ŠAH SKANDAL

Hans Niemann: ‘Da razjasnimo jednom za sva vremena - nisam koristio analne kuglice‘

Amerikanac je tužbom zatražio 100 milijuna dolara odštete zbog svega što je proživio otkad se dogodio skandal

Hans Niemann (19)

 Bill Greenblatt/Upi/Profimedia/Bill Greenblatt/upi/profimedia

Američki velemajstor Hans Niemann demantirao je korištenje vibrirajuće seks igračke kako bi pobijedio Norvežanina Magnusa Carlsena u partiji šaha. U rujnu 2022. na turniru Sinquefield Cup u St Louisu dogodio se skandal koji je uzdrmao šahovski svijet. Nakon što je Niemann pobijedio, Carlsen ga je optužio za varanje, a zatim je sve završilo na sudu, piše BBC.

Amerikanac je tužbom zatražio 100 milijuna dolara odštete zbog svega što je proživio otkad se dogodio skandal. U ponedjeljak je razgovarao s Piersom Morganom o aferi.

- Vrlo je obeshrabrujuće biti optužen za varanje nakon pobjede. Ovakve se stvari događaju, uspio sam puno naučiti tijekom tog perioda, i životnih lekcija i onih o šahu, rekao je šahist.

Morgan ga je odmah upitao je li ikada koristio analne kuglice dok je igrao šah, dvadesetogodišnjak je odgovorio da je njegova znatiželja pomalo zabrinjavajuća, ali da nije koristio seksualne igračke za varanje. Zanijekao je i da mu je upute o korištenju nedozvoljenih pomagala davao trener.

image

Hans Niemann

Tim Vizer/Afp

Niemann je tužio i online platformu Chess.com nakon što je istragom utvrđeno da je varao u više od 100 online igara. Priznao je da je dva puta varao u online mečevima u dobi od 12 i 16 godina, no zanijekao je da je to napravio tijekom Sinquefield Cupa ili bilo koje osobne partije.

U listopadu 2022. podnio je tužbu protiv Carlsena, Chess.coma i Hikarua Nakamure, američkog velemajstora koji je "pojačao i podupirao Carlsenove lažne optužbe o varanju". Slučaj je kasnije odbačen što je dovelo do izvansudskih rasprava o rješavanju problema.

Chess.com potvrdio je da ostaje pri svom izvješću o Niemannu i dalje tvrdeći da nemaju čvrste dokaze o tome da je varao u bilo kojoj partiji uživo. Carlsen je rekao da prihvaća i razumije izvješće kao i da nema čvrstih dokaza da je njegov suparnik varao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:37