GRADOVI ZATRPANI PEPELOM

Golema ‘fontana‘ lave već pet tjedana uništava španjolski otok: Nosi sve pred sobom, snimke su strašne

Gradovi u blizini vulkana zatrpani su pepelom, a jedna rijeka lave već je dosegla Atlantski ocean.
Erupcija vulkana na španjolskom otoku La Palma
 AFP

Vulkan na španjolskom otoku La Palma erumpira već peti tjedan zaredom i ne pokazuje znakove posustajanja te postaje sve aktivniji. Djelomični kolaps kratera vulkana pokrenuo je novu rijeku lave, koja sad pogađa područja otoka koja su ranije bila netaknuta, prenosi EuroNews.

Institut za vulkanologiju Kanarskog otočja opisao je tu pojavu kao "golemu fontanu lave".

- Sad smo ušli u novu fazu koja je puno intenzivnija - rekao je za televiziju RTVE znanstvenik Pedro Hernandez.

Erupcija je stvorila ogromnu količinu vulkanskog dima i pepela iznad otoka nedaleko od sjeverozapada Afrike.

Kako javlja EuroNews, stanovnici su u strahu gledali u kojem će smjeru krenuti nova rijeka lave, a vlasti se pripremaju evakuirati još ljudi iz njihovih domova. Zahvaljujući brzim reakcijama vlasti, zbog čega je evakuirano oko 10 posto stanovništva, u erupciji vulkana na La Palmi nitko nije smrtno stradao. No, lava je uništila više od 2000 zgrada, većinom kuća te je prekrila više od 900 hektara površine. Gradovi u blizini vulkana zatrpani su pepelom.

Rijeke lave koje se spuštaju niz padine vulkana široke su gotovo tri kilometra, a na rubovima vulkana stalno se pojavljuju nove pukotine iz kojih izlazi lava.

image
Djelomični kolaps kratera vulkana uzrokovao je novu rijeku lave
Arturo Jimenez

Jedna rijeka lave već je dosegla Atlantski ocean, a druga je stala kad je ušla u naseljeno mjesto na obali, uništavajući sve pred sobom.

Znanstvenici su samo prošlog tjedna zabilježili više od 800 potresa na La Palmi, pri čemu stanovnici nisu osjetili većinu. Najjači je bio magnitude 4.9 po Richteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:34