‘SPARTANSKI BORCI‘

Herojska borba ukrajinskih pilota: ‘Rusi su je***o iznenađeni! Obučeni smo da radimo neka luda sra*a‘

Ukrajinski dužnosnici tvrde da su oborili oko stotinu ruskih zrakoplova i 120 helikoptera, a piloti da su iznenadili ruske zračne snage

Ukrajinski MiG-ovi 29/Arhivska fotografija

 Denis Malinovsky

Ruski piloti borbenih zrakoplova ne mogu se nositi s letenjem po lošem vremenu i visokorizičnom taktikom svojih ukrajinskih kolega, tvrde ukrajinski pilotima koji s njima vode zračne bitke na ukrajinskom nebu.

U razgovorima u kojima otkrivaju samo svoja kodna imena ili ime bez prezimena, piloti kažu da je Rusija podcijenila ukrajinske zračne snage, a uslijed izvješća da su stotine ruskih letjelica oborene iznad Ukrajine.

"To je naša zemlja, to su naše obitelji, to su naši gradovi. Mi ih branimo. To nam je glavna motivacija. I u tome uspijevamo jer su Rusi vrlo iznenađeni", rekao je jedan 29-godišnji pilot borbenog aviona MiG-29 kodnog imena "Juice" u intervjuu za časopis Coffee or Die, kako prenosi The Telegraph.

"Oni su jebeno iznenađeni. Pogotovo zbog naše kopnene protuzračne obrane, a i zbog naših lovaca. Uopće nisu očekivali otpor u zraku", kaže on. "Obučeni smo da radimo neka luda sranja", dodao je taj pilot, koji dodaje da jednostavno leti "brže i niže" od ruskih proturaketnih obrambenih sustava kako bi izvršio svoje misije.

'Spartanci'

Juice navodi da su ukrajinski piloti praktički 'zalijepljeni' za svoje zrakoplove, ostavljajući ih samo da odu na toalet, te spavaju uz svoje radio prijemnike.

Usporedio je svoje suborce sa "spartanskim" borcima koji "ne mare za tehničke izazove" i potaknuti su odlučnošću da otjeraju ruske osvajače Vladimira Putina i zaštite svoje obitelji.

Piloti borbenih zrakoplova rade i bore se toliko naporno da imaju vremena samo toliko da odaju počast poginulom suborcu dijeleći komad kruha i čašu votke, kako se navodi.

Drugi pilot, koji se predstavio kao "Andrij", rekao je za CNN da Rusija ima prednost u brojkama, ali tvrdi da se zračne snage Moskve sada ustručavaju letjeti zbog velikih gubitaka koje su već pretrpjele

"Mnogi ruski piloti odbijaju se boriti jer ih mi obaramo", rekao je Andrij američkoj televizijskoj mreži. "Ja pružam podršku zrakoplovstvu koje obavlja operaciju na tlu. Fokusiram se na uništavanje projektila i neprijateljskih zrakoplova prema principu zrak-zrak... ne mogu vam reći koliko njih, ali obarao sam ruske avione".

Mjesec dana nakon početka rata, ukrajinski dužnosnici kažu da su oborili oko stotinu ruskih zrakoplova i 120 helikoptera, prkoseći tako očekivanjima da će Moskva brzo preuzeti kontrolu nad ukrajinskim nebom.

Točni detalji o tome kako Ukrajina obuzdava ruske zračne snage obavijeni su velom tajne, ali se navodi da se oslanja na "jedinstvene" taktike i visokorizične misije. Ukrajina također ima koristi od mješavine starog oružja protuzračne obrane, kao što su rakete sustava S-300, i turskih bespilotnih letjelice Bayraktar TB-2, kao i od američkih protuzračnih projektila Stinger.

'Ne želim kartu u jednom smjeru'

"Ruski piloti lete modernijim zrakoplovima i sposobni su ispaljivati ​​projektile na mnogo veće udaljenosti", rekao je Andrij za CNN. "Primjerice, da bismo zaustavili projektile koji se ispaljuju na udaljenosti od 80 kilometara, mi im se moramo približiti na 40 kilometara. Ako su već ispalili projektil na nas, nekako ga moramo presresti usput".

Čini se da je intenzivna obuka saveznika iz NATO-a, posebice Sjedinjenih Država, također važan faktor. U izvještaju časopisa Coffee or Die navodi se da su ukrajinski piloti često trenirali sa zračnim borbenim snagama Nacionalne garde Kalifornije.

Juice je također rekao kako je sudjelovao u obuci NATO-a u Turskoj i Norveškoj, kao i u Sjedinjenim Državama, koji su 2018. sudjelovali u velikoj vježbi "Clear Sky" u Ukrajini.

"Ne vjerujemo da su Rusi postigli nadmoć nad Ukrajinom u zraku", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby prošlog tjedna, na pitanje o naporima ukrajinskih zračnih snaga.

Juice je, pak, u intervjuu za časopis Coffee or Die istaknuo da je ukrajinskim zračnim snagama potrebno "više oružane opreme" za nastavak borbi. "Još uvijek tu traje zračni rat i još uvijek nam treba više oružja i naprednijih stvari da bismo bili uspješni", rekao je Juice. "Ne želim kartu u jednom smjeru, želim nekoga ubiti, a ne biti ubijen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:09