PRITISAK NA IZRAEL

Hutisti kažu da ne namjeravaju proširiti napade na Crvenom moru: ‘Ne želimo eskalaciju...‘

- Mi smo nametnuli pravila borbe u kojima nije prolivena nijedna kap krvi niti veliki materijalni gubici", rekao je Abdulsalam

Glasnogovornik hutija Mohammed Abdulsalam 

 Mohammed Hani Ali/Avalon/Profimedia/Mohammed Hani Ali/avalon/profimedia

Jemenski hutisti rekli su da ne namjeravaju proširiti svoje napade na brodove oko Crvenog mora izvan svojih deklariranih ciljeva blokade Izraela i odmazde Sjedinjenim Američkim Državama i Britaniji za zračne napade.

U intervjuu za Reuters glasnogovornik Muhamed Abdulsalam, koji je također glavni pregovarač hutista u mirovnim pregovorima o okončanju građanskom ratu u zemlji koji traje desetljeće, rekao je da hutisti ne planiraju napadati svoje stare neprijatelje Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

"Ne želimo da se eskalacija proširi. To nije naš zahtjev. Mi smo nametnuli pravila borbe u kojima nije prolivena nijedna kap krvi niti veliki materijalni gubici", rekao je Abdulsalam.

"To je predstavljalo pritisak samo na Izrael, nije predstavljalo pritisak ni na jednu zemlju u svijetu", dodao je.

Hutisti, koji uz podršku Irana kontroliraju većinu naseljenih područja u Jemenu, napadaju brodove u Crvenom moru od listopada. Oni kažu da napadaju brodove povezane s Izraelom iz solidarnosti s Palestincima.

"Ono što je jemenski narod učinio na početku bilo je gađanje izraelskih brodova koji su išli u Izrael bez nanošenja ljudskih ili čak značajnih materijalnih gubitaka, samo sprječavanje brodova da prođu kao da imaju prirodno pravo", rekao je Abdulsalam.

"Sada, kada se Amerika pridružila i dodatno eskalirala situaciju, nema sumnje da će Jemen odgovoriti", rekao je.

SAD, Velika Britanija i drugi saveznici izveli su niz napada na hutiste kako bi zaustavili njihove napade na komercijalne brodove u jednom od najprometnijih tjesnaca na svijetu.

Hutisti su počeli napadati međunarodne teretne brodove nakon što je izbio rat između Izraela i Hamasa u Gazi poslije smrtonosnih napada na Izrael 7. listopada.

“Ne želimo da se sukob proširi u regiji i to ne preferiramo, i dalje radimo na tome da ne dođe do eskalacije, ali odluka je na Amerikancima, sve dok oni nastavljaju s napadima”, rekao je Abdulsalam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:54