RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Gazprom prijeti Europi: ‘Od idućeg tjedna srezat ćemo opskrbu plinom‘; Rusi: ‘Krim je napadnut dronovima‘

Pratimo ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Ilustracija: Plinovod i Vladimir Putin

 Profimedia/

Ključni događaji dana:

- Gazprom prijeti da će srezati količinu plina Europi

- Ukrajina: Rusija priprema novu mobilizaciju

- Ukrajinski SBU u kijevskom svetištu tražio ruske specijalce

- Kreće evakuacija iz Hersona i Mikolajiva zbog hladne zime

- ‘Redukcije struje do kraja ožujka u Ukrajini‘

- Rusi ‘udaraju‘ u Hersonu


Gazprom prijeti da će srezati količinu plina Europi

Ruski energestki div Gazprom zaprijetio je da bi već idućeg tjedna mogao smanjiti količinu plina koja dolazi u Europu kroz plinovod u Ukrajini. Gazprom tvrdi da je Ukrajina zadržala određenu količinu plina koji je zapravo bio namijenjen Moldaviji.

- Ono što Gazprom isporučuje Moldaviji preko Ukrajine je više od fizičkog obima koji prelazi ukrajinsko-moldavsku granicu - kazali su iz Gazproma.

Dodali su da će početi smanjivati opskrbu plinom u ponedjeljak, 28. studenog ‘ako se tranzitna neravnoteža kroz Ukrajinu do moldavskih korisnika nastavi‘.

Ukrajinski plinovod je jedini preostali plinovod kojim ruski plin i dalje dolazi do zapadne Europe nakon što je Gazprom zatvorio Sjeverni tok 1.

Ukrajina je opovrgnula optužbe te kaže kako se količina plina namijenjena moldavskim kupcima prebacije ‘u punom iznosu‘.


Oborena dva drona iznad Krima?

Ruski guverner okupirane ukrajinske autonomne republike Krim poručio je danas da su iznad Sevastopolja oborena dva drona.

- U tijeku je napad dronovima, naša protuzračna obrana upravo djeluje. Prema preliminarnim informacijama, oborena su dva drona, poručio je Mihail Razvožajev. Njegove tvrdnje zasad nije moguće neovisno provjeriti.


Rusi pripremaju novu mobilizaciju?

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko tvrdi da Rusija priprema novu rundu mobilizacije u siječnju, s ciljem da se "podigne" do 700.000 rezervista.

Moskva je u rujnu mobilizirala 300.000 vojnika, što je istovremeno uzrokovalo pravi egzodus mlađih, vojno sposobnih muškaraca iz Rusije - njih više stotina tisuća tada je napustilo zemlju kako ne bi završili na fronti u Ukrajini.

Geraščenko, bez navođenja dokaza, tvrdi da je većina tih mobiliziranih znatno demoralizirana, a mnogi od njih su poginuli ili ranjeni u borbi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer je pak rekao da Rusija ne priprema dodatnu mobilizaciju.


Scholz: Njemačka mora biti spremna na eventualnu eskalaciju u Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u utorak, na konferenciji u organizaciji lista Sueddeutsche Zeitung u Berlinu, kako Njemačka mora biti spremna na to da situacija u Ukrajini eskalira.

"S obzirom na razvoj rata i očitih i rastućih gubitaka Rusije mi moramo biti spremni na to da situacija eskalira", rekao je njemački kancelar.

Po Scholzovim riječima, eskalacija bi se prije svega mogla manifestirati u pojačanom uništavanju ukrajinske infrastrukture.

Kao pouku rata u Ukrajini Scholz se založio i za prilagodbu vojne industrije kriznim situacijama. Industrija u najkraćem roku mora biti spremna na isporuke streljiva za sustave koje je isporučila, istaknuo je Scholz.

On je ukazao na to da se Njemačka trudi isporučiti dovoljno streljiva za sustave koje je isporučila Ukrajini.

Posljednjih dana su mediji pojačano pisali o tome kako su haubice koje je Njemačka isporučila Ukrajini djelomice izvan upotrebe zbog nedostatka rezervnih dijelova i streljiva.

"Moramo osigurati stalnu podršku koja nam je potrebna glede isporuka", rekao je Scholz na konferenciji u organizaciji dnevnika Sueddeutsche Zeitung.

Njemački kancelar također je rekao da je obrambeni fond od 100 milijardi eura, najavljen nakon ruske invazije, rezultat naučene lekcije o potrebi izgradnje obrambenih zaliha njemačke vojske.


Putin i kubanski predsjednik najavili jačanje odnosa

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel otkrili su u utorak u Moskvi spomenik kubanskom revolucionaru i vođi Fidelu Castru, obećavajući da će produbiti prijateljstvo i odnose između dviju zemalja koje su obje pod američkim sankcijama.

Castro, koji je vlast na Kubi preuzeo 1959., nema spomenik u svojoj domovini. Nakon Castrove smrti 2016., njegov brat Raul je rekao da želi izbjeći stvaranje kulta ličnosti.

Putin je evocirao uspomenu na Castra i kazao Diaz-Canelu da dvije zemlje trebaju izgraditi odnose na "čvrstim temeljima prijateljstva" uspostavljenim između Castra i sovjetskih čelnika.

Govoreći o spomeniku, Putin je rekao da je "pravo umjetničko djelo, dinamično, u kretanju prema naprijed koje prikazuje pravog borca".

"Mislim da odražava osobnost Fidela u borbi u kojoj se i mi danas nalazimo", rekao je Diaz-Canel.

Rusija nastoji ojačati političke i gospodarske odnose sa zemljama koje se protive američkoj hegemoniji. Kuba je pod američkim gospodarskim embargom od 1962., od komunističke revolucije koju je predvodio Castro.

Diaz-Canel je u Dumi izrazio solidarnost s Rusijom direktno podržavši razlog zbog kojeg je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.

"Razlozi za trenutni sukob se moraju tražiti u agresivnoj politici SAD-a i širenju NATO-a prema ruskim granicama", rekao je Diaz-Canel.

Na pitanje o mogućim paralelama između sadašnje situacije i Kubanske krize 1962., glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je rekao da su "krize različite, iako se u oba slučaja radi o sukobu između nas i kolektivnog zapada pod vodstvom SAD-a".


Zelenski zahvalio na 2,5 mlrd eura pomoći od EU

Volodimir Zelenski zahvalio je EU-u i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen nakon što je najavila dodatnih 2,5 milijardi eura pomoći Ukrajini.

Zelenski je rekao da će pomoć dati "snažan doprinos stabilnosti Ukrajine uoči teške zime".


‘Ako Putin izgubi, situacija će biti još opasnija‘

Čini se da u Rusiji raste nezadovoljstvo zbog sukoba u Ukrajini, a stručnjaci raspravljaju o tome može li se svrgnuti Vladimir Putin.

Moskovski dopisnik Owen Matthews rekao je za Sky News da ruski predsjednik ne bi mogao politički preživjeti "vojnu katastrofu na terenu" - poput one da Kremlj bude prisiljen vratiti zemlju koju su njegove snage zauzele još 2014. No upozorio je da je alternativa Putinu "strašnija".

"Ono što ne želite, što je još opasnije od trenutne situacije, čak i opasnije od Putina, je revolucionarna situacija unutar Rusije u kojoj Putin pada", rekao je za Sky News.

Rekao je da opozicija Putinu uključuje "nacionaliste koji su zapravo puno agresivniji od samog Putina".

Matthews, koji je živio i radio u Moskvi više od 25 godina, rekao je da ne može razumjeti zašto je ruski čelnik započeo rat.

Rekao je da je Putin "već pobjeđivao svojom diplomacijom koja zvecka oružjem" i da je s ovim "dogurao dosta daleko".

Putin je mislio da bi svrgavanje kijevskog rukovodstva bilo lako i nije se pripremao za dugotrajni rat, rekao je Matthews.


Postrojenja za proizvodnju električne energije pretrpjela su "kolosalnu" štetu

Čelnik ukrajinskog nacionalnog operatera električne mreže rekao je da su postrojenja za proizvodnju električne energije u zemlji pretrpjela "kolosalnu" štetu u ruskim napadima.

Volodimir Kudritski, glavni izvršni direktor Ukrenerga, rekao je da njegova tvrtka želi osigurati da Ukrajinci mogu ostati u zemlji tijekom zime.

Neka područja Ukrajine su bez ključnih opskrbe kao što su grijanje, voda ili struja, dok se očekuje da bi rasprostranjen nestanak energije mogao trajati mjesecima.


‘Pretresi u samostanu čin su zastrašivanja‘

Ruska pravoslavna crkva je rekla da su pretresi u pravoslavnom manastiru u Kijevu "čin zastrašivanja".

"Kao i mnogi drugi slučajevi progona vjernika u Ukrajini od 2014., ovaj čin zastrašivanja vjernika gotovo će sigurno proći nezapaženo od strane onih koji sebe nazivaju međunarodnom zajednicom za ljudska prava", rekao je Vladimir Legoida, glasnogovornik crkve.

Zgrada je sjedište krila Ukrajinske pravoslavne crkve koje podržava Rusija, poznatog kao Moskovska patrijaršija. Međutim, prekinula je veze s ruskom crkvom zbog invazije na Ukrajinu.

Podsjetimo, ukrajinski dužnosnici rekli su da sumnjaju da je ruski špijunski lanac djelovao unutar zgrade kompleksa Kijevopečerske lavre.


Ukrajina traži ispriku od Orbana zbog šala

Mađarski premijer Viktor Orban našao se na meti kritičara zbog šala koji je nosio na jednoj prijateljskoj utakmici, a prikazuje dio ukrajinskog teritorija u sklopu Mađarske. Ukrajinske vlasti su najavile da će pozvati na razgovor veleposlanika Mađarske.

- Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike, rekao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Rekao je da želi ispriku i negiranje mađarskih aspiracija prema ukrajinskom teritoriju. Orbanov šal prikazuje kartu povijesne Mađarske koja sadrži dijelove Ukrajine ali i dijelove Hrvatske, Austrije, Slovačke, Rumunjske i Srbije.


Ukrajina: U ruskom granatiranju humanitarnog centra poginula jedna osoba

U ruskom granatiranju centra za distribuciju humanitarne pomoći u gradu Orihivu ubijen je jedan volonter te su ranjene dvije žene, rekao je regionalni guverner Oleksandr Staruh.

Guverner regije Zaporižja nije dao više pojedinosti u napadu na Orihiv, koji se nalazi 112 kilometara istočno od nuklearke Zaporižja.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za ispaljivanje granata koje padaju blizu reaktora te su krajem prošloga tjedna oštetile zgradu skladišta radioaktivnog otpada, prenio je Reuters.

- Ruski teroristi granatiraju lokacije dostave humanitarne pomoći nastavljajući s nuklearnim ucjenama. Jadna taktika vojnih gubitnika, napisao je Andrij Jermak, šef predsjedničkog osoblja, na Telegramu.

image

Melitopolj (arhiva)

Stringer/Afp

Gradonačelnik Melitopolja: Uvjeti u ruskim zatvorima gori s nego u Auschwitzu

Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja prenio je potresna izvješća o događanjima u tom gradu koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Ivan Fedorov je rekao da su stanovnici koji iskazuju potporu Ukrajini bili oteti i mučeni, a zatvorenici su se vraćali kući izgladnjeli i ranjeni.

- Upravo su me obavijestili o oslobođenom zatvoreniku iz Melitopolja koji se pretvorio u kost i kožu, rekao je za Kyiv Post.

- Lubanja mu je slomljena, rekao je da su uvjeti u ruskom zaroboljeništvu gori nego u Auschwitzu, rekao je Fedorov.

- Kada dođu u susjednu ćeliju i polome ruke i noge zatvorenicima tako da se krici čuju u cijeloj kaznionici, shvatite da u svakom trenutku mogu doći do vas i učiniti vam isto, prenosi riječi zatvorenika Fedorov.

Melitopolj se nalazi u ukrajinskoj regiji Zaporižja.


Kremlj: Cilj Rusije nije smjena vlasti u Kijevu

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da cilj Rusije nije smjena vlasti u Ukrajini.

- Cilj specijalne operacije nije smjena vlasti u Ukrajini, prenosi Sky News riječi Peskova.

To je u suprotnosti s ciljevima ruske vlasti na početku invazije kada je Moskva isticala da želi srušiti urkaijnsku vladu.


SAD: Najviši ruski dužnosnici moraju snositi odgovornost za ratne zločine

Visoka američka dužnosnica ustvrdila je da se pojavljuje sve više dokaza o ‘namjernim, neselektivnim i neproporcionalnim napadima‘ ruskih snaga na civile u Ukrajini.

Veleposlanica američkog State Departmenta za globalno kazneno pravosuđe Beth Van Schaack rekla je da postoje dokazi o ‘sustavnim ratnim zločinima počinjenima u svakoj regiji gdje su bile raspoređene ruske snage‘.

Govoreći o dokazima iz oslobođenih područja, detaljno je opisala zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u pritvoru, prisilno odvođenje ukrajinskih građana u Rusiju, ubojstva nalik pogubljenjima i seksualno nasilje.

Istaknula je da bi najviši ruski dužnosnici trebali snositi odgovornost za navodne zločine.

- Vrlo je teško zamisliti da bi ti zločini mogli biti počinjeni bez odgovornosti koja ide sve do vrha zapovjednog lanca, rekla je. Odbila je reći može li Vladimir Putin biti procesuiran za ratne zločine u Ukrajini.


Ukrajinski SBU u kijevskom svetištu tražio ruske specijalce

Ukrajinska služba sigurnosti SBU i policija provele su u ranim jutarnjim satima raciju u starom pravoslavnom svetištu u Kijevu s ciljem sprečavanja navodnih ‘subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih agenata‘, priopćio je SBU.

Kompleks tisuću godina stare Kijevopečerske lavre je ukrajinsko kulturno blago i sjedište ruskog krila Ukrajinske pravoslavne crkve poznatog i kao Moskovska patrijaršija, piše Reuters.

- Mjere koje smo poduzeli dio su sustavnog rada SBU-a s ciljem suzbijanja destruktivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u Ukrajini, navodi SBU.

Pretres je izvršen s ciljem sprečavanja korištenja samostana kao ‘centra ruskog svijeta‘ te kako bi se istražile sumnje o korištenju prostorija za skrivanje diverzantskih i izvidničkih skupina, stranih državljana i skladištenje oružja.

SBU nije izvijestio o rezultatima racije.

Svetište Kijevopečerska lavra se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

image

Kijevopečerska lavra

Matt Parry/Robertharding Via Afp
image

Kijevopečerska lavra

Matt Parry/Robertharding Via Afp

Putin će se susresti s majkama ruskih vojnika koji ratuju u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin susrest će se za nekoliko dana s majkama ruskih vojnika koji sudjeluju u žestokim borbama u Ukrajini, iszvijestio je list Vedomosti pozivajući se na tri neimenovana izvora u uredu predsjednika.

Rusija, naime, slavi Majčin dan 27. studenoga, no Kremlj zasad nije najavio niakkav sastanak Putina s majkama vojnika.


Rusi ‘udaraju‘ u Hersonu

Ruske snage su u raketiranju ‘svježe oslobođenog‘ Hersona ubile najmanje jednu osobu, izjavio je šef ureda Volodimira Zelenskog, Kirl Timošenko.

S druge strane, guverner oblasti Herson, rekao je da su Rusi minirali u gradu ‘skoro sve‘.

image

Ukrajinski vojnici ispred zračne luke u Hersonu

Bulent Kilic/Afp

Kreće evakuacija iz Hersona i Mikolajiva zbog hladne zime

Ukrajina planira evakuirati civile iz nedavno oslobođenih regija Herson i Mikolajiv jer vlada sve veća zabrinutost da bi stanovnicima bilo teško preživjeti zimu uslijed teškog oštećenja energetske infrastrukture. Vlasti su građanima savjetovale da se presele u sigurnije krajeve Ukrajine, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Dodala je kako je vlada ponudila građanima prijevoz, smještaj i liječničku skrb. Podsjetimo, prije samo tjedan dana Ukrajina je ponovno preuzela kontrolu na Hersonom.


‘Redukcije struje do kraja ožujka u Ukrajini‘

Ukrajinci će s redukcijama struje najvjerojatnije živjeti barem do kraja ožujka, upozorio je u ponedjeljak kasno navečer Sergej Kovalenko, izvršni direktor YASNO-a, glavnog kijevskog opskrbljivača energijom.

Polovica ukrajinske energetske infrastrukture je oštećena u ruskim napadima, upozorio je nedavno Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Kovalenko je rekao da se radnici žure završiti popravke na energetskoj mreži prije nego što stigne hladna zima.

- Scenarij je sljedeći: ako ne bude novih napada na elektroenergetsku mrežu, u aktualnim uvjetima proizvodnje struje, deficit bi se mogao rasporediti ravnomjerno diljem zemlje. To znači da će prekida biti posvuda, ali će kraće trajati. Postoje različite prognoze razvoja ove situacije, a one u potpunosti ovise o napadima ruskih snaga, rekao je.

image

Moblini električni generator u Harkivu za građane

Sergey Bobok/Afp

Nema zabrinutosti za sigurnost u nuklearnoj elektrani Zaporižja nakon granatiranja

Nema trenutne zabrinutosti glede nuklearne sigurnosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, kojom upravlja Rusija, unatoč granatiranju koje je krajem tjedna izazvalo veliku štetu, rekla je u ponedjeljak UN-ova agencija za atomsku energiju, nakon što su njeni stručnjaci pregledali elektranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA, čija su četiri člana osoblja smještena u elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, u nedjelju je poručila da je krajem tjedna došlo do najvećeg granatiranja u proteklih nekoliko mjeseci, no da ključni sigurnosni sustavi nisu pogođeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:48