DEZINFORMACIJE

Guardian je pobrojao sve lažne tvrdnje iz Trumpovog govora kojeg su neke TV kuće prekinule

Trump je ustvrdio da su članovi biračkih odbora promatračima u Pennsylvaniji i gradu Detroitu u Michiganu zabranjivali rad promatračima
Donald Trump
 Brendan Smialowski/AFP

Dok je gledao kako mu se topi prednost na biralištima u saveznim državama Pennsylvaniji i Georgiji, aktualni američki predsjednik Donald Trump izrekao je tijekom govora u Bijeloj kući niz dezinformacija kojima je htio potkopati proces izbora, piše The Guardian.

Trump je tako, između ostaloga, ustvrdio da su članovi biračkih odbora promatračima u Pennsylvaniji i gradu Detroitu u Michiganu zabranjivali rad promatračima, a s govornice je otišao bez da je odgovorio na ijedno novinarsko pitanje.

"Slušamo priče koje su horor priče... Mislimo da će biti puno sudskih procesa jer imamo jako puno dokaza, jako puno dokaza", rekao je Trump, međutim The Guardian navodi da predsjednik SAD-a još nije dokazao da postoje sistemski problemi u brojanju glasačkih listića, a ni da ih je bilo tijekom samog procesa glasanja.

Svi glasački listići nisu bili obrađeni na izborni dan ni na jednim predsjedničkim izborima u SAD-u dosad, a nema zakona koji propisuje da se to mora dogoditi. Činjenica da brojanje ide sporije nego inače pripisuje se visokoj izlaznosti i velikom broju glasova koji su poslani poštom.

image
Donald Trump
Brendan Smialowski/AFP

"Demokrati u Pennsylvaniji dopustili su da se glasački listići zaprimaju tri dana nakon izbora, a mi mislimo i više od toga. Mislimo da ih broje bez poštanskih markica i bilo kakve identifikacije", rekao je Trump, međutim Vrhovni je sud Pennsylvanije dopustio da se glasački listići koji su ispunjeni do zatvaranja birališta na izborni dan mogu zaprimati do tri dana nakon izbora i obraditi. Vrhovni sud SAD-a proučio je slučaj i nije prigovorio na rok od tri dana, ali postoji mogućnost da će se slučaj ponovno razmotriti.

"Demokrati u Pennsylvaniji otišli su na Vrhovni sud Pennsylvanije kako bi našim promatračima zabranili pristup biralištima. Ne žele nikoga unutra, ne žele da ih itko gleda dok broje glasove", rekao je Trump, no The Guardian piše da je to čista laž. Nitko nije pokušao promatračima uskratiti pristup biralištima. Glavni je problem bio koliko blizu brojačima promatrači smiju prići. Trumpova je kampanja sudskim putem zatražila da promatrači mogu prići bliže nego što to pravilnici nalažu i taj im je zahtjev odobren.

image
Trumpove bilješke
Brendan Smialowski/AFP

"Našoj je kampanji onemogućeno promatranje brojanja glasova u Detroitu", rekao je Trump, ali to nije istina. Glasovi dani u odsutnosti brojali su se u konferencijskoj dvorani sa 134 punkta za brojanje. Svaka je stranka na svaki punkt mogla poslati jednog promatrača. Gradska službenica Janice Winfrey rekla je da ne zna da je ijedan republikanski promatrač udaljen iz konferencijske dvorane, ali je rekla da su neki bili "agresivni" te da su pokušali "zastrašiti" članove biračkih odbora. Bivši šef michiganskog ogranka Demokratske stranke Mark Brewer rekao je da neki demokratski i republikanski promatrači nisu mogli ući u dvoranu zbog epidemioloških mjera.

"Tijela zadužena provedbu izbora u Georgiji vode Demokrati, a sud je rekao da se u toj države glasački listići moraju zaprimiti do izbornog dana, da moraju stići do tog dana. To se nije dogodilo, glasovi dolaze nakon izbornog dana", rekao je Trump. Sud jeste odlučio da glasovi moraju stići do 3. studenog u 19 sati, međutim iznimka je napravljena za glasove pripadnika vojske koji služe u inozemstvu. Njihovi glasovi moraju stići do 6. studenog u 17 sati. Glasovi se u Georgiji još uvijek broje, međutim riječ je o glasovima koji su predani legalnim putem.

"Ako prebrojite legalne glasove, ja lagano pobjeđujem. Ako prebrojite ilegalne glasove, oni nam mogu pokušati ukrasti izbore", rekao je Trump, međutim tu tvrdnju nije potkrijepio nikakvim dokazima. Niti Trumpova kampanja niti dužnosnici saveznih država zaduženi za održavanje izbora nisu pronašli značajan broj "ilegalnih" glasova, a još manje onoliko koliko bi bilo potrebno da se Trumpu ukrade "lagana pobjeda".

image
Donald Trump
Brendan Smialowski/AFP

The Guardian navodi da Trump često govori o glasovima koji su poslani poštom kao nelegitimnim glasovima, međutim glasanje poštom i u odsustvu dopuštaju savezne države. Taj je sustav prilagođen kako bi pandemija koronavirusa ne bi naštetila glasačima.

"Bili smo pobjeđivali u svim ključnim lokacijama, sa zapravo velikom razlikom", rekao je Trump tijekom dijela govora u kojem se žalio da su se Demokrati koristili sumnjivim taktikama da u tim mjestima prikupe više glasova. Promjene u vodstvu u pojedinim državama dogodile su se zbog načina glasanja, a ne porast ilegalnih aktivnosti. Glasovi se u velikim gradovima broje sporije, a u njima Demokrati imaju prednost. Također, savezne države zadnje broje glasove koji su stigli poštom. Ti su glasovi u većoj mjeri otišli kandidatu Demokratske stranke Joeu Bidenu jer je Trump, između ostaloga, svojim glasačima rekao da izbjegavaju glasanje poštom već da osobno dođu na birališta. Zato mu je Biden tijekom proteklih dana preoteo Wisconsin i Michigan te postepeno smanjivao prednost u Georgiji i Pennsylvaniji.

(Priredio Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:02