ŠEF MI6

‘Gospodin C‘ u rijetkom obraćanju zaprepastio sve u Pragu: ‘Kina je apsolutno suradnik agresije na Ukrajinu!‘

‘Apsolutno su cinično ponavljali sve ruske izraze, posebno na mjestima kao što su Afrika i Latinska Amerika‘

Richard Moore

 Říhová Michaela/Čtk/Profimedia/Říhová Michaela/Čtk/profimedia

U rijetkom javnom pojavljivanju, koje je organizirao Politico u Pragu, šef tajne obavještajne službe Ujedinjenog Kraljevstva MI6 Richard Moore, u obavještajnoj zajednici poznat kao "C", nije škrtario na riječima dok je upirao prstom u Kinu i njezina komunističkog vođu Xi Jinpinga zbog njihove umiješanosti u rusku invaziju na Ukrajinu.

Moore je izjavio da je Kina bila "apsolutno sudionik" u agresiji na Ukrajinu i ponudila diplomatsku potporu Rusiji, čak je bila suzdržana u ključnim glasovanjima u Ujedinjenim narodima.

"Kada je Putin napao Ukrajinu, Kinezi su vrlo jasno podržali Ruse. Apsolutno su cinično ponavljali sve ruske izraze, posebno na mjestima kao što su Afrika i Latinska Amerika - okrivljujući NATO", rekao je Moore izvršnoj urednici Politica Anne McElvoy.

Autoritarni režimi

Šef MI6 nije tu stao, izazvavši zabrinutost zato što je Kina omogućila brutalne akcije mjanmarske vojne hunte. Optužio je Peking da podupire nepovoljne i korumpirane autoritarne režime, uključujući Iran i Mjanmar. Moore je naglasio da je kineski pomak u vanjskoj politici na sve agresivniji stav pod Xi Jinpingom imao značajne posljedice za svijet.

Povećana usredotočenost MI6 na borbu s Kinom odražava veličinu prijetnje koju ta zemlja predstavlja. Moore je upozorio da su veliki napori kineske obavještajne agencije u inozemstvu, zajedno sa zanemarivanjem osobne privatnosti i sigurnosti podataka, doveli druge nacije u opasnost.

"Sada Kini posvećujemo više resursa nego bilo gdje drugdje. Resursi i veličina napora kineske obavještajne agencije su golemi i one su raspoređene u inozemstvu u velikom broju."

Podatkovne zamke

Istaknuo je kinesko korištenje "podatkovnih zamki", koje povećavaju njihovu ranjivost, a tijekom pandemije Peking je zahtijevao od zemalja da dijele podatke o cijepljenju kao uvjet za primanje kineskih cjepiva. Nadalje, kineski neometan pristup opsežnim skupovima podataka kod kuće i njezine sumnjive prakse prikupljanja podataka dali su joj prednost u razvoju umjetne inteligencije.

"Kineske vlasti nisu previše zabrinute pitanjima osobne privatnosti ili sigurnosti osobnih podataka, usredotočene su na kontrolu informacija i sprečavanje otkrivanja neugodnih istina", izjavio je.

Sugerirao je i da je Rusija postala podređena Kini, a tu situaciju mnogi Rusi smatraju duboko neugodnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:24