TUGA ZA KOSTISOM

Harpunom smaknuta sredozemna medvjedica, cijela Grčka traži ubojicu: ‘Izvedite ga pred lice pravde!‘

Šokirani ljubitelji životinja s tugom se prisjećaju mužjaka sredozemne medvjedice nakon što je ubijen kod grčkog otoka Alonissosa
Sredozemna medvjedica; ilustracija
 Jean-francois Noblet/Afp/Profimedia

Grčke vlasti tragaju za ubojicom Kostisa, mužjaka sredozemne medvjedice koji je postao simbol otoka. Kostis je dobio ime po ribaru koji ga je spasio nakon oluje 2018. godine.

Dobrotvorna organizacija koja brine o sredozemnim medvjedicama u Grčkoj i koja je nekoliko mjeseci brinula o Kostisu dok je bio mladunče misli da je životinja ubijena harpunom.

Ove ugrožene životinje zaštićene su grčkim zakonom.

Kostis je 'ubijen iz neposredne blizine harpunom', kazali su iz dobrotvorne organizacije MOm. - Harpun je vjerojatno došao iz čamca, rekao je njihov glasnogovornik Dimitris Tsiakalos za BBC.

Dobrotvorna organizacija pozvala je sve koji imaju informacije da se jave policiji kako bi ubojica mogao biti pronađen.

Nakon što je spašen, mladi mužjak sredozemne medvjedice Kostis je pušten u Nacionalni morski park Alonissos i Sjeverne Sporade.

Na Facebooku sada korisnici dijele uspomene na to kada su posljednji put vidjeli Kostisa i pozivaju da se ubojica izvede pred lice pravde.

Smatra se da u prirodi ima manje od 700 sredozemnih medvjedica, a gotovo polovica živi u Grčkoj.

Sredozemne medvjedice sada se smatraju ugroženima, a ne kritično ugroženima, no znanstvenici upozoravaju kako je njihov opstanak 'daleko od sigurnog'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:44