NAJTEŽI DANI DR. OZA

Hoće li se nakon poraza na izborima vratiti na televiziju? ‘Njegov zdravstveni brend je mrtav‘

Njegov imidž ljubaznog TV liječnika mogao bi biti zasjenjen pripadnošću Donaldu Trumpu

Dr. Mehmet Oz

 Win Mcnamee/Afp

Mehmet Oz počeo je karijeru kao kardiotorakalni kirurg, zatim je bio učitelj, pa izumitelj, pisac, televizijska zvijezda, prodavač upitnih proizvoda i, nedavno, pobjednik na republikanskim predizborima uz podršku Donalda Trumpa za otvoreno mjesto u Senatu SAD-a u Pennsylvaniji.

image

Dr. Mehmet Oz

Win Mcnamee/Afp

A onda je na izborima - izgubio. Doduše, za samo četiri postotna boda, ali svejedno - doživio je neuspjeh.

Bio je to rijedak i vrlo javan neuspjeh za čovjeka čiji je život obilježen uspjehom u mnogim arenama. Oz je napustio unosnu televizijsku karijeru, renomiranu liječničku praksu i svoju palaču u Sjevernom Jerseyju, te je uložio 27 milijuna dolara vlastitog bogatstva u kampanju, samo da bi ga na internetu nemilosrdno ismijavali kao uljeza sa sumnjivim receptom za crudite (francuska predjela koja se sastoje od narezanog ili cijelog sirovog povrća) a, u Pennsylvaniji, za korištenje te riječi.

image

Dr. Mehmet Oz i supruga Lisa Oz

Win Mcnamee/Afp

U dobi od 62 godine, što će Oz učiniti sljedeće? Iz njegovog tabora nisu htjeli ništa komentirati za Washington Post, a u svojoj izjavi, Oz je ponudio malo toga osim floskule: ‘Nadam se da ćemo uskoro započeti proces ozdravljenja kao nacija‘.

Povratak kirurgiji i nastavi čini se malo vjerojatnim. U proljeće je Oz prekinuo svoje dugogodišnje veze sa Sveučilištem Columbia, gdje je sada profesor emeritus i specijalni predavač u medicinskom centru, titule koje se koriste za umirovljene članove fakulteta. Dužnosnici Columbie odbili su komentirati njegov politički angažman.

Novac mu možda nije glavni motivator, iako je on izuzetno vješt u gomilanju bogatstva. Prema izvješću o financijskim podacima za kampanju, Oz je ‘težak‘ između 100 i 422 milijuna dolara.

Politički insajderi primjećuju da je Ozova kandidatura bila spriječena kandidiranjem na istoj listi kao ona kandidata za guvernera Douga Mastriana, poricatelja izbora iz 2020. koji je podržavao zabranu pobačaja i koji je izgubio s 14 postotnih bodova. A tu je i Ozovo prihvaćanje Trumpa, čiji su kandidati u utorak imali loše rezultate u Pennsylvaniji.

- Sigurno postoje šanse da bude vođa u Pennsylvaniji ako to odabere - rekao je o Ozu republikanski medijski strateg Charlie Gerow.

- Oz bi mogao provesti sljedećih nekoliko godina ovdje, volontirajući i postajući dio zajednice kako bi prevladao taj autsajderski identitet, koji je više od bilo kojeg drugog faktora bio njegova najveća slabost - smatra Christopher Borick, direktor Muhlenberg College Instituta za javno mnijenje.

image
Ed Jones/Afp

- Čak i tada, Ozu bi moglo biti teško nadvladati sklonost birača Pennsylvanije prema političarima, bez obzira na njegov status slavne osobe. Status autsajdera mu je jednostavno teško prevladati. Da nije bilo nikoga drugog, u redu, možda - rekao je Borick.

Ako se Oz ipak odluči kandidirati za Senat u Pennsylvaniji 2024., mogao bi se suočiti sa skupim revanšom ovogodišnjih predizbora republikanaca protiv Davida McCormicka, izvršnog direktora hedge fondova, kojeg je Oz jedva pobijedio i koji je i dalje popularan među republikanskim vodstvom.

- Možda će pokušati održati svoju političku karijeru u New Jerseyju, što nije nemoguće, a možda se vrati i na televiziju. Ipak ga je njegov talk show učinio dovoljno slavnim da se uopće kandidira. No, mogao bi se suočiti s hladnijim dočekom nego li je to bilo prije kandidature - smatra Borick.

Matthew Baum, profesor komunikacija s Harvarda, smatra kako Oz, unatoč statusu televizijske zvijezde, sada ‘ima veliki problem jer je stavio all-in MAGA‘.

- Liječnici imaju veće povjerenje među Amerikancima. On je na neki način ‘bacio ručnik‘ kada je postao jak stranački političar. To je temeljna povreda tog povjerenja. Odlučno je prešao tu granicu - smatra Baum.

image
Ed Jones/Afp

Ozova stajališta o pobačaju, glavnom pitanju na međuizborima među demokratskim glasačima, mogla bi mu posebno naštetiti.

- Njegov zdravstveni brend je mrtav - kaže Christopher Balfe, medijski konzultant koji se specijalizirao za konzervativne medije. - Ne mislite o Mehmetu Ozu kao o liječniku. Mislite o njemu kao o republikancu. Jednom kada se predstavite kao republikanac, nema povratka. Vrata televizije su mu zatvorena. On mora izabrati drugačiji put - tvrdi Balfe.

No, nije sve tako crno za dr. Oza.

Balfe ipak ističe kako bi za njega još moglo biti interesa.

Recimo, mogao bi pokušati postati stalni gost na konzervativnim kanalima kao što je Fox News, gdje se često pojavljivao u emisiji Seana Hannityja.

- On je očito uvjerljiva televizijska ličnost, a mogao bi dobro proći i s nekim podcastom - misli Balfe.

Njegovo mišljenje dijeli i Baum.

- Neće mu biti lako ponovno zadobiti povjerenje nekonzervativaca, ali u masivnom ekosustavu televizije mogao bi imati vrlo unosnu karijeru s jednom nogom u politici, drugom u zabavi - smatra Baum.

Što god mislili od Mehmetu Ozu, očito je riječ o čovjeku koji posjeduje vještinu udvaranja oglašivačima, a zna i kako osvojiti publiku. Tako da dr. Oza ipak ne treba još otpisivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:15