OPASNE VEZE

Gerhard Schröder ostaje bez privilegija u Bundestagu: ‘On je puki ruski lobist, nema tu što raditi!‘

Potez njemačkih vladajućih stranaka dolazi u trenutku kada raste bijes zbog odbijanja bivšeg kancelara da se distancira od Kremlja

Gerhard Schröder i Vladimir Putin

 Holger Hollemann/Dpa Picture-alliance Via AFP

Njemačke vladajuće stranke odlučile su bivšem socijaldemokratskom kancelaru, 78-godišnjem Gerhardu Schröderu, oduzeti parlamentarne privilegije, dok na političkoj sceni raste bijes zbog njegovog odbijanja da se distancira od Kremlja unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Schröder, blizak prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, predsjednik je uprave ruskog naftnog diva Rosnjefta i duboko je uključen u projekte Sjeverni tok 1 i 2, kontroverzne plinovode koji vode ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke, zaobilazeći tako Ukrajinu, prenosi Financial Times.

Zajedničkim prijedlogom vladajućih Socijaldemokrata, Zelenih i liberalnih Slobodnih demokrata, o kojem će u četvrtak raspravljati proračunski odbor Bundestaga, nastoji mu se oduzeti parlamentarni ured i djelatnici ureda.

Stranke će pozvati vladu da osigura da bivši kancelari ne dobivaju privilegije automatski, već da im se dodijele samo ukoliko obavljaju zadatke za koje kažu da su kompatibilni s njihovim uredom.

'Nije aktivan u ime njemačke vlade'

"Odbor za proračun utvrđuje da bivši kancelar Schröder više ne ispunjava nikakve obveze koje proizlaze iz njegovog ureda", stoji u prijedlogu. "Iz tog razloga, (njegov) će ured biti zatvoren", dodaje se.

U prijedlogu se ne spominje Schröderov stav prema Rusiji i Putinu. Dužnosnici privatno kažu kako žele izbjeći dojam da je bivši kancelar kažnjen zbog svojih kontroverznih mišljenja.

"Gerhard Schröder je tek lobist za ruske državne tvrtke i više nije aktivan u ime njemačke vlade", rekao je Sven-Christian Kindler, glasnogovornik Zelenih za proračunsku politiku. "Razlog za dodjelu ureda i osoblja bivšem kancelaru time nestaje", dodao je.

Schröder, koji je obnašao funkciju kancelara od 1998. do 2005. godine, kritiziran je zbog intervjua za The New York Times u travnju u kojem je branio svoje bliske veze s Rusijom unatoč njezinoj invaziji na Ukrajinu. Također je rekao kako ne misli da je Putin kriv za navodne ratne zločine koje su počinile ruske trupe u mjestima kao što je Buča, sjeverozapadno predgrađe Kijeva, rekavši tek da se "to mora istražiti".

Zadržava tjelohranitelja i mirovinu

Nakon tih komentara, Saskia Esken, čelnica socijaldemokrata, pozvala je Schrödera da napusti SPD. Izjavila je da se godinama ponašao kao "poslovni čovjek i da ga ne trebamo promatrati kao starijeg državnika". "On zarađuje radeći za ruska državna poduzeća i način na koji brani Vladimira Putina od optužbi za ratne zločine je posve apsurdan", dodala je Esken.

Prema prijedlogu, Schröderu će, iako će mu biti oduzet ured u Bundestagu, biti dopušteno da zadrži svog tjelohranitelja i mirovinu. Prijedlogom suparničke strane, koji su podnijeli oporbeni demokršćani (CDU/CSU), nastojalo se Schröderu oduzeti mirovinu.

Markus Söder, premijer Bavarske i čelnik CSU-a, opisao je Schrödera u travnju kao "tvrdoglavog, grotesknog starca koji više brine o vlastitom bankovnom računu nego o ugledu Njemačke u svijetu". "To je sramotno, sramota za našu zemlju", dodao je.

Schröder je preuzeo dužnost predsjednika uprave Nord Stream AG ubrzo nakon što je napustio dužnost 2005. godine, što je bio potez koji se u to vrijeme pokazao vrlo kontroverznim. Od tada je samo produbljivao svoj angažman i ulogu u projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:23