POMNE PRIPREME

Hamas je detaljno isplanirao napad na jedan kibuc, naumili su sve pobiti: Evo kako ih je šačica ljudi zaustavila

Stručnjaci kažu da dokumenti koje je Hamas pripremio sugeriraju da je pedantno prikupljao obavještajne podatke o zajednicama

Izraelska patrola u kibucu Kfar Aza

 JACK GUEZ/AFP

Kad su Hamasovi militanti 7. listopada iz Gaze ušli u Izrael te stali ubijati žitelje pograničnih naselja, kibuc Mefalsim, koji je od granice Izraela i Gaze udaljen oko tri kilometra, našao se direktno na fronti. Naoružane kalašnjikovima i raketnim bacačima, jedna je grupa militanata odmah počela marširati prema kapiji kibuca, a druga je krenula prema njegovom agregatu. Izraelski zaštitari kažu da su militanti znali gdje idu te da niti u jednom trenutku nisu bezglavo vrludali. CNN je pregledao dokumente za koje izraelski dužnosnici tvrde da sadržavaju Hamasov plan napada i oni sugeriraju da su militanti prije ataka na Mefalsim prikupili dosta podataka o metama koje su planirali napasti. Međutim, niti jedan od tih napada nisu realizirali onako kako su htjeli. Naime, spriječila ih je šačica zaštitara volontera koja je u napetim razmjenama vatre obranila svoje susjede.

Dokumenti su sadržavali detaljne informacije o zaštitarima u kibucu i sigurnosnim mjerama koje su u njemu implementirane. U dokumentima piše da je jedna grupa militanata trebala probiti kapiju, a da je drugim militantima naređeno da zarobe "vojnike i civile" kako bi ih kasnije mogli koristiti kao valutu u pregovorima. Yarden Reskin, pripadnik volonterskih sigurnosnih snaga u Mefalsim, satima se borio protiv Hamasovih militanata. Rekao je da ga je iznenadila količina informacija koje su militanti posjedovali. "Sve su znali. Znali su gdje je kapija, gdje su agregati, gdje je oružarnica, znali su koliko nas ima u sigurnosnim snagama... imali su jako, jako dobre obavještajne podatke", rekao je Reskin.

Jedan drugi dokument koji je navodno pripadao Hamasu sadržavao je upute za napad na kibuc Sa‘ad. U njemu je pisalo da napadači, Hamasovi militanti, imaju prouzročiti "najveću moguću količinu ljudskih žrtava". Ni taj napad nije prošao onako kako sui napadači htjeli. Grupa izraelskih boraca i stanovnik kibuca rekli su CNN-u da u Sa‘ad nitko nije poginuo.

image

Krvave mrlje u kući u kibucu Nir Oz

Menahem KAHANA/AFP
image

Uništena kuća u kibucu Nir Oz

Menahem KAHANA/AFP

Diskrepancija između tih detaljnih planova i događanja na licu mjesta dokaz su kaosa koji se širio tijekom napada Hamasovih militanata na Izrael. Unatoč tome što Jeruzalem na vojsku troši milijarde dolara, unatoč tome što ima jednu od najsposobnijih obavještajnih zajednica u svijetu te unatoč tome što maltene stalno motri granice sa svojim susjedima, pogotovo onima s kojima se u prošlosti sukobljavao, militanti su ga tog 7. listopada svejedno uspjeli iznenaditi.

Stručnjaci kažu da dokumenti koje je Hamas pripremio sugeriraju da je pedantno prikupljao obavještajne podatke o zajednicama koje je tog vikenda planirao napasti. Matthew Levitt, voditelj programa o protuterorizmu i obavještajnoj zajednici Instituta za bliskoistočnu politiku u Washington D.C.-u, rekao je da ga je iznenadila količina detaljnih podataka koje su sadržavali spomenuti dokumenti. "Velik je napor uložen da bi se producirali ti dokumenti. To je bila pomno isplanirana operacija koja. Nisam siguran da je bilo mnogo onih koji su mislili da je Hamas u stanju proizvesti takve materijale", rekao je Levitt.

Hamasovi su dužnosnici ustvrdili da su svojim borcima rekli da ne ubijaju žene i djecu te da su ubojstva žena i djeca u izraelskim kibucima rezultat aktivnosti militanata koji nisu dio Hamasa te koji su u Izrael uletjeli za vrijeme svog tog kaosa. Međutim, izraelski dužnosnici i stručnjaci tvrde da spomenuti dokumenti pokazuju da je Hamas namjeravao ubijati civile te da je to bio jedan od njegovih glavnih ciljeva. "Egzekucije nisu izveli neki odmetnici", rekao je Levitt. Dokumenti koji sadržavaju Hamasove planove sugeriraju da je ubijanje civila "od početka bio njegov plan".

image

Uništena kuća u kibucu Nir Oz

JACK GUEZ/AFP
image

Oštećena kuća u kibucu Alumimu

GIL COHEN-MAGEN/AFP
image

Uništena kuća u kibucu Kfar Aza

Gil COHEN-MAGEN/AFP

Hamas je i prije znao napasti Mefalsim, zajednicu u kojoj živi oko 1000 osoba. Kada su njegovi stanovnici u subotu oko 6:30 sati primili obavijest da će se on naći na udaru raketa, odmah su se zaputili u skloništa. Međutim, žitelji kibuca vrlo su brzo shvatili da je ovaj napad drukčiji od prethodnih. Yarden Reskin, koji je cijeli svoj život proveo u Mefalsim, nalazio se u skloništu sa svojom suprugom i njihovo dvoje djece kada je čuo rafalnu paljbu. Djelovalo mu je kao da su napadači blizu skloništa u kojem se skrivao. "Poljubio sam suprugu, poljubio sam svoje dvije kćeri pa izašao iz skloništa kako bi vidio što mogu napraviti", rekao je Reskin.

Dodao je da ga je šokirao prizor boraca u crnom s kalašnjikovima u rukama ispred kapije kibuca. Snimke koje su napravile sigurnosne kamere pokazale su da su Hamasovi militanti zapucali prema muškarcu koji je trčao prema kapiji te da su se zatim sukobili sa zaštitarima.

On i još šačica drugih zaštitara razmijenili su vatru s napadačima, a ti su sukobi, kako je rekao, potrajali nekoliko sati. Zaštitara je često bilo bitno manje od napadača. Prema tvrdnjama zaštitara volontera Elija Levija, tri su se zaštitara u jednom trenutku "borila protiv 15 ili 16 terorista". Reskin i Levi rekli su da je na lice mjesta kasnije stigla izraelska vojska te da je porazila militante koji su se kasnije približavali kapiji kibuca. Militanti su u napadu na Mefalsim ubili najmanje jednog civila, a nekoliko je njih zadobilo tjelesne ozljede. Reskin i Levi kažu da militanti nisu ubili nikoga tko je za vrijeme napada bio unutar Mefalsima.

image

Izraelska patrola u kibucu Kfar Aza

Gil COHEN-MAGEN/AFP
image

Izraelska patrola u kibucu Kfar Aza

JACK GUEZ/AFP

Reskin je kasnije rekao da je vidio Hamasove dokumente te da je u njima pisalo koliko će vremena proći prije nego što izraelska vojska dođe pomoći zaštitarima u kibucima. Taj je dokument navodno nastao 2022. godine, što znači da je Hamas dosta dugo planirao napad. Na jednoj je drugoj stranici stajao datum 15. lipnja 2023. godine. Reskin je rekao da on smatra da je Hamas napad planirao godinama te da količina detalja u dokumentima podupire tu njegovu tezu. "To nije nešto što se može isplanirati u nekoliko tjedana ili mjeseci", dodao je Reskin.

Levi, koji je također vidio dokumente, rekao je da su se Hamasovi militanti uglavnom držali plana te da neki napali agregat, a da drugi pokušali preuzeti kontrolu nad kapijom kibuca.

Colin P. Clarke, viši znanstveni suradnik Centra Soufan, neprofitne organizacije za proučavanje sigurnosnog sustava, rekao je CNN-u da nije isključeno da je Hamas imao ili ima izvore u Izraelu te da je zato baratao s toliko informacija. Hamas je postao operativno sposobnija organizacija, a Izrael se opustio, ustvrdio je Clarke te dodao da većina terorističkih organizacija nema dovoljno kapaciteta za produciranje toliko detaljnih dokumenata i toliko ekstenzivno dugoročno planiranje.

U drugom dokumentu, koji sadržava plan za napad na kibuc Sa’ad, a koji je CNN-u pokazao visoki izraelski dužnosnik, stoji da Hamasovi militanti imaju zauzeti kibuc te prouzročiti što je veći mogući broj ljudskih žrtava i zarobiti ljude. CNN, međutim, nije uspio provjeriti autentičnost tog dokumenta. I taj dokument sadržava podatke o kibucu i njegovoj sigurnosti te detalje o broju zaštitara koji ga čuva.

image

Izraelska patrola u kibucu Kfar Aza

JACK GUEZ/AFP
image

Izraelska patrola u kibucu Kfar Aza

JACK GUEZ/AFP

Jednoj je grupi Hamasovih militanata rečeno da probije kapiju kibuca te uništi barake u kojima su boravili zaštitari. Nakon toga su trebali zarobiti stanovnike Sa‘ada, dovesti ih u menzu i pripremiti ih za prebacivanje u Gazu. Drugoj je grupi rečeno da ima sabrati zarobljenike i predati ih prvoj grupi.

U dokumentu stoji i da su militanti trebali "prekontrolirati" i "proučiti" dvije škole te pretražiti "područje na kojem se kreću mladi".

Međutim, kao što je propao Hamasov napad na Mefalsim, propao je i njegov napad na Sa‘ad. Prema hitnim službama, nitko nije poginuo u napadu na kibuc. Nejasno je zašto napadi na Mefalsim i Sa‘ad nisu uspjeli, a napadi na druge kibuce jesu.

Stanovnica Sa‘ada Sarah Pollack koja je 7. listopad provela u obiteljskom atomskom skloništu, rekla je CNN-u da je njezin kibuc pogođen raketom koji je doletjela iz Gaze te da je u tom napadu poginulo nekoliko stanovnika Sa‘ada koji su tada bili izvan njegovih granica. Pollack je dodala da u kibuc nije ušao niti jedan militant te da nitko tko je bio unutar njegovih granica nije poginuo.

"Ne znam kako to objasniti. To je veliko pitanje. To je čudo", rekla je Pollack te dodala da su je šokirali Hamasovi detaljni dokumenti. Iako Sa‘ad nije pretrpio ljudsku i materijalnu štetu kao neki drugi kibuci, Pollack je rekla da je napad uznemirio njegove stanovnike. "Mislili smo da između Gaze i Izraela postoji fizička barijera. Mislili smo da smo sigurni. Bili smo u krivu", rekla je Pollack.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:55