VOLODIMIR ZELENSKI

‘Hitno trebamo američko oružje, te zalihe moraju omesti logistiku okupatora‘

Posebno je naglasio važnost isporuke američkog oružja kao kritične za ispravljanje situacije na ključnim točkama linije fronte

Volodimir Zelenski

 Handout/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je potrebno "značajno ubrzanje" isporuka oružja od njezinih partnera kako bi se njezine trupe mogle suočiti s ruskim trupama u nekoliko sektora prve crte bojišnice.

Zelenskij je to rekao nakon priznanja njegovog vrhovnog zapovjednika da su se ukrajinske snage povukle iz sela u nekim od spornih sektora u dvogodišnjem ratu.

"Potrebno nam je značajno ubrzanje opskrbe kako bismo opipljivo poboljšali sposobnosti naših vojnika", rekao je Zelenskij.

Posebno je naglasio važnost isporuke američkog oružja, nakon šestomjesečne blokade, kao kritične za ispravljanje situacije na ključnim točkama linije fronte duge tisuću kilometara.

"Ove zalihe moraju omesti logistiku okupatora i otežati stacioniranje na okupiranom teritoriju", dodao je.

Dok je nabrajao područja na istoku i sjeveroistoku gdje su borbe i dalje intenzivne, Zelenskij je rekao da se Rusiju mora potisnuti gdje god stvara pritisak.

Sjedinjene Države kažu da zalihe počinju stizati u Ukrajinu nakon znatne blokade zbog višemjesečnih prepirki u Kongresu.

Rusija je rekla da su njene snage zauzele nekoliko sela na istoku nakon što su u veljači zauzele grad Avdiivka.

Vrhovni ukrajinski zapovjednik Oleksandr Sirski rekao je da su ruske snage postavile cilj zauzimanja ključnog grada Časiv Jara, sjeveroistočno od Avdiivke, kako bi se poklopilo s ruskim obilježavanjem sovjetske pobjede u Drugom svjetskom ratu 9. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:36