VELIKE PROMJENE

Francuska zabranila domaće letove na kratkim udaljenostima, kritičari bijesni: ‘To nema nikakvog smisla...‘

Zabrana gotovo u potpunosti isključuje zračni promet između Pariza i Nantesa, Lyona i Bordeauxa, ali se ne odnosi na letove s presjedanjima

Ilustracija

 Bodo Marks/Dpa Picture-alliance Via Afp

Francuska je zabranila domaće kratke letove za putovanja na mjesta povezana željezničkom prugom kako bi na taj način smanjila emisiju ugljičnog dioksida. Zakon je stupio na snagu dvije godine nakon što su zastupnici izglasali ukidanje ruta na kojima se isto putovanje može obaviti vlakom za manje od dva i pol sata, prenosi BBC.

Zabrana gotovo u potpunosti isključuje zračni promet između Pariza i Nantesa, Lyona i Bordeauxa, ali se ne odnosi na letove s presjedanjima. Najnovije mjere kritičari su opisali kao simbolične zabrane. Laurent Donceel, šef europskog Airlinesa (A4E), rekao je novinskoj agenciji AFP da će zabrana ovakvih putovanja imati minimalne učinke na emisiju CO2.

Objašnjava da bi vlade umjesto toga trebale poduprijeti prava rješenja koja značajno mogu utjecati na poboljšanje. Zrakoplovne tvrtke diljem svijeta još se oporavljaju od posljedica pandemije koronavirusa, a internetska stranica Flightradar24 izvještava da je broj letova prošle godine pao za gotovo 42% u odnosu na 2019.

Francusku vladu pozivalo se na uvođenje strožih pravila zbog konvencije o klimi koju je osmislio francuski predsjednik Emmanuel Macron. On je 2019. godine predložio ukidanje avionskih putovanja na relacijama kraćim od četiri sata, no to je smanjeno na dva i pol sata nakon prigovora iz nekih regija. S druge strane, francuska potrošačka skupina UFC-Que Choisir pozvala je zakonodavce da zadrže ograničenje na četiri sata.

- U prosjeku, avion emitira 77 puta više CO2 po putniku od vlaka na ovim rutama. Također vlak je jeftiniji, a gubitak vremena ograničen na 40 minuta, naveli su u zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:30