NOVI IZVJEŠTAJ POLICIJE

Grci su Boysima upravo nakalemili na teret nove detalje! ‘Evo zašto ih nismo primijetili u Ateni...‘

"Formirali su se u zločinačku organizaciju...", počinje priopćenje

Dinamovi navijači u Ateni 

 Angelos Tzortzinis/Afp

Nakon krvave tučnjave i ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourija, grčka su istražna tijela izdala naloge za istražni zatvor 105 optuženih hrvatskih huligana. Oni sada nisu osumnjičeni samo za djela koja su im se dosad stavljali na teret - nego i za bijeg, javljaju grčki mediji pozivajući se na priopćenje tamošnje policije.

Kako je priopćila grčka policija, okrivljenici su od početka kolovoza do 8. kolovoza 2023. formirali operativno strukturiranu i akitivnu skupinu koju su činile više od tri osobe (zločinačka organizacija), koja je činila kaznena djela i prekršaje.

Prema nalozima za uhićenje, ozbiljnost djela, nasilje tijekom izvršenja djela, okolnosti povećane opasnosti za život i tjelesni integritet, razlozi koji su ih potaknuli na počinjenje ovih djela i teško narušavanje javnog reda i mira, proizlazi da okrivljenici imaju stalnu sklonost za činjenje novih kaznenih djela u budućnosti.

Grčka pravosudna tijela tvrde da su u zločinačkoj organizaciji postojale jasno raspoređene uloge, a okrivljenici su na temelju organiziranog plana nastojali ‘sustavno činiti kaznena djela protiv navijača različitih klubova, kao i štete na vozilima i objektima.‘

‘Članovi zločinačke organizacije su se – nakon telefonskog dogovora – okupljali u skupine na “sigurnim” mjestima na istim točkama kako ne bi bili primijećeni od strane policajaca u ophodnji i navijača suparničkih skupina‘, dodaje se u priopćenju grčke policije.

Vozilima u konvojima su se približavali mjestima na kojima se okupljaju udruge navijača protivničkih klubova, a vozila su parkirali u susjednim ulicama te su tako ostala neprimijećena.

Opskrbili su se sredstvima koja su bila pogodna za izazivanje opasnosti, tj. improviziranim eksplozivnim napravama, kamenjem, petardama, bakljama, palicama, noževima i dr. te su pješice jurišali na svoje mete izazivajući tučnjave i tjelesne ozljede kao i štete na vozila parkirana u blizini.

Pravosudna tijela zaključila su da se okrivljenici, od kojih su velika većina Hrvati ili hrvatskog podrijetla, trebaju poslati u zatvor kao osumnjičenici za počinjenje novih kaznenih djela i osumnjičenici za bijeg.

- Iz cjelokupnog istražnog materijala, koji je do sada prikupljen iz predistražnog postupka i iz glavnog očevida koji se provodi, odnosno iz iskaza svjedoka i spisa, u kombinaciji s priznanjem optuženika, proizlazi da postoje ozbiljne indicije da ih se tereti za navedena kaznena djela koja im se optužnicom pripisuju, od kojih je za zločinačko organiziranje, eksploziju i posjedovanje eksplozivnog materijala propisana kazna zatvora. Također, temeljem istražnog materijala, uzimajući u obzir posebnosti kaznenih djela za koja se terete, a to su zajedničko planiranje, organizirani i nasilnički način djelovanja, u kontekstu zločinačke organizacije, ulazak u Grčku s s isključivom svrhom počinjenja kaznenih djela u povodu sportskog događaja, a organizirano kretanje navijača zabranilo je nadležno europsko nogometno tijelo (UEFA), ničim izazvani napadi na građane, proizvodnja i posjedovanje eksploziva te naknadno izazivanje eksplozija. Ocjenjuje se da bi, boravkom na slobodi, vrlo vjerojatno počinili daljnja kaznena djela, uzevši u obzir da su optuženici strani državljani i stalno nastanjeni u Hrvatskoj, te postoje dokazi iz kojih proizlazi namjera bijega, stoji u priopćenju grčke policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:23