SKANDAL U JAPANU

Grad dobio novac za prevladavanje covid-krize pa 185.000 eura spiskali na kip divovske lignje!

Ružičasto-bijela skulptura ima raširene krakove kraj kojih znatiželjnici mogu pozirati za fotografije
 Screenshot/YouTube

Grad Noto, smješten na obali Japanskoga mora u japanskoj prefekturi Ishikawa, ovih dana suočava se s brojnim kritikama nakon što je na golemi kip lignje potrošio sredstva koja su bila namijenjena za provođenje mjera u borbi protiv covida-19. Gradske vlasti su, naime, iskeširale oko 185.000 eura za gigantsku skulpturu kako bi promovirale lokalnu turističku industriju.

Lokalne novine pritom su citirale gradske dužnosnike koji kažu kako su "leteće lignje" zamišljene kao dio turističkog pogona za pomoć gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa. Ružičasto-bijeli kip ima raširene krakove kraj kojih znatiželjnici mogu pozirati za fotografije.

Mnoge regije u Japanu zbog pandemije covida-19 bilježe nagli pad broja turista, a grad Noto, u kojemu je lignja prava delicija, navodno je od vlade dobio pozamašnu financijsku potporu kako bi lakše prebrodio korona-krizu, prenosi The Guardian.

- Skulptura bi možda mogla dugoročno potaknuti turizam, ali mislim da bi bilo bolje da se taj novac potrošio na medicinske radnike kojima u ovim trenucima očajnički treba potpora - rekla je jedna stanovnica Nota.

Japanski turizam vjerojatno se neće tako brzo oporaviti. Prošloga mjeseca premijer Yoshihide Suga proglasio je izvanredno stanje u Tokiju i Osaki, a vlada sad razmatra i proširenje strogih mjera za prefekture Hyogo te Kyoto.

Mjere ograničenja, koje uključuju zatvaranje restorana i velikih trgovina, trebale bi završiti 11. svibnja, nešto više od 70 dana prije otvaranja ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju.

Hirofumi Yoshimura, guverner prefekture Osaka, gdje je bolnički kapacitet za pacijente s težim oblikom covida-19 već premašio 99%, zatražit će od središnje vlade da produži hitne mjere jer se infekcije ne smanjuju tako brzo kao što se očekivalo.

Osim toga, u zemlji je dosad cijepljeno manje od 2% stanovništva. Japan je u utorak izvijestio o više od 4100 novih slučajeva zaraze - sad imaju 614.000 oboljelih, a broj smrtnih slučajeva popeo se na 10.500.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:34