PRINC GLASOVIRA

Glasoviti pijanist, koji je nastupao i u Lisinskom, uhićen zbog optužbi za prostituciju: ‘Bože, zar on?‘

Slavu mu je donijela pobjeda na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Frederic Chopin u Varšavi 2000., kada je imao samo 18 godina
Li Yundi
 Stringer/AFP

Jedan od najpoznatijih kineskih glazbenika, pijanist Li Yundi priveden je u Pekingu zbog optužbi za prostituciju, prenijeli su u četvrtak državni mediji što je izazvalo nevjericu i burne reakcije na društvenim mrežama.

Agencija Reuters za sada nije uspjela kontaktirati glazbenika ni njegovog predstavnika za komentar.

Policija u pekinškoj četvrti Chaoyang objavila je uhićenje 39-godišnjaka Lija i 29-godišnjakinje Chen nakon što je primila izvješća o javnom prostituiranju.

Oboje su priznali ilegalnu aktivnost, prema policijskom priopćenju na Weibu, blogerskoj platformi sličnoj Twitteru.

Službeni People's Daily identificirao je muškarca kao Lija Yundija koristeći hashtag #LiYundiDetainedForProstitution. Taj hashtag je pregledan oko 790 milijuna puta u dva sata nakon policijskog posta i izazvao oko 200.000 komentara.

"Bože. Li Yundi, princ glasovira?" , napisao je jedan šokirani korisnik platforme.

Slavu mu je donijela pobjeda na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Frederic Chopin u Varšavi 2000., kada je imao samo 18 godina, kao najmlađemu, prvome kineskome pijanistu i prvome kojemu je nakon 15 godina dodijeljena prva nagrada na tome natjecanju.

Ta ga je pobjeda lansirala u sam svjetski vrh, osigurala mu suradnju s nizom istaknutih svjetskih orkestara i dirigenata te nastupe u brojnim prestižnim dvoranama Azije, Europe i Amerike, od newyorškog Carnegie Halla, preko Royal Festival Halla u Londonu, bečkog Musikvereina, do Salle Pleyel u Parizu i Mariinsky Concert Halla u Sankt Peterburgu.

Godine 2014. održao je koncert u Lisinskom.

Nakon što su planirani koncerti na turneji 2020. po Australiji i Novom Zelandu odgođeni zbog pandemije koronavirusa, Li se nedavno pojavio u kineskom tv reality showu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:21