NAVALNI U ZABITI

Glavnog Putinova protivnika strpali u surovu koloniju ‘Polarni vuk‘: ‘Nemoguće je pobjeći, znate koga tamo šalju?‘

Nakon devetnaest dana šutnje, napokon se saznalo gdje se nalazi čovjek od kojeg Putin strahuje...

Aleksej Navalni

 Kirill Kudryavtsev/Afp/Profimedia/Kirill Kudryavtsev/afp/profimedia

Nakon devetnaest dana šutnje, napokon se saznalo gdje se nalazi Aleksej Navalni, glavni suparnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Navalni je u tajnosti premješten u zatvorsku koloniju s posebnim režimom IK-3, poznatiju kao "Polarni vuk", koja se nalazi u selu Harp u autonomnom okrugu Jamalo-Nenec. Selo Harp nalazi se 60 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga i na tom zbačenom području živi oko pet tisuća ljudi.

Putinov režim na ovom slučaju pokazuje što čeka političke protivnike. Samo što je Navalni i dalje tvrd orah pa je svojim istomišljenicima iz zatvora odaslao poruku punu ironije:" Hvala vam puno na podršci! Ne mogu vas još zabavljati pričama o polarnoj egzotici, jer iz ćelije možete vidjeti samo ogradu koja stoji blizu", stoji u Navalnijevoj objavi. Političar je dodao da je dvorište za vježbanje u njegovoj koloniji susjedna ćelija, "malo veće veličine, sa snijegom na podu", a opisao je i kako izgleda u koloniji. "Nije kao u središnjoj Rusiji, već kao u filmovima – čuvari s mitraljezima, u toplim rukavicama i čizmama i s onim vrlo lijepim pastirskim psima."

Aleksej Navalni je 20. kolovoza 2020. kolabirao na jednom letu između sibirskog Tomska i Moskve. Dva dana kasnije, dok se u tom trenutku nalazio još uvijek u komi, prebačen je na liječenje u Sveučilišnu kliniku Charité u Berlinu. Po navodima tri europska laboratorija, čije je rezultate analize potvrdila i Organizacija za zabranu korištenja kemijskog oružja (OPCW), Navalni je bio otrovan nervnim bojnim otrovom iz novičok-skupine koji je bio razvijen u Sovjetskom Savezu. Ipak se vratio u Rusiju, pa ga je Putinovo sudstvo početkom 2021. strpalo u zatvor, onda najprije osudilo na devet godina zbog "prijevare i nepoštivanja suda", a u kolovozu, Moskovski gradski sud poslao ga je na 19 godina zatvora u koloniji s posebnim režimom zbog "ekstremizma".

image

Red u koloniji

Ilya Naymushin/Sputnik/Profimedia/Ilya Naymushin/sputnik/profimedia

"On je u selu Harp u autonomnom okrugu Jamal-Nenec, iza Arktičkog kruga. Gotovo je nemoguće doći do ove kolonije, gotovo je nemoguće čak i poslati pisma. Ovo je najviša moguća razina izolacije od svijeta - za to je sve počelo", objavio je političarev saveznik Leonid Volkov. Prema riječima predstavnika projekta "Podrška političkim zatvorenicima. Memorijal", prijevoz Navalnog na ovo mjesto može se smatrati oblikom pritiska "barem zbog teških klimatskih uvjeta" tog područja.

Kolonije posebnog režima su popravne ustanove s najstrožim uvjetima pritvora u Rusiji. Tamo, prema 1. dijelu članka 58. Kaznenog zakona Ruske Federacije, kaznu služe muškarci koji su osuđeni na doživotni zatvor i "posebno opasni povratnici".

Ivan Vostrikov, bivši koordinator Navalnievog stožera u Tjumenu, napisao je da je nekoliko puta posjetio selo Harp. Prema njegovim riječima, to je "vrlo lijepo mjesto gdje je zima jako oštra". "Tamo sam vidio i kolonije, dvije su i vrlo su blizu sela. Gotovo je nemoguće pobjeći odande - s jedne strane tundra je duga stotinama kilometara, s druge su planine Polarnog Urala. Zato tamo stavljaju najgore kriminalce i serijske ubojice", stoji u postu aktivista.

IK-3 je poznat jer je ondje najveći dio 11-godišnje kazne odrobijao Platon Lebedev, poslovni partner Mihaila Hodorkovskog, tajkuna i još jednog Putinovog neprijatelja. Evo kako izgleda život u koloniji u koju je poslan Navalni:

"Zimi su temperature minus četrdeset, a ljeti vam komarci i mušice jedu lice, vrat i ruke pa čuvari čak niti ne moraju izmišljati nikakvu posebnu torturu", ispričao je Lebedev za Novaya Gazetu. U prosincu 2018. jedan bivši zatvorenik IK-3 progovorio je o mučenju u koloniji. Prema njegovim riječima, po dolasku u koloniju "izađeš iz autobusa, a oni te sa svih strana počnu tući palicama, udarajući te iz sve snage po glavi, vratu, leđima, gdje god treba". Također je tvrdio da se u koloniji prakticira kolektivno kažnjavanje i opisao kako je u kolovozu 2015. godine, kada je već bio mraz i snijeg na tom prostoru, cijeli odred robijaša gol istjeran na ulicu i poprskan vatrogasnim crijevom jer je jedan od zatvorenika prerezao vene.

Međutim, u Harpu postoji još gore mjesto, a to je obližnji zatvor "Polarna sova", službeno, IK-18, koji je jedna od sedam najstrožih kaznenih kolonija u čitavoj Rusiji. Ruske vlasti su 2002. odlučile uspostaviti koloniju posebnog režima za zatvorenike na doživotnoj robiji i za dvije godine unutar kolonije s maksimalnim osiguranjem izgrađene su četiri dodatne dvokatnice koje mogu primiti do 600 zatvorenika. Krajem 2004. Polarna sova prihvatila je svoje prve zatvorenike na doživotnu kaznu, pa tu robijaju tipovi poput Aleksandra Picuškina koji na duši ima 49 ubojstava i tri pokušaja, te mafijaškog kapoa Sergeja Butorina, osuđenog zbog četrdeset likvidacija.

Ne treba se iznenaditi ako jednog dana Navalni završi u "Polarnoj sovi". Ili iznenada premine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:08