PREŠIŠALI IH PALJBOM

Gube li Rusi artiljerijsku nadmoć? Topnička jednadžba se mijenja: ‘Imamo posebne darove za okupatore!‘

Osim što im je Zapad osigurao oko 350 haubica, Ukrajina također koristi staro sovjetsko topništvo od 152 mm i 122 mm

Ukrajinski topnik puni top-haubicu 152 mm

 Dimitar Dilkoff/Afp/Profimedia/Dimitar Dilkoff/afp/profimedia

Kad je započela invazija Rusije na Ukrajinu, vojska Volodimira Zelenskoga nije imala niti trećinu topništva kao njezin agresor iz Moskve. Ali zahvaljujući ogromnoj zapadnoj pomoći kao i pozamašnoj količini zaplijenjene ruske vojne opreme situacija se preokrenula. Danas više Ukrajina nije David, nego topnički Golijat kao i Rusija. Do takve situacije dovelo je kombinirano korištenje ukrajinske topničke artiljerije i visoko pokretljivih američkih raketnih sustava Himarsa te navođenih višecijevnih bacača GMLRS-a čime su Ukrajinci premašili učinkovitost ruskog topništva. Drugi dio jednadžbe koji je prevagnuo na stranu Kijeva su vrste topništva koje koriste ukrajinske trupe, ocjenjuje specijalizirani vojni portal The War Zone.

Osim što su im SAD i saveznici osigurali oko 350 haubica - uključujući 142 haubice od 155 mm i 36 haubica od 105 mm samo iz SAD-a - Ukrajina također koristi staro sovjetsko topništvo od 152 mm i 122 mm. Samo SAD je Ukrajini dosad poslao više od milijun komada streljiva za haubice, uključujući oko 903.000 punjenja za standardne haubice od 155 mm, kao i 3.000 navođenih projektila M982 Excalibur, 7.000 projektila za daljinski protuoklopni minski sustav (RAAMS) i 180.000 komada streljiva za haubice od 105 mm, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ali čak i uz tolike količine granata od 155 mm koje je Ukrajini poslao Joe Biden i zapadni saveznici, opskrba nije neograničena i postoji strka da se zadovolje potrebe dok granate i dalje padaju neodrživom brzinom.

Zbog toga su se i SAD i Rusija okrenule saveznicima na Korejskom poluotoku za nabavu više granata. Pakistan je bio još jedan izvor za Ukrajinu preko svojih podupiratelja iz NATO-a. Problem j bio i što Ukrajina ima više cijevi od 152 mm nego od 155 mm za koje municiju dobiva sa Zapada, no čini se da će i to sad biti otklonjeno jer su Ukrajinci pokrenuli vlastitu proizvodnju. Ukrajinska Pravda je prije nekoliko dana objavila informaciju Ministarstva obrane koje je pokazalo prve topničke granate od 152 mm napravljene u državnoj tvrtki za proizvodnju oružja.

„Državni koncern Ukroboronprom izradio je vrijedne darove za okupatore. Granate su uspješno testirane i proizvedene korištenjem NATO tehnologije te da su već poslane na bojište", objavila je Ukrajinska Pravda. Streljivo koje proizvodi Ukroboroprom trebalo bi smanjiti ovisnost ukrajinskog topništva o isporukama iz inozemstva, gdje zalihe granata i mina sovjetskih kalibara postupno nestaju.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su se mnogi zarobljeni i napušteni ruski topovi odavno okrenuli protiv svojih bivših vlasnika, a takav je slučaj i s glavnom ruskom samohodnom haubicom 2S19. Kad je krenula u veljači u napad na Ukrajinu, Rusija je imala oko 850 ovih samohodnih haubica teških 42 tone. Devet mjeseci kasnije, Rusi su izgubili čak 91 haubicu, moguće i više, no neovisni analitičari za ovu brojku imaju konkretne dokaze. I ne samo što su ih izgubili za daljnje ratovanje protiv Ukrajinaca, nego je dobar dio haubica ostao dobro očuvan i sad praši po ruskim vojnicima. Forbes piše kako su najmanje 34 haubice 2S19 koje su pale u ukrajinske ruke potpuno ispravne što je dovoljno za opremanje cijele topničke brigade.

Što se tiče tenkova razlika između iscrpljivanja ruskih i ukrajinskih tenkova je u tome što je Ukrajina od Rusije preuzela više modernih tenkova nego što je izgubila, dok je Rusija morala zaroniti duboko u svoja skladišta kako bi nadoknadila vlastite gubitke. Rusi su krenuli u rat s tisućama tenkova T-80 i T-72, a nakon devet mjeseci borbe izgubili su ih najmanje 1500, uključujući oko 500 tenkova koje su Ukrajinci zarobili.

Ukrajinski vlastiti tenkovski korpus od 900 T-64 i T-72 također je pretrpio teške gubitke i imaju oko 375 otpisanih. Nakon što je Kremlj izgubio tisuću svojih najboljih tenkova T-80 i T-72, početkom ovog ljeta počeli su dovlačiti na bojište 50 godina stare T-62. Nakon ukrajinske protuofenzive na jugu, južne brigade skupile su desetke prastarih T-62. Neke od njih su i popravili i poslali na front, o čemu svjedoči video objavljen prošloga tjedna.

Pretpostavlja se da će Ukrajinci ovaj T-62 u prepoznatljivoj ukrajinskoj kamuflaži koristiti u drugoj liniji obrane za utvrđivanje.

Rusi i dalje u Ukrajinu šalju T-62 stare tenkove:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 20:18