DOSTA JE BILO

Gradić od 12.500 ljudi puca po šavovima, a prijelomni trenutak je bio zavezani tip za rasvjetni stup: ‘Uvodimo kazne do 1.500 eura!‘

U protestu protiv turista otišli su korak dalje: Nove mjere uključuju i izlazak bez majice ili u bikiniji

Ilustrativna fotografija

 Thomas Coex/Afp

Turisti koji su došli proslaviti svoje momačke i djevojačke u poznatom španjolskom ljetovalištu uskoro bi se mogli suočiti s visokim kaznama ako prekorače granicu zabave, piše CNN. Oko stotinjak kilometara sjeveroistočno od Barcelone, u gradu Platja d‘Aro vlasti su uvele novčane kazne za sve koji na javnim mjestima budu u kostimima s prikazom genitalija ili sa sobom nose seks lutke.

Na tiskovnoj konferenciji, načelnik gradske policije kao primjer naveo je situaciju u kojoj je mladoženja bio zalijepljen za rasvjetni stup dok su njegovi prijatelji puštali glasnu glazbu i pjevali do kasno u noć, nervirajući lokalno stanovništvo. "Ovakve aktivnosti nisu samo slučaj za Platja d‘Aro. Svaki grad bi trebao odlučiti kako će to promijeniti", rekao je glasnogovornik gradske vijećnice.

Pojedinci bi mogli biti kažnjeni kaznom od 750 eura za "pojavljivanje na ulici ili javnom prostoru bez odjeće, ili samo u donjem rublju, ili za nošenje odjeće ili dodataka koji predstavljaju ljudske genitalije, ili s lutkama seksualne prirode", dodao je.

Veće kazne kreću se do 1500 eura, koje se mogu odrediti i za antisocijalno ponašanje kojim se ometa javnost. Nove mjere također zabranjuju izlazak bez majice ili izlazak samo u bikiniju u urbanim područjima koji nisu uz plažu - dodao je glasnogovornik. Oni će istupiti na snagu krajem lipnja.

Platja d‘Aro ima populaciju od 12.500 stanovnika, no tijekom ljeta privlači oko 150.000 posjetitelja dnevno. Gradsko vijeće ovog je tjedna odobrilo nove novčane kazne i reklo da će angažirati više policije da ih provodi. Policija će izreći kaznu, ali navodni prekršitelji mogu se žaliti i neće morati platiti na licu mjesta, rekao je glasnogovornik gradske vijećnice.

Gradske policijske snage dobit će pojačanje tijekom šestomjesečne turističke sezone, koja uključuje proljeće i rano ljeto kada su mnoga vjenčanja na rasporedu - kao i momačke i djevojačke večeri koje im prethode. Posjetitelji s neprimjerenim ponašanjem dolaze iz cijele Španjolske i šire, tvrdi glasnogovornik. U akciju poboljšanja suživota s turistima u gradu, Gradska vijećnica planira uključiti i vlasnike lokalnih hotela, turističkih smještaja, barova i restorana.

Španjolska se suočava sa sve većim brojem prosvjeda zbog prekomjernog turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 19:14