KORONA 5.0

Globalni alarm zbog novog soja virusa: Što znamo, koliko je opasan i može li se zaustaviti?

Znanstvenici rade prekovremeno kako bi otkrili kakav će utjecaj novi soj imati na krivulju pandemije, no neke stvari već znamo

Korona virus, ilustracija

 Hanna Kuprevich/Alamy/Alamy/Profimedia

Znanstvenici su podigli uzbunu zbog nove varijante B.1.1.529 korona virusa, prvi put identificirane u Bocvani, koja u sebi nosi "izuzetno velik broj" mutacija koje bi mogle potaknuti nove valove infekcije.

Stoga se postavlja pitanje koliko je situacija s novim sojem opasna.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je okupila međunarodne stručnjake kako bi raspravljali o novoj varijanti virusa, koja je stigla do Azije i Bliskog istoka i u posljednja se dva tjedna brzo proširila na području južnih afričkih zemalja.

Znanstvenici sada rade prekovremeno kako bi otkrili kakav će utjecaj ovaj soj imati na krivulju pandemije, no neke stvari, kako prenosi Russia Today, već znamo.

Odakle je novi soj došao?

Prvi slučajevi B.1.1.529 identificirani su u Bocvani iz uzoraka uzetih 11. studenog. Tri dana kasnije Južnoafrička Republika je zabilježila prvi domaći slučaj ove varijante virusa.

Kamo se proširio?

Smatra se da se soj brzo proširio po južnoj Africi, a prema Tuliu de Oliveiri, ravnatelju Centra za odgovor na epidemije i inovacije u Južnoafričkoj Republici, on već čini 90 posto slučajeva u provinciji Gauteng na visoravni Highveld gdje su se smjestili veliki gradovi poput Pretorije i Johannesburga.

Kamo se širi?

Varijanta virusa od tada je identificirana sekvenciranjem genoma u Izraelu i Hong Kongu. Zdravstvene vlasti u Izraelu kažu da su u petak zabilježile slučaj B.1.1.529 kod putnika koji se vraćao iz Malavija, dok su dvije osobe pod nadzorom.

Hong Kong je u četvrtak zabilježio prvi slučaj soja kod putnika koji je stigao iz Južnoafričke Republike.

Ta je osoba zarazila drugu u hotelu koji služi kao karantena, gdje je za prijenos okrivljena tzv. sebična maska, čiji dizajn sadrži ventil koji filtrira zrak koji se udiše, ali ne izlazi.

Belgija je u petak postala prva europska zemlja koja je identificirala novu varijantu. Soj je utvrđen kod putnika koji se u ponedjeljak vratio iz Egipta.

Može li ga se zaustaviti?

Nadamo se, kako navodi Russia Today. Velika Britanija je odmah odgovorila na soj virusa koji se brzo širi zabranivši letove iz Južnoafričke Republike, Namibije, Bocvane, Zimbabvea, Lesota i Eswatinija (zemlje poznate i po nekadašnjem imenu Swaziland).

Europska unija je objavila da će slijediti taj primjer, dok je Izrael ažurirao svoju 'crvenu listu' kako bi spriječio da daljnji slučajevi stignu do njih.

Brojne zemlje EU-a, uključujući Njemačku, uvele su zabranu letova ili stroga ograničenja za ljude koji dolaze iz Južnoafričke Republike.

Svi putnici morat će biti u karanteni 14 dana, čak i ako su u potpunosti cijepljeni protiv covida-19, izjavio je njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Nizozemske vlasti zabranile su sve letove iz Južnoafričke Republike od ponoći.

Koliko je opasan?

Znanstvenici diljem svijeta svojim su ranim prognozama upalili alarm. Tom Peacock, virolog s Imperial Collegea u Londonu, naglasio je u objavi na internetskoj stranici za dijeljenje genoma da soj ima "nevjerojatno veliku količinu mutacija na proteinu šiljka, što sugerira da bi to moglo biti stvarno zabrinjavajuće".

To bi "vrlo pomno trebalo pratiti zbog tog užasnog profila šiljaka", rekao je znanstvenik s Imperial Collegea u nizu tvitova. Odgovarajući jednom od pratitelja na Twitteru, Peacock je rekao kako se ova mutacija na prvi pogled čini "gora" od drugih, ali je napomenuo da bi to mogla biti "neobična skupina mutacija koja baš i nije prenosiva".

Poznato je da B.1.1.529 ima 32 mutacije u proteinu šiljka virusa – dijelu virusa koji strši na površini i izgleda poput šiljka te igra važnu ulogu u tome kako patogen inficira svog domaćina. Većina cjepiva osmišljena je u skladu s profilom šiljak-proteina virusa, tako da mutacije ovog dijela virusa mogu otežati tijelu da pobijedi infekciju.

Govoreći u četvrtak, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19 Maria Van Kerkhove priznala je da se malo zna o toj varijanti, s manje od 100 punih genomskih sekvenci dostupnih za pregled.

Međutim, britanska Zdravstvena sigurnosna agencija već ju je nazvala "najgorom varijantom koju smo do sada vidjeli".

Kako je došlo do ovoga?

Virusi mutiraju "često i nasumično", istaknula je Meera Chand, ravnateljica skupine za covid-19 u britanskoj Agenciji za zdravstvenu sigurnost. Chand je za Guardian rekla kako nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva s novim skupovima mutacija.

Što slijedi?

Iako su vijesti o ovoj varijanti možda izazvale globalnu paniku, što je dovelo i do pada burzi, još uvijek se ne zna koliko je ovaj soj prenosiv niti hoće li moći 'mimoići' imunitet izazvan cjepivom.

Van Kerkhove je dala jamstvo da se "sve varijante koje pokazuju dokaz širenja brzo procjenjuju."

Međutim, moglo bi proći nekoliko tjedana da se stekne pravi uvid u utjecaj soja B.1.1.529, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:49