KRIZA NA VRHUNCU

Humanitarna katastrofa na granici SAD-a i Meksika, pritisak nikad veći: ‘Mi za ovo nismo opremljeni‘

Meksički predsjednik rekao je da je voljan pomoći, ali želi vidjeti napredak u odnosima SAD-a s Kubom i Venezuelom, zemljama koje su najveći izvor migranata
 Herika Martinez/Afp

Krizu na južnoj granici SAD-a postalo je teško ignorirati jer ni meksička, ni američka stranka nisu dovoljno opremljene za suočavanje s velikim priljevom migranata posljednjih mjeseci, što vodi ka humanitarnoj krizi. Tisuće migranata potaknutih nasiljem, očajem i siromaštvom, bježeći od narkokartela, ratova ili loših uvjeta života, pristižu iz Afrike, Azije i Južne Amerike.

U svibnju se administracija Joea Bidena nakratko pohvalila padom broja prelazaka, no posljednjih se mjeseci na granici Meksika i SAD-a bilježi ponovni rast. Ovaj je mjesec čak 10.000 migranata dnevno uhićeno na američkoj granici.

Golem skok broja migranata izazvao je frustraciju trenutačnom migrantskom politikom i izvršio pritisak na Kongres da postigne dogovor o azilu. Državni tajnik Antony Blinken i drugi dužnosnici u srijedu su otputovali u Meksiko kako bi s predsjednikom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom razgovarali o porastu migracija.

image
Herika Martinez/Afp

- Kao što smo danas jasno rekli u Mexico Cityju, predani smo partnerstvu s Meksikom kako bismo odgovorili na naše zajedničke izazove, uključujući upravljanje neviđenom neregularnom migracijom u regiji, ponovno otvaranje ključnih ulaznih graničnih prijelaza i borbu protiv nedopuštenog fentanila i drugih sintetičkih droga", naveo je Blinken u objavi na X-u.

SAD se povijesno oslanjao na Meksiko kako bi zaustavio protok migranata koji putuju prema južnoj granici SAD-a. Ali, Meksiko se, poput SAD-a, suočava sa sličnim teškoćama jer broj migranata koji prelaze u tu zemlju premašuje financijski ograničene resurse.

Dok je trajao sastanak Blinkena i Obradora, više od 7000 migranata iz Srednje Amerike, Kube, Venezuele, ali i Turske, Irana, Sirije i Sudana pješačilo je u karavani prema južnoj američkoj granici kroz Meksiko.

image
Herika Martinez/Afp

Proces traženja azila prepun je izazova, a brojni migranti suočavaju se s dugotrajnom procjenom. Zbog priljeva je SAD nakratko morao zatvoriti neke vitalne željezničke prijelaze, uz obrazloženje da su agenti granične patrole morali biti premješteni kako bi se nosili s valom. Još jedan granični prijelaz ostao je zatvoren u Lukevilleu u Arizoni, a rad je djelomično obustavljen u San Diegu u Kaliforniji i Nogalesu u Arizoni. Zatvaranje graničnih prijelaza moglo bi trgovce stajati milijarde dolara, piše Axios. Samo prijelazi Eagle Pass i El Paso u Teksasu ostvaruju trgovinu od 33,95 milijardi dolara. Bidenova administracija javila je da su ova zatvaranja privremena, a Blinken je tijekom sastanka s predsjednikom Obradorom ostavio otvorenom mogućnost da se zatvoreni prijelazi ponovno otvore ako Meksiko pruži veću pomoć.

image
Herika Martinez/Afp

Meksički predsjednik rekao je da je voljan pomoći, ali želi vidjeti napredak u odnosima SAD-a s Kubom i Venezuelom, zemljama koje su najveći izvor migranata. U svibnju je Meksiko pristao prihvatiti migrante iz zemalja kao što su Venezuela, Nikaragva i Kuba koje je SAD odbio jer nisu slijedile pravila koja bi omogućila legalne putove do azila i drugih oblika migracije.

Pitanje migracija, u središtu Bidenove vanjskopolitičke agende, postalo je politički ranjivo usred žestokih kritika republikanaca i nekih članova demokrata. Nedostatak konsenzusa oko promjena granične politike naposljetku je spriječilo Bidena da dobije milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i granicu prije kraja godine.

Dužnosnici državne sigurnosti posljednjih su mjeseci raspravljali o nizu načina na koje Meksiko može pomoći u smanjenju broja na granici sa SAD-om, uključujući premještanje migranata prema jugu, kontrolu željeznica kojima se migranti kreću i pružanje poticaja da ljudi ne putuju do granice, poput pružanja viza i drugih načina izbjegavanja neregularne migracije. U siječnju se Biden sastao s Lópezom Obradorom u Mexico Cityju na summitu čelnika Sjeverne Amerike gdje su, zajedno s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, govorili o migracijskim tokovima u regiji.

Gotovo godinu dana poslije - i unatoč nizu mjera za odvraćanje neregularne migracije - rekordan broj migranata i dalje je hitan izazov za SAD i Meksiko.

U sjevernom Meksiku više od 11.000 migranata i dalje čeka u skloništima i kampovima da prijeđu u Sjedinjene Države, prenosi CNN. Mnogi od tih migranata nadaju se da će ući u SAD legalnim putovima koje je uspostavila Bidenova administracija, poput apliciranja na mobilnu aplikaciju CBP One koja automatizira zakazivanje termina za traženje azila kod graničnih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:57