AFP PHOTO / FILES / HO
 AFP

ISLAMABAD - Jedna od supruga Osame bin Ladena nalazi se u bolnici u Pakistanu nakon što je ozlijeđena u akciji likvidacije najtraženijeg svjetskog teroriste. Bin Ladenova supruga, 27-godišnja Amal Ahmed al-Sadah, našla se usred bitke pakistanske i američke diplomacije, piše britanski Telegraph. Američki dužnosnici žele je ispitati o životu s ubijenim vođom al-Qa’ide, no to im ne dozvoljavaju pakistanske vlasti. Za Amal se vjeruje da je imala samo 17 godina kad ju je obitelj iz Jemena dala Osami za petu surprugu, a vjeruje se da je s njim imala troje djece.

Prepravljali verziju

Za tri Osamine supruge i devetoro djece se, pak, vjeruje da su u pritvoru pakistanskih vlasti koje ih ispituju.

- Moj otac je uhićen živ, a zatim su ga ubili pred očima cijele obitelji - navodno je pakistanskim istražiteljima ispričala 12-godišnja kći Safija, jedna od privedenih članova obitelji. Naime, svjetski su mediji prenijeli njen navodni iskaz ističući kako je u suprotnosti s verzijom koju je o posljednjim Bin Ladenovim trenucima objavila američka Bijela kuća pa je potom nekoliko puta prepravljala. Navodno je djevojčica rekla da je njezin otac pružio manji otpor te da su ga američki specijalci svladali, a zatim ubili.

Našli kalašnjikov

Verziju službenog Washingtona pobija i neimenovani izvor dnevnika New York Times, prema kojemu je oružani otpor pružio samo Osamin pomoćnik koji je sa suprugom bio u dvorišnoj zgradi, a ne u kući s Osamom. Američka je administracija, podsjetimo, najprije objavila da je Osama ubijen u borbi, no sada se zna da to nije točno.

Pronađeni su kalašnjikov i jedan manji pištolj, ali ne u Osaminim rukama ni kod onih blizu njega. Uz najtraženijeg teroristu poginuli su i njegov sin Kalid te sin spomenutog pomoćnika. Osamina kći navodno je opisala i kako je tijelo njezina oca odvučeno u američki helikopter.

Kuća za ujaka

Britanski Guardian je u međuvremenu objavio kako je prije šest godina Kaziju Mahfuzu Ul Haku, liječniku iz Abbottabada, prišao čovjek koji je rekao da se zove Muhamad Aršad te da želi kupiti kuću za svojeg ujaka. Tako je kupljena rezidencija u pakistanskom gradu u kojem je prije nekoliko dana pronađen i ubijen Osama bin Laden. Ul Hak je izjavio kako je ‘nećak’ izgledao kao skroman, tih i pristojan.

Objavljeno je i da je gradnju kuće na parceli odobrila vojska no kako nisu poštovana pravila. Naime, nije dozvoljeno graditi više od dva kata, a Osama je živio u trokatnici. I zidovi oko kuće su bili viši od dopuštenog, a mnogi navedeno vide kao dokaz da je Osama imao kontakt s pakistanskim institucijama i da da su ga štitile. Rezidencija će, vjeruje se, uskoro biti srušena kako ne bi postala svetište za Osamine poklonike.

Ne jenjava zanimanje ni za Osamin život u kući, a objavljene su fotografije njegova ormarića s lijekovima koje sugeriraju da je teroristički vođa imao problema sa zdravljem.

Ranije se već nagađalo da Osama ima problema s bubrezima i niski tlak, a prema nekim medijskim izvješćima lokalni liječnik posjećivao ga je kako bi obavio dijalizu. Nakon što je predsjednik Obama odbio objaviti fotografije mrtvog Osame, istupili su neki američki političari izjavljujući da je fotografije nužno objaviti kako bi se okončala rasprava o tome je li vođa al-Qa’ide zaista mrtav.

O tome se, naime, nastavlja diskutirati, a tu je i rasprava o tome je li akcija bila legitimna. Sve je više glasova koji ističu da je akcija bila ubilačka misija.

Sramota za Pakistan

UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pilley izjavila je da je ona za otkrivanje svih činjenica vezanih uz smrt Osame kako bi se utvrdila legitimnost operacije.

Rekla je kako UN zahtijeva da sve antiterorističke operacije poštuju međunarodne zakone. Islamabad se, pak, nastavlja braniti od optužbi da je znao gdje se Bin Laden nalazi i da ga je pakistanska tajna služba štitila. Brojni pakistanski mediji istaknuli su, pak, da je američka akcija tako duboko u pakistanskom teritoriju nacionalna sramota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:42