RASTE BROJ ŽRTAVA

Grad od 300.000 ljudi preko noći postao ratna zona: ‘Strah me što ćemo pronaći kada se snijeg otopi‘

‘Ovo je rat s Majkom Prirodom i udara nas sa svime što ima‘, rekla je guvernerka savezne države New York Kathy Hochul

Vozila zarobljena pod snijegom u Buffala

 HANDOUT/THE OFFICE OF GOVERNOR KATHY HOCHUL/AFP

Snažna snježna oluja koja je pogodila Sjedinjene Američke Države pretvorila je grad Buffalo u saveznoj državi New York u "ratnu zonu", piše BBC.

Gradske su vlasti obznanile da je 25 osoba u ponedjeljak preminulo zbog posljedica iznimno loše vremena. U nedjelju je od posljedica "ciklona bombe" preminulo 13 osoba.

- Ovo je rat s Majkom Prirodom i udara nas sa svime što ima - rekla je u četvrtak guvernerka New Yorka Kathy Hochul.

Do sada je od posljedica oluje diljem SAD-a preminulo najmanje 50 osoba.

Najgore je oko Buffala na sjeveru savezne države New York.

- Tamo je kao na ratištu, a prizori vozila uz ceste zaista su šokantna - rekla je Hochul.

Guvernerka je dodala da se stanovnici područja oko Buffala suočavaju s "pogibeljnim" situacijama. Hitne službe do nekih unesrećenih ne mogu niti doći jer su i same u problemima koje je uzrokovala oluja.

Jedna obitelj s malom djecom čekala je 11 sati da se hitne službe na Božić do nje probiju.

image

Hitne službe na ulicama Buffala

HANDOUT/THE OFFICE OF GOVERNOR KATHY HOCHUL/AFP

- Bio sam beznadan - rekao je Zila Santiago, glava unesrećene obitelji. Rekao je da se uspio ugrijati tako što je motor svoga vozila držao upaljenim. S djecom se igrao kako ne bi stalno mislio na probleme u kojima su se nalazili.

Očekuje se da će broj žrtava porasti kada se snijeg otopi. Hitne će službe tada moći obići domove i vozila do kojih sada ne mogu doći.

Ciklon bomba žiteljima SAD-a ne dopušta da bezbrižno putuju po zemlji. Iako meteorolozi kažu da će se vrijeme u narednim danima smiriti, Amerikancima je sugerirano da putuju samo u krajnjoj nuždi.

Prošlog je vikenda bez struje zbog oluje ostalo otprilike 250 tisuća domova i tvrtki. BBC navodi da se struja u njih polako vraća.

Smrtnih slučajeva od posljedica oluje bilo je u Vermontu, Ohiju, Missouriju, Wisconsinu, Kansasu i Coloradu. Temperature na jugu Floride toliko su pale da su se iguane koje žive u drveću smrznule i strovalile na tlo.

U Montani je izmjerena temperatura od čak 45 stupnjeva Celzija ispod nule.

Što se Kanade tiče, najteže je u provincijama Ontariju i Quebecu. Četiri su osobe preminule kada se jedan autobus kod mjesta Merritt u Britanskoj Kolumbiji prevrnuo zbog leda na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:56