MILIJARDE U PITANJU

Francuzi pred novim poniženjem, propada im ugovor svih ugovora s Grcima! Uletjela Amerika: ‘Imamo sjajnu ponudu...‘

Francuska bi mogla izgubiti još jedan veliki ugovor o trgovini oružjem s Grčkom, nakon što joj je SAD preoteo posao s Australijom

Borbeni brodovi američke mornarice, ilustracija

 Jack Guez/AFP

Sjedinjene Američke Države odobrile su veliku prodaju oružja Grčkoj, nudeći četiri nove fregate i veliki paket modernizacije vrijedan 9,4 milijardi dolara i time izravno osporavajući sličan preliminarni sporazum Atene s Francuskom.

Američki State Department priopćio je kako je u petak odobrio potencijalne ugovore, najavljujući ponudu nekoliko višenamjenskih borbenih brodova (MMSC) kao dodatak zasebnom planu od 2,5 milijardi dolara, odnosno 2,2 milijarde eura, za modernizaciju grčkih fregata MEKO klase.

"Ova predložena prodaja podržat će ciljeve vanjske politike i nacionalne sigurnosti SAD-a pomažući poboljšanje sigurnosti saveznika u NATO-u, koji je važan partner za političku stabilnost i gospodarski napredak u Europi", priopćila je Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju.

Ako se izvrši, plan za obnovu grčke flote fregata uključivao bi ugradnju niza novih sustava, poput novih topova od 127 mm i nadogradnje sonara. Tvrtke Lockheed Martin, Raytheon, VSE Corporation i britanski BAE Systems bili bi u tom slučaju glavni realizatori posla, prenosi RT.

Najava ovog prijedloga dolazi nakon što je Francuska u rujnu objavila da je postigla sličan sporazum s Grčkom o nabavi do četiri nove fregate za 3,4 milijarde dolara, odnosno tri milijarde eura.

Međutim, tada je glasnogovornik francuske vojske Herve Grandjean rekao da, iako su neke obveze preuzete, još uvijek nije potpisan službeni ugovor između dviju strana. Dodao je da će posao biti finaliziran nakon razdoblja od tri mjeseca, a rok bi trebao isteći u narednim tjednima.

Bijes Pariza zbog američko-australskog posla iza leđa

Iako je još nejasno što će prijedlog SAD-a značiti za francuski sporazum, taj bi se potez mogao protumačiti kao veliko omalovažavanje Francuske od strane Washingtona, koji je već ranije ove godine izazvao bijes u toj zemlji nakon što je objavio sklapanje sporazuma o nuklearnim podmornicima s Australijom, unatoč tome što je ta zemlja prethodno dogovor o nabavci podmornica sklopila s Parizom .

Francuska, koja je trebala prodavati dizelske podmornice Australiji, odgovorila je opozivom svojih veleposlanika u SAD-u i Australiji, a predsjednik Emmanuel Macron je oštro kritizirao ova dva saveznika u javnosti.

SAD, Australija i Velika Britanija u rujnu su sklopili sigurnosni savez poznat kao AUKUS, a uključuje i taj je pakt doveo do toga da Australija otkaže sporazum iz 2016. o kupnji francuskih podmornica.

Nakon bijesa koji je dogovor Washingtona i Canberre izazvao u Parizu, američki predsjednik Joe Biden se krajem listopada sastao s francuskim kolegom Macronom uoči samita G20 u Rimu i govoreći o sporu zbog obrambenog pakta SAD-a s Velikom Britanijom i Australijom rekao da je ono što je učinio Washington bilo "nespretno".

"Mislim da je ono što se dogodilo, ono što smo učinili, da upotrijebim englesku riječ, bilo nespretno. Nije odrađeno elegantno", izjavio je Biden.

Dva tjedna nakon što je potpisan AUKUS, Macron je izašao pred javnost zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom kako bi osobno najavio prodaju francuskih ratnih brodova Ateni, rekavši kako je vrijeme da se "prestane biti naivan", dok je taj dogovor hvalio kao znak "strateške autonomije i suvereniteta Europe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:42