DISKRIMINACIJA!

Gradska uprava Pariza mora platiti kaznu jer je zaposlila previše žena

Gradonačelnica je rekla da će osobno odnijeti ček za novčanu kaznu vladi, zajedno sa svim ženama koje rade za nju
Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo
 Franck Fife/AFP

Gradske vlasti Pariza kažnjene su jer su zaposlile previše žena na visokim položajima, a tu je odluku gradonačelnica Anne Hidalgo u utorak ismijala kao apsurdnu, piše Guardian.

Francusko ministarstvo javnih službi zatražilo je kaznu od 90.000 eura s obrazloženjem da je pariška gradska uprava prekršila nacionalna pravila o rodnoj ravnopravnosti tijekom zapošljavanja 2018. godine.

- Raduje me što mogu objaviti da smo kažnjeni, rekla je Hidalgo, članica Socijalističke stranke, na sastanku gradskog vijeća, dodajući da je bila oduševljena kad je saznala za kaznu.

Hidalgo je rekla da je okrivljena jer je na rukovodeća mjesta u gradskoj upravi u 2018. godini imenovano 11 žena i samo pet muškaraca, što znači da je 69 posto imenovanja otišlo ženama.

- Gradska uprava odjednom je postala previše feministička, rekla je Hidalgo, koja je prošle godine osvojila novi mandat na čelu Pariza.

Prema tekstu presude koju je prenio Le Monde, gradska uprava prekršila je pravilo iz 2013. godine koje predviđa da jedan spol ne bi trebao činiti više od 60 posto imenovanih na rukovodeća mjesta.

Hidalgo je rekla da će osobno odnijeti ček za novčanu kaznu vladi, zajedno sa svojim zamjenicima gradonačelnika i svim ženama koje rade za nju.

Ozbiljnijim tonom je nastavila: - Ova je novčana kazna očito apsurdna, nepravedna, neodgovorna i opasna, dodajući da žene u Francuskoj treba promovirati 'snažno, jer je zaostajanje svugdje u Francuskoj još uvijek jako veliko'.

- Da, da bismo jednog dana postigli paritet, moramo ubrzati tempo i osigurati da se imenuje više žena nego muškaraca, rekla je.

Odgovarajući na Twitteru, francuska ministrica javnih usluga, Amélie de Montchalin iz vladajuće stranke La République En Marche, kazala je da je kazna zapravo naplaćena za 2018. godinu.

Od tada je apsurdno pravilo o paritetu upravljanja ukinuto, naglasila je.

- Želim da novčanom kaznom koju je Pariz platio za 2018. godinu, financiram konkretne akcije za promicanje žena u javnoj službi. Pozivam vas u ministarstvo da razgovaramo o tome, rekla je ministrica u poruci pariškoj gradonačelnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:21