POTRESNE SCENE

Golema tuga i očaj na sprovodu dječaka (17): ‘Snimili smo kako su ga Izraelci ubili, nikome nije bio prijetnja‘

Izraelske snage ubile su 17-godišnjeg palestinskog dječaka na okupiranoj Zapadnoj obali, tvrdi palestinska organizacija
 Zain Jaafar/Afp

Karam Ayman Mohammad Dweikat (17) ustrijeljen je bojevim streljivom od strane izraelskog vojnika u subotu oko pola sata iza podneva po tamošnjem vremenu u palestinskom selu Beita, jugoistočno od Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali, prema informacijama koje je prikupila organizacija Defense for Children International - Palestine (DCIP).

Tijekom sukoba s izraelskim snagama, koje su pratile izraelske doseljenike do područja planine Al-Arma u Beiti, izraelski vojnik s udaljenosti od oko 30 do 50 metara pogodio je Karama u području struka i metak mu je izašao kroz leđa, navodi ova organizacija, koja se bavi promicanjem i zaštitom ljudskih prava palestinske djece, kao palestinski ogranak nezavisne nevladine organizacije Defense for Children International, koja navodi da je aktivna na pet kontinenata.

Dječak je, kako stoji dalje, pao na tlo te je odnesen do kola hitne pomoći koja su ga prevezla u državnu bolnicu Rafidia u Nablusu. Karam je proglašen mrtvim u pola sata kasnije. Videozapis ubojstva sugerira da Karam nije predstavljao nikakvu prijetnju životu ili ozbiljne ozljede kada je bio na meti izraelskih snaga.

"Izraelske snage ne poznaju granice i ovlaštene su pucati kako bi ubile Palestince, uključujući djecu, a sada, kao stvar rutine, protuzakonito pucaju i ubijaju palestinsku djecu", rekao je Ayed Abu Eqtaish, direktor programa odgovornosti u DCIP-u. "Svjedoci smo napada na Palestince diljem okupiranog palestinskog teritorija budući da su izraelske snage i doseljenici ohrabreni sustavnom nekažnjivošću i međunarodnom potporom da iz hira čine ratne zločine".

image

Karam Ayman Mohammad Dweikat sa skupinom mladića krenuo se suprotstaviti putovanju židovskih doseljenika

Zain Jaafar/Afp

Karam se pridružio skupini mladih Palestinaca iz Beite oko 11 sati ujutro kako bi se suprotstavili izraelskim doseljenicima u blizini planine Al-Arma, koja se nalazi istočno od sela, prema informacijama koje je prikupio DCIP. Sukobi s izraelskim snagama koje su pratile doseljenike izbili su odmah kad je grupa stigla. Izraelski doseljenici, u pratnji i zaštiti izraelskih snaga, često odlaze na planinu Al-Arma i već nekoliko godina pokušavaju oduzeti zemlju Palestincima, navodi se dalje.

image
Zain Jaafar/Afp

Izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem, nezakonita su prema međunarodnom pravu. Izraelska politika naseljavanja svojih civila na okupirani teritorij predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i predstavlja ratni zločin prema Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda.

image
Zain Jaafar/Afp

Diljem Zapadne obale, Palestinci su ovoga tjedna organizirali marševe i prosvjede u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze, koji su podnijeli najveći teret izraelskih kopnenih, morskih i zračnih napada nakon što su palestinske naoružane skupine ispalile rakete prema Izraelu i probile izraelsku ogradu koja okružuje Gazu rano ujutro 7. listopada te pokrenule napade unutar Izraela, stoji u priopćenju DCIP-a. Izraelske snage, podsjećaju, pokrenule su potom vojnu operaciju velikih razmjera nazvanu operacija "Željezni mačevi".

image
Zain Jaafar/Afp

Kako se navodi, 16 palestinske djece je upucano i ubijeno na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. listopada, otkad je operacija pokrenuta u Pojasu Gaze.

Ove godine, prema informacijama DCIP-a, izraelske snage i doseljenici ustrijelili su i ubili najmanje 55 palestinske djece na Zapadnoj obali. Izraelske snage ubile su još jedno palestinsko dijete ciljanim napadom dronom, kako se tvrdi. Najmanje 54 Palestinca ubile su izraelske snage i doseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. listopada, prema Uredu UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova, stoji u priopćenju.

image
Zain Jaafar/Afp

Prema međunarodnom pravu, namjerna smrtonosna sila opravdana je samo u okolnostima u kojima postoji izravna prijetnja životu ili ozbiljnim ozljedama. No, istrage i dokazi koje prikuplja DCIP redovito upućuju na to da izraelske snage koriste smrtonosnu silu protiv palestinske djece u okolnostima koje mogu predstavljati izvansudska ili namjerna ubojstva, zaključuju u DCIP-u.

image
Zain Jaafar/Afp
image
Zain Jaafar/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:19