PIŠE GOJKO DRLJAČA

I Francuska će AstraZenecom cijepiti samo starije od 55. Mlađima će ponuditi alternativno cjepivo

Regulatorne agencije EU i Britanije prepoznale su vezu između vrlo rijetkih pojava opasnih krvnih ugrušaka najčešće kod mlađih žena
 Piroschka van de Wouw/ANP/AFP

Povećava se broj zemalja u EU koje će cjepivom AstraZenece/Oxforda nastaviti cijepiti samo starije osobe. Od zemlje do zemlje ponešto se razlikuju planovi cijepljenja kao i donja starosna granica za one koji se i dalje trebaju cijepiti britansko-švedskim cjepivom, ali u osnovi svi idu istim smjerom. Nakon što su se u četvrtak Španjolska, Nizozemska i Portugal pridružile zemljama u kojima će se cjepivo AstraZenece/Oxforda davati samo starijima od 60 ili 65 godina, Francuska se odlučila mlađima od 55 također ponuditi alternativno cjepivo, ukoliko odbiju AstraZeneca/Oxford.

Prema riječima francuskog ministra zdravstva Olivera Verana očekuje se da će zdravstvene institucije pripremiti odgovarajuće javne preporuke već danas. Govoreći na RTL radiju Veran je pojasnio kako će se mlađima od 55 ponuditi cjepiva PfizeraBioNTecha i Moderne koja su bazirana na novoj mRNA tehnologiji. Regulatorne agencije EU i Britanije prepoznale su vezu između vrlo rijetkih pojava opasnih krvnih ugrušaka najčešće kod mlađih žena nakon cijepljenja AstraZenecom, ali i dalje javno poručuju kako rizici nuspojava uvelike premašuju rizik hospitalizacije ili smrti u slučaju infekcije SARS-CoV-2 virusom te ne odustaju od ideje kako novim cjepivima treba cijepiti cijelu populaciju, izuzev djece.

S obzirom da su pokrenuta klinička istraživanja koja ispituju učinkovitost i sigurnost cjepiva za SARS-CoV-2 na djeci, nije isključeno da će pojedine nacionalne vlasti inzistirati i na imunizaciji najmlađih. No sama činjenica kako sve više EU članica inzistira da se nužno treba cijepiti samo stariji dio populacije govori o svijesti o tome kome je cjepivo doista nužno te otvara pitanje hoće li u budućnosti cijepljenje protiv posljedica infekcije SARS-CoV-2 virusom biti orijentirano jedino na starije od 60 godina, kao i osobe s komorbiditetima koje značajno dižu rizik hospitalizacije i smrti nakon zaraze.

S obzirom kako stariji od 65 čine oko 90 posto svih smrtnih slučajeva s dijagnozom COVID-19 bolesti, ne čini se nelogičnim cjepivima ciljati zaštitu prvenstveno najugroženijih skupina. No zaključak kako cjepiva za COVID-19 treba davati samo starijima još je preuranjen jer izvještaji iz više zemalja govore o povećanju broja hospitaliziranih među nešto mlađim osobama, ali ipak uz nižu sveukupnu smrtnost jer je u većini EU članica dosad cijepljen značajni broj starijih od 60 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:19