NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Grandiozna dvorana, sat i misteriozni uređaj: Tri fotografije razotkrile Putinovu taktiku

Sve što ruski predsjednik prezentira prema van odnosi se na imidž, a pritom njegove poruke nisu nimalo suptilne

Putin tijekom sjednice Ruskog sigurnosnog vijeća, Putin tijekom televizijskog obraćanja iz svog ureda i Putin u dvorani za sastanke
 

 Afp/Profimedia

Mnogo tajnovitosti okružuje lik, povijest i motive Vladimira Putina, ali tijekom 23 godine, koliko do sada proveo kao jedan od svjetskih čelnika, svi su naviknuli, kako piše londonski The Telegraph, na jednu činjenicu - ništa što on čini nije slučajno.

Video snimke dizanja utega, vojnih vježbi, jahanje bez gornjeg dijela odjeće - sve što ruski predsjednik prezentira svijetu odnosi se na imidž, pri čemu njegove poruke nisu nimalo suptilne.

No, svaka suptilnost ionako bi bila uzaludna jer je on duboko u srcu 'drama queen'. Ne čini se baš slučajnim što se Vladislav Surkov, jedan od ideologa 'putinizma' i nekoć ključna osoba u Putinovoj administraciji, zapravo školovao za kazališnog redatelja, sve dok nije udaljen zbog tučnjave. Cijelo ozračje oko Putina uvijek je napeto.

I posljednjih dana, dok su fotografije Putina koji održava neuspjele sastanke na kojima se raspravlja o ukrajinskoj krizi prenosile naslovnice diljem svijeta, njegovanje imidža bilo je pomno osmišljeno, kao i uvijek. Ponekad se to može primijetiti u malim detaljima, ponekad je skriveno u pozadini, ponekad se može primijetiti u masivnom stolu za kojim sjedi ekstremno udaljen od sugovornika, ali svaka fotografija govori uvijek nešto više o njegovoj moći.

Slika 1: Sastanak Ruskog sigurnosnog vijeća u Kremlju

image

Vladimir Putin na sjednici Ruskog sigurnosnog vijeća

AFP

1. Mjesto održavanja

Vladimiru Putinu na raspolaganju je mnogo prostorija koje može koristiti za sastanke - samo u Velikoj palači Kremlja ima ih 700 - a svi prisutni na okupljanju najviših sigurnosnih dužnosnika u ponedjeljak mogli su se lako smjestiti u uobičajeni ured. No, Putin ih je okupio u golemoj, veličanstvenoj Dvorani Reda sv. Katarine.

To bi možda mogla biti higijenska mjera opreza za vođu koji ima izraženu fobiju od covida-19, ali za razliku od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ili njemačkog kancelara Olafa Scholza, čini se malo vjerojatnim da oni koji su bili u dvorani ne bi pristali na PCR test pa se očito radilo o organiziranoj prilici za fotografiranje značajnog događaja u prijestolnoj dvorani ruskih carica.

U prošlosti je to također bilo mjesto susreta britanske premijerke Margaret Thatcher s posljednjim sovjetskim čelnikom Mihailom Gorbačovom, susreta nekadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona i Leonida Brežnjeva te objave Putinove odluke o aneksiji Krima. Obično se koristi za uobičajene državne prijeme, povremene konferencije za novinare i međunarodne pregovore visoke razine, ali ne za unutarnja pitanja i pogotovo ne uz bizaran raspored sjedenja kao u ponedjeljak. To je bila klasična Putinova predstava.

2. Postava scene

Pitanje je i zašto su svi ti visoki dužnosnici u ruskoj vladi - uključujući šefa ruskih špijuna i osoba koje su već desetljećima odane Putinu - pozicionirani kao da se nalaze na sceni za audiciju.

Odgovor jest - zbog maksimalnog stvaranja napetosti i naglašavanja govora tijela. Jasno se daje do znanja da je to, možda po imenu, vlada, ali odlučuje samo jedan čovjek.

Snimka Putina koja prikazuje drhtavog Sergeja Nariškina, šefa ruske vanjske obavještajne službe, dok ruski predsjednik na njega 'sikće' pred njegovim kolegama, postala je viralna. Putin je uvijek bio apsolutno oduševljen takvim ishodima.

3. Sat

Kao što to zna svaki redatelj akcijskih filmova, nema te metafore, točnije alegorije, koja naglašava hitnost neke situacije kao što je to krupni plan sata koji otkucava. Na ovom sastanku Putin je skinuo svoj ručni sat i stavio ga ispred sebe.

On je poznat po tome što satima kasni, pušta da sastanci traju pola noći, a povremeno ga optužuju i da montira snimke kako bi prilagodio vremenski okvir - kao i u ponedjeljak, kada su neki promatrači primijetili da satovi prisutnih nisu uvijek bili u skladu s vremenom događanja onako kako je izvještavano.

Poruka - Idemo, idemo ljudi, imam posla. Kasnije te večeri svijet je doznao i kakvog.

Slika 2: Mjesto televizijske objave

image

Vladimir Putin tijekom kasnovečernjeg televizijskog obraćanja iz svog ureda

Epn/newscom/Newscom/Profimedia

1. Zastrašujući stol

Postoji nekoliko istaknutih stvari koje treba primijetiti u vezi s uredom iz kojeg je Putin održao svoje poduže televizijsko obraćanje u ponedjeljak navečer. Potpuno prazan stol, 'screensaver' koji prikazuje vanjštinu zgrade u kojoj se računalo i korisnik nalaze, 'prijeteće' bijelo dugme koje može, ali ne mora biti povezano s Putinovim nuklearnim arsenalom. Tu je i masivni televizijski ekran pored računala - služi li za gledanje kamiondžija na ledenoj cesti na History Channelu dok se pretvara da radi? Kada kažete nešto zastrašujuće, poput objave invazije, dobro je ponuditi i nešto što će izazvati distrakciju, odnosno omesti gledatelja.

2. Telefoni

Unatoč tome što je bivši špijun, Putin je okorjeli tehnofob, koji navodno ne podnosi mobilne telefone i računala te preferira fascikle u kojima pohranjuje dokumente i informacije, sigurne fiksne telefone te olovku i papir. Priča se da američke agencije, koje su prije osam godina pokušale otkriti što se događa u njegovom kampu tijekom ruske aneksije Krima, nije dočekalo ništa osim tišine - nije bilo ništa za prisluškivati, presresti, ničega što bi otkrilo igru.

Ono što se nije znalo jest da mu se jako sviđaju staromodni telefoni te da ih na stolu ima tri, uključujući i onaj sa samo jednim dugmetom u sredini. "Barata li predsjednik Putin vlastitom upravljačkom pločom?" upitao se jučer na Twitteru komičar David Mitchell.

3. Biljke lončanice

Teško je zamisliti Putina kako brine o biljkama lončanicama, koje nezgrapno stoje u inače devastirajuće beživotnoj prostoriji, ali on je zaljubljenik u svijet prirode pa je možda čak inzistirao na njihovom prisustvu u kutu sobe. Jednom je prilikom čak naveo kako voli "događaje u kojima sudjeluju životinje". Nikola II je imao Rasputina, a Putin ima one dvije biljke, navodi Telegraph.

4. Lice velikog organizatora

Ovo nije isprobana i testirana teorija, ali se londonski dnevnik pita se je li moguće da je Vladimir Putin pokušao usporediti rast Rusije tijekom posljednja dva desetljeća s tome odgovarajuće hrabrim i zabrinutim proširenjem vlastitog lica? Na fotografijama iz 1998. godine izgleda kao posve drugačiji čovjek. Nema ništa, kako se navodi, bez posvećenosti vizualnim metaforama.

Slika 3: Još jedan veliki stol

image

Vladimir Putin na sastanku s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovim

AFP

1. Još preglomaznog namještaja

Prošlotjedni sastanak s Emmanuelom Macronom, koji se također mogao održati i na Zoomu jer su gotovo pa sjedili u različitim zemljama, rezultirao je velikim međunarodnim naporom - kreiranjem memeova. I na toj fotografiji je ponovno za svojim uobičajenim uredskim stolom, posve siguran da ga ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ne može dotaknuti motkom, a kamoli slučajno dobaciti do njega slinom iz usta.

Putin koji, kao i uvijek, prikazuje i svoju 'carsku' stranu, nalazi se na čelu stola, a Lavrov, koji je na toj funkciji od 2004. godine, uguran je u stranu u pozadini kadra kako bi se uklopio u zamišljeni okvir. Putin je s oprezom distanciran čak i od svojih najodanijih suradnika - to nije čovjek koji ima svoje zamjenike i pomoćnike na način kako se to inače podrazumijeva. Kako se ono kaže: Drži prijatelje vrlo daleko, a neprijatelje još dalje, navodi Telegraph.

2. Misteriozni uređaj

Misteriozni bijeli uređaj na kotačima - možda grijač? Uređaj za ekspresno peglanje hlača? Možda defibrilator, ako znatno poraste napetost? Nalazio se iza Putina na sastanku s Macronom, a nalazi se i na ovoj fotografiji, 'vreba' kraj malog pomoćnog stolića, ispumpava van vrući zrak, otrov ili naprosto, kako se navodi - ne radi ništa.

3. Omiljeni stolac

Uvijek dosljedan istom stilu stolca (prilično neugodnog izgleda i vjerojatno nisko spuštenog) koji se vidi na gotovo svim Putinovim fotografijama iz Kremlja - vjerojatno je naviknuo na takav.

Kada je postao premijer i tako dozvolio Dmitriju Medvedevu da bude predsjednik od 2008. do 2012. godine, Putin je navodno nastavio sjediti u svojem istom starom stolcu i to s lijeve strane predsjedničkog ureda, dok je Medvedev zauzeo mjesto s desne strane, koje je obično rezervirano za goste. Prva fotografija sastanka na kojem se raspravljalo poslala je jasan signal i svjetskim čelnicima i investitorima - šef može biti ovaj ili onaj, ali onaj koji predsjedava je uvijek isti.

4. Još dugmadi

Je li moguće da čudna dugmad u boji u prvom planu ne čini nešto 'podlo'? Vjerojatno se njima uključuje i klima uređaj. No, znaju li kremaljski fotografi, a time i sam Putin, da će promatrač postaviti to pitanje? Naravno - jer sve je stvar percepcije, zaključuje The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:36