NAMJERNO ILI SLUČAJNO?

Gdje je nestao čovjek: Na skupnoj fotografiji svjetskih lidera s COP26 jedna važna osoba nedostaje

Mnogi su primijetili da je jedna važna osoba izostala sa zajedničkog fotografiranja na konferenciji o klimatskim promjenama

Svjetski čelnici na COP26

 Alberto Pezzali/POOL/AFP

Gdje je Emmanuel Macron? Mnogi su se to pitali kada su vidjeli zajedničku fotografiju svjetskih lidera koja je nastala na konferenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (COP26) u Glasgowu, a na kojoj nije bilo francuskog predsjednika.

Više od 100 svjetskih čelnika obećalo je na konferenciji da će do kraja desetljeća zaustaviti i preokrenuti trendove u krčenju šuma i degradaciji tla, a sve će to biti podržano i s 19 milijardi dolara javnih i privatnih sredstava.

Iako je ranije viđen kako razgovara s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, francuskog predsjednika nigdje nisu mogli pronaći tijekom zajedničkog fotografiranja. Tu su i američki predsjednik Joe Biden, i njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel, pa i naš premijer Andrej Plenković (koji se smjestio dva reda iznad Borisa Johnsona u sredini fotografije), ali ne i Macron...

image

Boris Johnson i Emmanuel Macron

Christopher Furlong/POOL/AFP

Njegov izostanak dolazi usred tenzija između Francuske i trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS - Australije, Velike Britanije i SAD-a - oko spora oko ugovora o podmornicama, dok se Britanija i Francuska također spore oko ribolova jer Francuska tvrdi da Britanija ne poštuje dogovor o ribolovu u britanskim vodama nakon Brexita.

Na pitanje novinara na summitu o klimatskim promjenama misli li da mu je australski premijer Scott Morrison lagao o razlozima za otkazivanje ugovora o gradnji podmornica, francuski predsjednik je odgovorio: "Ne da to mislim, ja to znam."

Iako je razlog Macronova izbivanja sa zajedničke fotografije još uvijek nepoznat, njegove svađe s nekoliko svjetskih čelnika mogle bi biti uzrok tome što je francuski predsjednik ranije odlučio napustiti konferenciju.

image

Emmanuel Macron

Alain Jocard/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:08