HOĆE LI UPALITI?

Građani Milana više nisu mogli živjeti od turista: Sad imaju nove mjere kojima će ih rastjerati

Stanovnici najpopularnijih četvrti godinama su preklinjali gradsku upravu da učini nešto po pitanju gužve i buke

IIustracija. Poruka turistima u Barceloni.

 

 

 

 Jordi Boixareu/Zuma Press/Profimedia/Jordi Boixareu/zuma Press/profimedia

Nakon godina pritužbi i niza tužbi, talijanski grad Milano donio je uredbu o strogom ograničavanju prodaje hrane i pića za vanjsku konzumaciju nakon što u radnom tjednu otkuca ponoć (a tek malo kasnije vikendom). Primjena strogih pravila, koja vrijede za najpopularnije turističke punktove u gradu, počinje sljedeći tjedan, a trajat će do početka studenog, kada obično malo popusti navala turista na talijansku modnu meku.

Riječ je o žestokom preokretu u gradskoj politici jer milanska uprava godinama je radila na turističkom brendiranju grada, a osim kao modni centar Italije, grad je radio na privlačenju studentske populacije, među ostalim pokretanjem međunarodnih studijskih programa na engleskom.

U tome su, nažalost, bili i preuspješni. Neke gradske četvrti Milana danas su toliko preplavljene gužvom i bukom da su brojni stanari odlučili uzeti odvjetnika i tužiti grad. Rezultat toga nova su gradska pravila za ugostiteljstvo. Osim što su hrana i piće za van zabranjeni nakon ponoći, terase restorana i kafića na otvorenom radnim će danom morati prestati s radom pola sata iza ponoći, a vikendom samo sat vremena kasnije.

Dok stanari najljepših milanskih kala slave, poduzeća koja zarađuju na turističkom i studentskom procvatu grada očekivano su nezadovoljna. Optužbe frcaju, a jedno se trgovačko udruženje požalilo da je uredba toliko stroga da Talijani više neće moći u kasnu noćnu šetnju sa sladoledom u ruci.

Marco Granelli, član vijeća Milana koji je odgovoran za javnu sigurnost, rekao je da su ti strahovi prenapuhani. Pojesti sladoled u hodu neće biti problem, rekao je on.

Granelli tvrdi da je cilj uredbe spriječiti ‘ponašanja koje utječu na stambene četvrti‘, a pritom se alkoholna pića za van smatraju najvećim razlogom ‘zadržavanja kasnonoćnih veseljaka na određenim ulicama i trgovima‘.

- Jasno je da sladoled, pizza ili brioši ne stvaraju gužve, rekao je on.

Marco Barbieri, glavni tajnik milanskog ogranka talijanskog trgovačkog udruženja Confcommercio, rekao je da će se njegovo udruženje boriti protiv uredbe, za koju procjenjuje da će utjecati na oko 30 posto od približno 10.000 gradskih restorana i kafića.

- Nova pravila kažnjavaju trgovce za loše ponašanje kupaca, poručuje on.

- To je noćna mora, opisuje ga Gabriella Valassina iz udruženja Navigli, koje je jedno od nekoliko građanskih grupa osnovanih zbog buke i gužve u povijesnim četvrtima Milana.

Popis pritužbi koje iznosi Valassina dug je i poznat: zagađenje bukom (ide do 87 decibela, znatno iznad dopuštenih 55); ulice toliko pretrpane da je teško hodati ili čak doći do ulaznih vrata; egzodus zasićenih mještana koji mijenja karakter slikovitih četvrti.

Donoseći nova pravila, gradska uprava odvojila je 170.000 eura koji su namijenjeni za pomoć vlasnicima kafića da angažiraju privatne zaštitarske službe kako bi spriječili partijanere da lutaju po ulicama ispred lokala. U pomoć bi trebala priskočiti i policija s čijim se sindikatima pregovara o izmjeni ugovora kako bi se većem broju policajaca omogućilo da rade u noćnim smjenama i provode nova pravila.

Smatra se da je Milano djelovao nakon niza odluka lokalnih i nacionalnih sudova u Italiji koji su odlučili u korist stanovnika, a protiv gradskih uprava koje su tužili jer nisu obuzdale noćni kaos.

Elena Montafia, glasnogovornica građanske udruge Milano Degrado, jedan je od 34 stanovnika četvrti Porta Venezia koji su tužili gradsku upravu i tražili odštetu na temelju toga što je nepostupanje po njihovim pritužbama ugrozilo njihovo zdravlje.

- Život u Milanu postao je stvarno težak, rekla je uz napomenu da su stvar odlučili preseliti na sud tek nakon desetljeća preklinjanja.

Stanovnici se nadaju da će gradske vlast ignorirati zahtjeve poduzeća i ugostitelja te da će nova pravila smanjiti nepodnošljivost stanovanja u popularnim četvrtima.

Prošle godine Milano je prema gradskoj turističkoj stranici YesMilano posjetilo oko 8,5 milijuna gostiju. To je brojka u koju nisu uračunati jednodnevni izleti posjetitelja koji nisu prespavali u gradu. Prije deset godina, 2004., u Milanu je bilo 3,2 milijuna gostiju koji su spavali u gradskom smještaju. Prema Istatu, nacionalnoj agenciji za statistiku, 5 milijuna turista prespavalo je u gradu 2016. godine.

Gradske vlasti nadaju se da će se broj turista ipak smanjiti, a turizam u grad postati podnošljiviji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 22:59